Francoska čebulna juha

    Francoska čebulna juha je okusna vegetarijanska juha, ki jo morate poskusiti. Če francosko čebulno juho pripravljamo počasi in pozorno, čebula karamelizira in postane temne mehagonijeve barve. Okusna juha je odlična večerja za hladnejše dni.

    Sestavine za 4 osebe:

    • 4 velike čebule
    • 30 ml / 2 žlici sončničnega ali olivnega olja
    • 25 g / 2 žlici masla
    • 900 ml zelenjavne jušne osnove
    • 4 rezine francoskega kruha
    • 40-50 g naribanega sira grojerja ali cheddarjaFrancoska čebulna juha
    1. Čebulo olupimo, jo razrežemo na četrtine, nato pa narežemo ali nasekljamo na 5 mm velike koščke. V globoki kozici segrejemo olje in maslo.
    2. Nekaj minut med nenehnim mešanjem na močni temperaturi pražimo čebulo.
    3. Temperaturo znižamo, nato čebulo počasi dušimo 45-60 minut. Najprej jo samo občasno premešamo, ko pa začne rumeneti, jo mešamo pogosto. Barva čebule se počasi spreminja iz zlato rumene v rjavo barvo. Tedaj jo moramo nenehno mešati, da se ne prime na dno posode.
    4. Ko postane rjave mehagonijeve barve, prilijemo jušno osnovo in jo malo začinimo. Delno pokrito kuhamo 30 minut, nato jo še enkrat posolimo in popopramo.
    5. Segrejemo žar in opečemo francoski kruh. Juho nalijemo v štiri nepregorne posodice in vanje položimo kos kruha. Potresemo s sirom in nekaj minut pod žarom pečemo, da se zlato rumeno zapeče. Začinimo s sveže meltim zelenim poprom.

    Vir: Sodobna vegetarijanska kuhinja

    Povejte svoje mnenje - kometirajte