Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaFonio – afriško starodavno žito s številnimi koristmi za zdravje

Fonio – afriško starodavno žito s številnimi koristmi za zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Fonio spada med t. i. starodavna žita. Izvira iz Afrike, natančneje iz zahodnega dela celine. Gre za živilo, ki je nepogrešljiv del jedilnika v državah, kot so Burkina Faso, Senegal, Mali in Nigerija. Fonio lahko uspeva tudi v precej sušnih razmerah in v prsti, ki ne vsebuje veliko hranil. Če se na vašem jedilniku izmenjuje precej omejena količina žit in t. i. nepravih žit, kamor poleg fonia uvrščamo tudi živila, kot sta kvinoja in amarant, je vsekakor smiselno, da svojo prehrano obogatite z dodatnimi možnostmi. Odlična izbira je lahko prav fonio, ki ga lahko najdemo predvsem v specializiranih trgovinah za zdravo prehrano. Živilo bo poskrbelo za malce drugačen okus obrokov, kot ste ga vajeni sicer, zato se bo zdel vaš jedilnik v hipu precej manj dolgočasen. Poleg tega pa je uživanje fonia priporočljivo zaradi številnih koristi, povezanih z zdravjem.

Dober vir kalcija ter nekaterih drugih pomembnih vitaminov in mineralov

- Oglas -

Fonio je odličen vir številnih mikrohranil, torej različnih vitaminov in mineralov, ki so nujni za naše zdravje. V živilu lahko najdemo precejšnje količine vitaminov iz skupine B, vključno z niacinom (vitamin B3), tiaminom (vitamin B1) in riboflavinom (vitamin B2). Vitamini, ki jih uvrščamo v skupino B, so med drugim izjemno pomembni za rast in r

azvoj, za normalno delovanje celic in za tvorbo energije, obenem pa gre za vitamine, ki imajo velik vpliv na zdravje ter videz naših las in nohtov. V foniu lahko poleg tega najdemo tudi železo, še posebej pa izstopa kalcij. Fonio je namreč najboljši vir omenjenega minerala med vsemi žiti – pravimi in nepravimi. Kot je znano, je kalcij izjemno pomemben za zdrave kosti. Pomanjkanje tega minerala lahko privede celo do osteoporoze, zato je nujno, da skrbite za zadosten vnos. Med minerali v foniu pa lahko poleg železa in kalcija omenimo še baker, magnezij in cink. Slednji je še posebej pomemben za močan imunski sistem.

Fonio kuhanje

Metionin – esencialna aminokislina, zaradi katere je fonio posebej dragoceno živilo

Fonio sicer ne vsebuje nadpovprečne količine beljakovin (količina je podobna kot na primer v rižu), vendar lahko po drugi strani v živilu najdemo precej velike količine določenih aminokislin – predvsem metionina in cisteina. Gre za aminokislini, ki ju v žitih, kot sta pšenica in ječmen, ne moremo najti. Cistein sicer ni t. i. esencialna aminokislina, kar pomeni, da ga lahko naše telo tvori samo, vendar je lahko vnos v obliki živil kljub temu koristen za boljše zdravje. Omenjena aminokislina je med drugim pomembna za učinkovito razstrupljanje telesa in za tvorbo druge aminokisline – tavrina.

Fonio pa je še posebej dragocen zaradi metionina – esencialne aminokisline, katere tvorba ni možna v našem telesu, zato je nujno, da jo vnesemo s hrano. Metionin med drugim vpliva na elastičnost naše kože, na rast las in nohtov ter na obnovo različnih tkiv.

Dobra izbira za diabetike in za osebe, ki so preobčutljive ali alergične na gluten

- Oglas -

Gluten je snov, ki številnim ljudem povzroča nemalo težav. Pri tem imamo v mislih tako osebe, ki so preobčutljive na gluten, kar pomeni, da se ob zaužitju te snovi srečujejo s simptomi, kot so prebavne težave in povečana utrujenost, kot ljudi s celiakijo, za katere je gluten seveda še posebej nevaren. Ker fonio ne vsebuje glutena, je lahko odlična možnost za obogatitev jedilnika, če ne smete uživati pšenice, ovsa, ječmena in podobnih žit. Obenem je lahko fonio zanimiv tudi za diabetike, predvsem zaradi večje količine vlaknin in t. i. odpornega škroba. To namreč prepreči prevelik dvig krvnega sladkorja po obrokih.

Preberite še: Tef – izjemno zdravo žito, ki ne vsebuje glutena

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×