Zdravje & prehranaEkcem: 8 naravnih pristopov za pomiritev kože

Ekcem: 8 naravnih pristopov za pomiritev kože

MORDA VAS ZANIMA

Poznamo več vrst ekcema. Najpogostejša različica je atopijski dermatitis, ki je še posebej pogost pri otrocih, vendar se lahko pojavi tudi pri odraslih. Za ekcem je značilna pordela, zelo srbeča in močno razdražena koža, ki je obenem zelo suha. Izpuščaji so običajno najizrazitejši na območjih, kjer prihaja zaradi stikanja kože do povečanega trenja, na primer na komolčnem pregibu. Pogosto pa se izpuščaji pojavijo tudi na obrazu. Število odraslih, ki se spopadajo z ekcemom, se zadnja leta konstantno povečuje. To naj bi bilo v veliki meri povezano z neustreznimi prehranskimi izbirami in s stresom. Preverite, katere metode in pripravki so še posebej koristni za hitro pomiritev kože v primeru ekcema …

1. Ognjičevo mazilo

- Oglas -

Ognjič je ena od najbolj priljubljenih rastlin za naravno nego kože – in to povsem upravičeno. Rastlina se lahko namreč pohvali s protivnetnim delovanjem. Pripravki z ognjičem prispevajo k učinkovitejšemu dotoku krvi do mesta poškodbe oz. težave. To poskrbi za boljšo oskrbo tkiv s kisikom, posledično pa za hitrejšo obnovo kože. Ognjič je obenem koristen za vlaženje kože in za preprečevanje okužb. Tako ni presenetljivo, da je ognjičevo mazilo odlična izbira v boju z ekcemom.

2. Koloidni oves

Zelo fino mleti ovseni kosmiči, znani tudi kot koloidni oves, uspešno pomirijo in zmehčajo razdraženo kožo. Tako je tudi koloidni oves zelo koristna pomoč pri ekcemu. Najprej si privoščite kopel v mlačni vodi, ki ste ji dodali koloidni oves. To bo zmehčalo kožo in pomirilo srbečico. Kopel naj traja 10–15 minut. Kožo nato namažite s hipoalergenim vlažilnim sredstvom. Pomagate pa si lahko tudi s pasto iz koloidnih kosmičev in vode, ki jo nanesite neposredno na problematična območja.

3. Svetlinovo olje

Svetlinovo olje je primerno tako za zunanjo uporabo kot za uživanje. Zunanja uporaba poskrbi za hitro pomiritev akutne srbečice. Uživanje svetlinovega olja pa je koristno za dolgoročnejši protivnetni učinek.

4. Hidrolat virginskega nepozebnika

Hidrolat virginskega nepozebnika velja za eno od najbolj vsestransko uporabnih sredstev za naravno nego kože. Pripravek je med drugim koristen tudi pri spopadanju z ekcemom. Za to je zaslužno predvsem protivnetno delovanje virginskega nepozebnika.

5. Kamilica

- Oglas -

Znano je, da je kamilični čaj odličen za pomiritev živcev. Tako ni presenetljivo, da lahko pripravki s kamilico poskrbijo tudi za pomiritev kože. Kamilica se pogosto priporoča za naravno nego razdražene, poškodovane kože. Med drugim je koristna tudi pri blažjih (sončnih) opeklinah. Prav zaradi pomirjajočega vpliva na kožo si lahko s kamilico uspešno pomagate tudi pri ekcemu.

6. Sprostitvene tehnike

Kot je bilo omenjeno uvodoma, je pri odraslih ekcem pogosto povezan s stresom. Tako se pogosto pojavi v nadpovprečno stresnih obdobjih. Korelacija sicer še ni povsem natančno raziskana, vendar se domneva, da je povezana z dejstvom, da lahko stres prispeva k vnetjem v telesu. Če se pogosto spopadate z ekcemom, je vsekakor koristno, da poiščete sprostitvene tehnike, s pomočjo katerih boste v stresnih situacijah lažje ohranili mirno kri.

7. Eliminacijska dieta

Raziskave so razkrile, da so izbruhi ekcema pogosto tesno povezani s prehranjevalnimi navadami. Ekcem se namreč pri mnogih ljudeh pojavi po uživanju specifičnih živil. Med najbolj problematična živila spadajo kravje mleko, jajca, soja in izdelki iz soje, izdelki, ki vsebujejo gluten, oreščki ter školjke. Tako je smiselno, da vodite prehranski dnevnik, saj boste tako lažje ugotovili, ali obstaja povezava med vašo prehrano in pojavljanjem ekcema.

8. Vitamin D

Vitamin D je znan kot snov, ki je pomembna za močne kosti in zobe ter za močan imunski sistem. Manj znano pa je, da je lahko vitamin D zelo koristen tudi za kožo. Ekcem je nadpovprečno pogost pri ljudeh, ki jim primanjkuje vitamina D, kar je še eden od razlogov, zaradi katerih morate skrbeti za to, da bo imelo vaše telo na voljo zadostno količino omenjenega vitamina.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×