0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNega oblačil na okolju prijazen način

Nega oblačil na okolju prijazen način

MORDA VAS ZANIMA

Pranje, sušenje in likanje perila so vsakdanja opravila, pri katerih lahko za okolje poskrbimo bolj kot pri kateri koli drugi gospodinjski dejavnosti.

- Oglas -

Eko pralni stroj

Pranje oblačil je eden največjih porabnikov energije, poleg tega pa, ko peremo, porabimo tudi ogromne količine vode. Zato je zelo pomembno, da izberemo pralni stroj, ki nam bo pomagal ohranjati okolje. Ko kupujete pralni stroj, bodite pozorni na oznake na nalepkah. Za vas je pomemben podatek o porabi energije in vode. Ekološko manj oporečni pralni stroji so označeni z oznako »EU eco«. To oznako dobijo pralni stroji, ki porabijo manj ali enako 0,17 kWh energije na eno pranje in imajo porabo vode manj ali enako 12 litrov na kilogram perila. Poleg tega mora biti pralni stroj s to oznako relativno tih, uravnavati mora količino porabe detergenta, izdelan pa mora biti iz plastike, ki ne vsebuje kancerogenih ali toksičnih snovi. »EU eco« stroji morajo imeti tudi garancijo za delovanje najmanj dve leti. Ekološki so tudi pralni stroji z oznako »Energy star«. Ekološki pralni stroji imajo manjši ogljični odtis, porabijo manj pitne vode in z nižjo porabo pralnih sredstev rešujejo življenja vodnih rastlin in živali.

Pralni stroj

Ekološki pralni praški

Uporaba okolju prijaznega pralnega praška bo radikalno znižala veliko škodo, ki jo vsako pranje povzroča okolju. Pralni praški, tako v prahu kot tudi tekoči, vsebujejo sestavine, pridobljene iz nafte. Te sestavine sicer res poskrbijo za čisto in odišavljeno perilo, vendar pa hkrati porazno učinkujejo na okolje. Brez posledic za kvalitetno pranje perila jih lahko zamenjamo z nekoliko dražjimi, a okolju neškodljivimi izdelki. Okolju prijazni detergenti delujejo s pomočjo naravnih sestavin, kot so sojino, koruzno ali kokosovo olje. Ekološka pralna sredstva ne vsebujejo strupenih kemikalij in so lahko razgradljiva. Ker jih je lažje sprati s perila, boste pri ročnem pranju porabili manj vode za izpiranje. Ekološki pralni praški so narejeni tako, da delujejo tudi v manj segreti vodi, s čimer omogočijo prihranek pri energiji. Prepoznali jih boste po eko certifikatu.

- Oglas -

Ekološko osveščeno pranje

Ne glede na to, kateri pralni stroj uporabljate, lahko vedno privarčujete pri energiji in vodi tako, da se odpoveste predpranju. Običajno umazano perilo predpranja ne potrebuje, pri bolj umazanem pa si lahko pomagate s sredstvi za odstranjevanje madežev. Če imate čas manj umazano perilo operite na roko, boste na ta način prihranili ogromno vode in energije. Belo perilo namesto s pranjem na visokih temperaturah pobelite z naravnim belilom, ki ga izdelate iz čebule, mila, kisa in pepela. Tri čebule olupite in sesekljajte. Nato naribajte milo. Zmešajte milo in čebulo ter jima dodajte še ostali sestavini. Mešanico zavrite na štedilniku. Ko prevrete sestavine, zlijte še vročo mešanico (skupaj z vodo) v kad. Dodajte perilo. Pustite stati čez noč (približno 12 ur). Porumenelost perila lahko preprečite tako, da ob pranju belega perila dodate v stroj žlico alkohola in žlico terpentina. Pri pranju belega perila bo perilo še bolj belo, če boste poleg perila oprali še jajčne lupine, ki ste jih trdno zaprli v platneno vrečko.

Posebna obdelava oblačil

Nekatere vrste oblačil in materialov potrebujejo posebne načine obdelave. Škrobljenje sicer ni več na vrhuncu mode, a če vi ali vaš partner radi nosite klasične srajce, vam bo lično poškrobljen ovratnik najbrž precej olajšal vzdrževanje oblačila, saj vam ga ne bo treba toliko časa likati. Perilo poškropite z mešanico riževega škroba in vode, in sicer dodajte 2 žlički škroba v 250 ml vode. Mešanico nalijte v steklenico s pršilnikom in jo poškropite po perilu. Škrobno mešanico lahko dodate tudi v pralni stroj, in sicer pri zadnjem izpiranju. Občutljive tkanine namesto z mehčalcem zmehčajte z glicerinom. Volnena oblačila perite z mešanico iz boraksa (1 žlička), glicerina (1 žlička) in hladne vode. Svilena oblačila, ki so izgubila lesk, namočite v prevretek iz kisa in bršljanovih listov, ki ste mu dodali ščepec soli. Bombažnim oblačilom osvežite barvo, če jih namočite v raztopino vode in mleka. Kavbojke lahko zaščitite pred bledenjem tako, da jih pred pranjem namočite v raztopino žlice soli in vode.

Odišavljenje perila

Namesto z močno dišečimi praški odišavite sveže perilo z naravnimi sredstvi. V bombažno vrečico dajte suhe cvetove, začimbe in dišavnice, ki vam lepo dišijo. Spravite po eno vrečko z dišavami v vsako omaro in predal z oblačili. Za bolj intenziven vonj lahko cvetje poškropite z izbranim eteričnim oljem. Privlačen vonj boste ustvarili, če boste v vrečico zmešali vrtnične cvetove, vaniljo, cimet, janež, nageljnovo olje in olje kovačnika. Za vrečice v omari lahko uporabite tudi sveže rastline, če vrečico obesite tako, da se ne dotika perila. Omaro lahko odišavite tudi s prazno stekleničko svojega najljubšega parfuma.

Šivanje

Ker so danes oblačila dovolj poceni, da nam ni jih ni treba obdržati za dolgo število let, je šivanje skorajda prišlo ven iz mode. V resnici boste za okolje naredili veliko, če boste strgano oblačilo, namesto da bi ga zavrgli in kupili novo, rajši zašili. Tistim, ki prisegate na popolno urejenost, so na voljo modni oblikovalci (tudi v Sloveniji jih je nekaj), ki vam iz starega oblačila naredijo popoln modni hit. Če veste, da je oblačilo za vas dokončno odsluženo, ga podarite kateri od dobrodelnih organizacij ali ga zamenjajte za drugo oblačilo na kateri od organiziranih izmenjav. Če se takšnih zamenjav ne udeležujete, menjajte oblačila s prijatelji, sosedi. Oblačilo, ki je preveč uničeno, da bi lahko še naprej služilo svoji vlogi, razrežite in iz njega naredite krpe za čiščenje.

- Oglas -

Pralni prašek

Doma narejen pralni prašek

Potrebujete:

 • milo brez vonja (2x)
 • 1 skodelico pralne sode
 • 1 skodelico boraksa
 • ribežen

Naribajte milo na drobne kosce. Dodajte ostale sestavine in dobro premešajte. Mešajte približno 7 minut. Prašek shranite v plastičen lonček, ki vam je ostal od skute ali jogurta.

Tekoči pralni prašek

Potrebujete:

 • 10 dcl vode
 • milo brez vonja (2x)
 • 3 žlice pralne sode

Zavrite vodo. Dodajte ostale sestavine in mešajte, dokler ne dobite gladke mase. Ohladite. Prelijte v staro plastično steklenico.

Preberite tudi: Kako naredite eko mehčalec za perilo.

Likanje

Likanje na ekološki način

Likanje je nega oblačil, ki se ji je, če ni nujno potrebna, najbolje odreči. Eno samo likanje porabi približno toliko energije, kot če bi imeli v stanovanju prižgane vse luči. Izogibanje likanju se prične že v trgovini. Kupujte oblačila, ki se ne mečkajo preveč. Z nakupom takšnih oblačil in s pedantnim obešanjem perila se lahko likanju popolnoma izognete. Ne likajte reči, ki likanja resnično ne potrebujejo. Spodnje perilo ali posteljno perilo likanja ne potrebuje. Likajte vse perilo naenkrat, brez ugašanja likalnika, saj boste tako porabili manj energije.

Domače sredstvo za odstranjevanje madežev

Potrebujete:

 • 1 skodelica vroče vode
 • 1/2 skodelice peroksida
 • ½ skodelice sode bikarbone

Zmešajte sestavine in jih shranite v steklenico. Nakapljajte mešanico na madež in pustite stati 30 minut. Operite oblačilo v pralnem stroju.

Sredstvo proti vodnemu kamnu

Potrebujete:

 • 2 l kisa
 • 2 l vode

Kis in vodo zlijte v pralni stroj. Zaženite osnovni program pranja pri 95 stopinjah.

.

NAJNOVEJŠE