0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaDrevesna smola: Kako uporabiti zdravilne učinke smole

Drevesna smola: Kako uporabiti zdravilne učinke smole

MORDA VAS ZANIMA

Drevesna smola je že dolgo v uporabi. Vede, stari indijski sveti spisi, opisujejo, da so nekatera drevesa dobila smolo s tem, ko so nesebično sprejela nase del posledic nespametnih dejanj vrhovnega polboga. Ampak kot vsaka na videz slaba stvar tudi ta v sebi skriva veliko dobrega. In to je znano že tisočletja.

- Oglas -

Prvi zapisi o zdravilnosti drevesne smole segajo že v čas Hipokrata (460–370 pr. n. št.), ki je v svojih delih opisoval različne metode uporabe smole. Smolo so uspešno uporabljali tudi v času starega Rima, dobro pa je bila poznana tudi na povsem drugi celini, tj. v Severni Ameriki, kjer so jo za zdravljenje odrgnin in ureznin uporabljali Indijanci. In tudi na Slovenskem ima smolnato mazilo hvalevredno mesto, saj se z njim že zelo dolgo lajša tegobe tako ljudem kot tudi domačim živalim.

Drevesna smola zavira rast gliv in mikrobov

Današnje raziskave so potrdile, da ima drevesna smola izredno dober antibakterijski učinek, zavira rast gliv, neusmiljeno zavira rast še tako trdoživih mikrobov in še več – s svojimi učinkovinami tudi spodbuja regeneracijo celic in tkiva, deluje protivnetno ter spodbuja krvni obtok. Zato ni čudno, da jo lahko uporabljamo za lajšanje številnih težav – z njo mažemo manjše rane, podplutbe, celo ture in podobne kožne težave; drevesna smola zelo dobro deluje tudi pri bolečinah v mišicah in sklepih, artritisu, zvinu ali vnetju vezi. Kot rečeno, dobro deluje tudi proti glivicam. Njeno protivnetno delovanje in prijeten vonj eteričnega olja pa lahko s pridom uporabimo kadar smo prehlajeni, kašljamo, imamo vneto grlo, bolečine v prsih, astmo … Takrat se s smolo lahko mažemo po vratu in prsih.

Znamenito smolnato mazilo ali vsaj raztopljeno smolo si lahko naredite tudi sami. Naberete jo lahko tudi v tem hladnem zimskem času, le na rokavice ne pozabite.

- Oglas -

Nabiranje drevesne smole

In kako se lotiti priprave smolnatega mazila? Drevesno smolo boste najlažje našli na smreki, ki je bila ranjena bodisi zaradi bližine poti bodisi zaradi izsekovanja vej ipd. Mi si pomagamo z močnim in ne preveč ostrim nožem (ki ga imamo posebej v ta namen) ter z manjšim vedrom. Tega se je še najlažje lotiti v dvoje – eden smolo izrezuje, drugi pa jo lovi v vedro. Zelo pomembno je, da nabirate smolo, ki je vsaj malo mehka, saj se takšna bistveno prej raztopi. Zelo trde smole, ki se drobi kot steklo, sploh ne nabiramo. Naberemo pa tudi takšno, ki je po vrhu počrnela – seveda, če je znotraj mehka in lepa.

Drevesna smola naj bo čista

Ko jo naberemo, ima drevesna smola lahko tudi nekaj nečistoč. Tako nabrano smolo je treba najprej raztopiti in prečistiti. To naredimo tako, da jo damo v poseben lonec, jo skoraj povsem prelijemo z oljem (mi vedno uporabljamo olivno olje), ta lonec damo v drugega, ki je napolnjen z vodo, ter to počasi segrevamo kakšno uro ali dve. Vmes včasih premešamo. Dobro je vedeti, da olje topi smolo, saj to lahko s pridom uporabimo tudi na smolnatih rokah, oblačilih ipd. Kanček olja, malo počakamo in smolo lahko izperemo.

Smolnato mazilo

Po vztrajnem topljenju na šibkem ognju lahko zdaj prečiščeno smolo precedimo in iz nje ustvarjamo številne koristne pripravke. Če želite preprosto smolnato mazilo brez dodatkov, potem lahko dodate nekaj olja, da mazilo ne bo preveč lepljivo, potem pa vse skupaj le zatrdite v voskom.

Olivno olje seveda lahko izpopolnite in vanj prej za tri tedne namočite bodisi šentjanževko, ognjič, madronščico, timijan … Odvisno od tega, za kakšen namen boste mazilo uporabljali. Naj vam ponudimo nekaj idej:

Če boste smolnato mazilo uporabljali za mazanje bolečih sklepov, mišic, vezi ipd., potem

- Oglas -

ji lahko dodamo še npr. šentjanževo olje, tinkturo arnike, gabeza, kafro, eterično olje brina. Vse skupaj zatrdimo z voskom (na 230 g olja in smole mi dodajamo 35 g čebeljega voska) in čudovito mazilo je pripravljeno. Proti glivicam lahko dodamo tinkturo divjega kostanja, oreha, bršljanove liste, malo kisa, eterično olje čajevca … Potem si lahko pripravite posebno mazilo za rane in dodajate zelišča kot je rman, ognjič, madronščica, repinec, njivska preslica, kamilica, trpotec, hrastova skorja, eterično olje sivke … Široka paleta dodatkov pa je možna tudi pri mazilu za vnetje prsnega koša in grla – dodajamo lahko predvsem več (do največ 5 %) eteričnih olj npr. materine dušice, timijana, evkaliptusa, poprove mete …

In kakšne izkušnje imamo mi s smolnatim mazilom?

Kje vse nam drevesna smola lahko laša težave? Tudi nam so se že številni oglasili, da so si olajšali takšne in drugačne bolečine v sklepih, mišicah ali hrbtenici. Kar nekaj jih je, ki so odpovedali operacije. Pred nekaj leti je neka gospa po 2-tedenskem mazanju s smolnatim mazilom lahko odpovedala poseg čiščenja karpalnih kanalov, saj so se povsem prečistili. Vsi gozdarji radi povedo, da je drevesna smola vsekakor njihova prva pomoč pri udarcih ali urezninah v gozdu. Spominjam se starejšega gospoda, ki je opisoval, da so včasih majhne koščke smole celo jedli pri bolečinah v želodcu. Dejal je, da so imeli celo nekaj smole v steklenici in so prelili z žganjem ter to tinkturo so jemali ob bolečinah prebavil.

Ampak drevesna smola tudi ni popolnoma brez stranskih učinkov. Kar nekaj jih je alergičnih na smolo in sicer jih predel, kjer se mažejo z mazilom, močno srbi in kmalu dobijo drobne rdeče izpuščaje. Če z mazanjem nadaljujejo, je srbečica lahko zelo nadležna in skoraj nevzdržna, pa tudi običajno ne popusti isti dan, ko prenehate z mazanjem. Zato bodite na začetku pozorni in v primeru srbečice pač izberite kaj drugega. No, še dobro, da imamo za zdaj v naravi še veliko izbire.

.

NAJNOVEJŠE