0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaFonio – afriško starodavno žito s številnimi koristmi za zdravje

Fonio – afriško starodavno žito s številnimi koristmi za zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Fonio spada med t. i. starodavna žita. Izvira iz Afrike, natančneje iz zahodnega dela celine. Gre za živilo, ki je nepogrešljiv del jedilnika v državah, kot so Burkina Faso, Senegal, Mali in Nigerija. Fonio lahko uspeva tudi v precej sušnih razmerah in v prsti, ki ne vsebuje veliko hranil. Če se na vašem jedilniku izmenjuje precej omejena količina žit in t. i. nepravih žit, kamor poleg fonia uvrščamo tudi živila, kot sta kvinoja in amarant, je vsekakor smiselno, da svojo prehrano obogatite z dodatnimi možnostmi. Odlična izbira je lahko prav fonio, ki ga lahko najdemo predvsem v specializiranih trgovinah za zdravo prehrano. Živilo bo poskrbelo za malce drugačen okus obrokov, kot ste ga vajeni sicer, zato se bo zdel vaš jedilnik v hipu precej manj dolgočasen. Poleg tega pa je uživanje fonia priporočljivo zaradi številnih koristi, povezanih z zdravjem.

- Oglas -

Dober vir kalcija ter nekaterih drugih pomembnih vitaminov in mineralov

Fonio je odličen vir številnih mikrohranil, torej različnih vitaminov in mineralov, ki so nujni za naše zdravje. V živilu lahko najdemo precejšnje količine vitaminov iz skupine B, vključno z niacinom (vitamin B3), tiaminom (vitamin B1) in riboflavinom (vitamin B2). Vitamini, ki jih uvrščamo v skupino B, so med drugim izjemno pomembni za rast in r

azvoj, za normalno delovanje celic in za tvorbo energije, obenem pa gre za vitamine, ki imajo velik vpliv na zdravje ter videz naših las in nohtov. V foniu lahko poleg tega najdemo tudi železo, še posebej pa izstopa kalcij. Fonio je namreč najboljši vir omenjenega minerala med vsemi žiti – pravimi in nepravimi. Kot je znano, je kalcij izjemno pomemben za zdrave kosti. Pomanjkanje tega minerala lahko privede celo do osteoporoze, zato je nujno, da skrbite za zadosten vnos. Med minerali v foniu pa lahko poleg železa in kalcija omenimo še baker, magnezij in cink. Slednji je še posebej pomemben za močan imunski sistem.

Fonio kuhanje

Metionin – esencialna aminokislina, zaradi katere je fonio posebej dragoceno živilo

Fonio sicer ne vsebuje nadpovprečne količine beljakovin (količina je podobna kot na primer v rižu), vendar lahko po drugi strani v živilu najdemo precej velike količine določenih aminokislin – predvsem metionina in cisteina. Gre za aminokislini, ki ju v žitih, kot sta pšenica in ječmen, ne moremo najti. Cistein sicer ni t. i. esencialna aminokislina, kar pomeni, da ga lahko naše telo tvori samo, vendar je lahko vnos v obliki živil kljub temu koristen za boljše zdravje. Omenjena aminokislina je med drugim pomembna za učinkovito razstrupljanje telesa in za tvorbo druge aminokisline – tavrina.

- Oglas -

Fonio pa je še posebej dragocen zaradi metionina – esencialne aminokisline, katere tvorba ni možna v našem telesu, zato je nujno, da jo vnesemo s hrano. Metionin med drugim vpliva na elastičnost naše kože, na rast las in nohtov ter na obnovo različnih tkiv.

Dobra izbira za diabetike in za osebe, ki so preobčutljive ali alergične na gluten

Gluten je snov, ki številnim ljudem povzroča nemalo težav. Pri tem imamo v mislih tako osebe, ki so preobčutljive na gluten, kar pomeni, da se ob zaužitju te snovi srečujejo s simptomi, kot so prebavne težave in povečana utrujenost, kot ljudi s celiakijo, za katere je gluten seveda še posebej nevaren. Ker fonio ne vsebuje glutena, je lahko odlična možnost za obogatitev jedilnika, če ne smete uživati pšenice, ovsa, ječmena in podobnih žit. Obenem je lahko fonio zanimiv tudi za diabetike, predvsem zaradi večje količine vlaknin in t. i. odpornega škroba. To namreč prepreči prevelik dvig krvnega sladkorja po obrokih.

Preberite še: Tef – izjemno zdravo žito, ki ne vsebuje glutena

.

NAJNOVEJŠE