0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rast»Gaslighting« – nevarna oblika manipulacija, katere žrtev lahko postanete tudi sami

»Gaslighting« – nevarna oblika manipulacija, katere žrtev lahko postanete tudi sami

MORDA VAS ZANIMA

»Gaslighting« je beseda, ki se v angleščini uporablja za posebno obliko manipulacije. V slovenščini zanjo nimamo prave ustreznice, zato se običajno prevaja opisno – na primer kot »manipulacija s pomočjo poneumljanja«. Gre za manipulativno taktiko, pri kateri vas poskuša oseba prepričati, da ste »nori«, da se določenih dogodkov ne spomnite »pravilno« ipd. Ni sicer nujno, da gre za eksplicitno prepričevanje, ampak lahko manipulator uporabi tudi bolj prefinjene taktike. Cilj je pridobitev popolnega nadzora nad vami; ker niste več prepričani, kaj je res in kaj ne, obenem pa nimate več niti osnovne samozavesti, postanete povsem odvisni od manipulativne osebe.

- Oglas -

Najpogostejši opozorilni znaki, na katere morate biti pozorni

Manipulatorji, ki poskušajo svoje žrtve »poneumiti«, se pogosto zatekajo k lažem, česar pa seveda ne bodo nikoli priznali. Še več: če jih boste s tem soočili, vas bodo poskušali najverjetneje prepričati, da ste vi tisti, ki lažete. Gre za t. i. projekcijo, ki je pogost obrambni mehanizem. Kot omenjeno, lahko tovrstni manipulatorji poskusijo z eksplicitnim prepričevanjem ali z malce bolj subtilnimi prijemi. Če se odločijo za neposreden pristop, bodo nenehno ponavljali, da ste nori, da vas zapušča razum ali da se vaš spomin ne ujema s tistim, kar se je zares zgodilo. Morda vas bodo poskušali obenem prepričati, da tudi drugi o vas govorijo podobno oziroma da vas opravljajo za vašim hrbtom.

Manipulativne osebe bodo zanikale, da so nekaj rekle ali storile, čeprav ste to videli na lastne oči. Pri tem se bodo poskušale za vsako ceno izogniti resnejši razpravi. Pogosto bodo uporabile izgovor, da to, kar govorite, nima smisla in da z vami ni mogoče razpravljati. Namesto da bi se osredotočile na konkretno težavo, bodo začele napadati vašo osebnost in omenjati stvari, ki niso povezane s trenutno situacijo.

Kakšen vpliv ima vse to na žrtve?

Ljudje, ki so žrtve manipulacije s pomočjo poneumljanja, začnejo prej ali slej dvomiti o sebi. Tako se lahko začnete spraševati, ali ste morda resnično preobčutljivi, iracionalni itn. Posledično se nenehno opravičujete, saj vas preganjajo občutki krivde, obenem pa tudi sramu. Za dejanja in besede osebe, ki manipulira z vami, začnete iskati izgovore. Čeprav se po eni strani morda še vedno zavedate vseh lukenj v zgodbah te osebe, ste tako nesamozavestni, da resnico raje potlačite, saj začnete verjeti, da ne morete zaupati svojim občutkom, mislim, spominom. Zelo značilen odziv žrtve manipulacije s pomočjo poneumljanja pa je tudi skrivanje dogajanja pred drugimi osebami, kar lahko sčasoma privede do skorajda popolne izolacije, posledično pa postane edina oseba, ki vam še ostaja, prav manipulator.

- Oglas -

Kako se rešiti?

Pot iz začaranega kroga ni enostavna, vendar rešitev vsekakor obstaja. Za začetek poskušajte pridobiti »drugo mnenje«. Poiščite osebo, ki ji lahko zaupate, čeprav so stiki med vama zaradi manipulativnega odnosa, v katerega ste ujeti, morda precej redki. Opišite ji dogajanje in jo prosite za mnenje. Če to ni mogoče, pa se lahko seveda obrnete neposredno na psihiatra ali psihologa ali pa pokličete na telefonsko številko za pomoč osebam v stiski. Čeprav je prvi korak zahteven, se začne nato običajno zelo hitro razpirati povsem drugačen pogled na situacijo.

Ko naredite korak nazaj in na dogajanje pogledate z zunanje perspektive, hitro ugotovite, da v resnici niste nori in da vas ne zapušča spomin, ampak da ste bili žrtev manipulatorja. S tem pa se seveda odpre tudi možnost za osvoboditev. Pri tem se morate zavedati, da bo manipulator najverjetneje poskušal s starimi taktikami, toda zaradi podpore drugih boste precej močnejši in precej bolj prepričani vase.

NAJNOVEJŠE