Vrt & VrtnarjenjeKako vzgojiti okusne in lepe kumare na svojem vrtu

Kako vzgojiti okusne in lepe kumare na svojem vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Poleti, ko vročina še posebej pripeka, je kumara zagotovo tista vrsta zelenjave, brez katere si osvežilne solate ne znamo predstavljati. Poznamo več vrst kumar, na primer solatne kumare in kumare za vlaganje. Solatne kumare so tiste, iz katerih si lahko pripravimo okusno kumarično solato ali kumarično vodo. Kumarice za vlaganje zrastejo nekoliko manjše kot solatni tipi in so zato primerne predvsem za vlaganje v kis. Mini kumare pa so posebna sorta kumar, ki imajo zares majhne plodove, zato jih lahko poleti jemo kot jagode.

Najdite prostor tudi za kumare na vrtu

- Oglas -

Kumare delujejo kot diuretik. Sok in obkladek pomagata pri utrujenih očeh, pomlajujeta kožo, jo čistita, odpravljata pege, izpuščaje in nečistoče kože, blažita vnetja, opekline in preležanine. Kumare pripravljamo v solati in jih kisamo, manj znano pa je, da jih lahko kuhamo in pripravimo kot prikuho ali pa jih cvremo – take so zelo dober dodatek ribjim jedem. Nezrele so težko prebavljive. Če jih uživamo skupaj z vodo ali pijačo z ogljikovim dioksidom, to povzroči črevesne krče in napenjanje. Lupine kumar naj bi odganjale ščurke.

Kumare so poznali v Egiptu že pred 5000 leti. 2000 let pred našim štetjem so jih Egipčani dajali pokojnikom v grobove in jih tudi darovali bogovom. Široka uporaba in seveda osvežujoč okus kumare sta pripomogla, da si brez njih svojih vrtov ne moremo predstavljati, zato si poglejmo 11 nasvetov, kako vzgojiti okusne ter lepe kumare.

Kako vzgojiti čim bolj okusne in zdrave kumare?

kumare na vrtu
 • Kumara je vrtnina toplih krajev. Zato kumare najlepše uspevajo pri temperaturah med 18 in 30 0 Mraza ne prenesejo. Rastline se namreč poškodujejo že pri temperaturah pod 10 oC, zato jih v jeseni, da bomo lahko podaljšali sezono svežih domačih kumar, prekrijemo z vlakneno folijo.
 • Korenine se ne smejo nikoli osušiti, čez poletje si bomo tako pomagali z ročnim zalivanjem ali namakalnim sistemom. Ko odhajate na dopust, organizirajte zalivanje na vrtu. Poprosite lastnika sosednjega vrta, če lahko zalije še vaše vrtnine, ali si pomagajte s plastenkami, ki jih narobe obrnjene zarijete v zemljo poleg rastline kumare, dno odrežete in vanjo nalijete vodo, tako bodo vsaj za nekaj dni imele dovolj vode. Zelo pomembno je zalivanje v treh fazah, in sicer: prvič, ko smo jih presadili na prosto, drugič v času cvetenja in tretjič v času razvoja plodov.
 • Ste že kdaj z veseljem ugriznili v kumaro, ta pa je bila grenka? Grenkoba plodov nastane zaradi nihanja in razlik v oskrbi z vodo. Redno zalivanje oziroma oskrbovanje z vodo je zato zelo pomembno, da plodovi ne postanejo grenki. Pomembno vlogo, poleg redne preskrbe z vodo, ima tudi preskrba s hranili.
 • Če kumar ob sajenju niste pognojili, jih dobro pognojite zdaj. Kumare so namreč zelo potratne glede hranil. Nasujte nekaj centimetrov zrelega komposta ali preperelega starega gnoja. Med zorenjem plodov gnojimo enkrat na dva tedna s kalijevim gnojilom ali tekočim organskim gnojilom. Ob zorenju plodov je tudi čas, da ponovno dodamo zrel kompost. Če opazimo, da so listi rumenkasti, rastline potrebujejo več dušika.
 • Preženite plevel s svojih gredic, še posebej pa iz okolice, kjer vam uspavajo kumare. Nekatere plevelne vrste so namreč gostitelji za bakterijske bolezni in različne škodljivce, ki se nato od tam širijo na kumare.
 • Rast kumaric lahko izboljšamo tudi že s samim zastiranjem tal s slamo, listjem, pokošeno travo. S tem zmanjšamo zapleveljenost gredice in pospešimo zorenje, rastline so manj izpostavljene različnim vremenskim vplivom in manj zbolevajo za plesnijo. Plodovi so čisti.
 • Kumare se rade vzpenjajo, zato jim nudimo oporo, ki jim bo to omogočala. Navadno jim namestimo plastično mrežo, po kateri se kumare ovijajo. Tako ne bomo le prihranili kar nekaj prostora na vrtu, ampak bomo tudi lažje obirali plodove, tako rastline kot tudi plodovi pa bodo ostali čisti.
 • Ko rastlina požene približno po 5–6 listov, ji odščipnemo rastne vršičke in jih privežemo ob oporo. Ko poganjki zrastejo do vrha opore, jih odrežemo dva lista nad cvetom in s tem pospešimo razvoj stranskih poganjkov, na katerih bodo tudi zrasli plodovi.
 • Kumare redno trgamo, saj tako dosežemo večji nastavek, kar ob koncu pomeni tudi večji pridelek.
 • Dobri sosedje kumar so bazilika, drobnjak, kapusnice, solata, zelena, špinača, visoki fižol, čebula, sladki komarček, sladka koruza, grah, por, rdeča pesa. Ne prenašajo pa najbolje paradižnika, krompirja in redkve.
 • Rastlinam dajte dovolj prostora, saj boste tako preprečili stres. Čeprav je na vrtu navadno kar premalo prostora za vse vrtnine, ki jih želimo vzgojiti, pa naj kljub temu velja, da moramo upoštevati priporočene sadilne razdalje. Če so rastline posajene preveč skupaj, imamo lahko namreč več težav z boleznimi, škodljivci in nastavljanjem plodov, ne nazadnje pa so plodovi lahko tudi bolj grenki.

Preberite tudi: Kumare – osvežilna in zdrava poletna poslastica

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×