Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
ŽivaliPiki insektov in ugrizi kač – poletne nevarnosti za pse

Piki insektov in ugrizi kač – poletne nevarnosti za pse

MORDA VAS ZANIMA

Piki insektov in ugrizi kač v poletnem času ne predstavljajo nevarnosti samo za človeka, ampak tudi za naše štirinožce.

Kako psa obvarovati pred temi nevarnostmi in kaj storiti, če se mu kaj takega pripreti?

- Oglas -

Kače in pes

Ko se dvignejo temperature, postane ena največjih nevarnosti za pse dehidracija. Takoj na drugo mesto se uvršajo piki žuželk in kač.

Piki žuželk

Posebno tveganje za psa v poletnem času predstavljajo piki in ugrizi insektovčebel, os, škorpijonov in pajkov. Najnevarneje je, če insekt piči psa na predelu grla ali žrela, saj lahko oteklina povzroči dihalne težave, celo zadušitev. Piki predstavljajo veliko nevarnost tudi za manjše pse, mladiče in pse, alergične na pike.

Kako ravnati v primeru pika žuželke?

- Oglas -

Oteklino ublažite s hladnim obkladkom in takoj pokličite veterinarja, ki vam bo dal nadaljnja navodila.

Alergije

Še ena od pogostih poletnih težav so alergije. Alergijo pri psu lahko sprožita morska sol ali onesnažena voda. Če se pes konstantno praska in ima na koži vidne spremembe, pomislite na alergijo.

Kako ukrepati v primeru alergije?

Ko pes pride iz morske vode, ga umijte in mu tako odstranite umazanijo ali sol.

Ugriz kače

Še ena od poletnih nevarnosti, s katerimi se lahko sreča pes, so kače, posebej modrasi in gadi. Slovenske kače nimajo smrtnega ugriza, vendar je pes po ugrizu vseeno lahko močno prizadet. Kače napadejo, če se čutijo ogrožene. Pes lahko ob srečanju s kačo postane radoveden, začne lajati in se zaganjati vanjo, kar pa običajno sproži njen napad.

Ko psa piči kača, ta postane nemiren, se liže in cvili. Mesto, kjer je doživel ugriz, oteče. Kačji ugriz povzroča močne bolečine in infekcijo. Pes lahko tudi bruha.

Kako ukrepati, če psa piči kača?

- Advertisement -

Mesto nad rano mu trdno obvežite in ga pazljivo vzemite v naročje. Poskrbite, da bo pes čimbolj pri miru – gibanje namreč pospešuje kroženje krvi po telesu in s tem strupa. Ne odlašajte in psa takoj peljite veterinarju. Kačji ugriz bo zdravil z antibiotiki in analgetiki.

Na kaj še paziti?

Bakterije in alge, ki se zadržujejo v stoječi vodi (luže, ribniki …), lahko povzročijo nastanek različnih bolezni. Zato psu ne dopustite, da bi pil vodo na takih mestih.

Težavo predstavljajo tudi bolhe in klopi. Klopi se najraje prisesajo na toplejše dele telesa, kot so: prve tace, okolica srca, trebuh, okrog glave, za ušesi in med stegni. Za odstranjevanje klopa uporabite posebno pinceto (imejte jo vedno s seboj na dopustu!). Po sprehodu s psom vedno preverite, da ni slučajno dobil klopa.

Če vidite dehidrirano žival, izpostavljeno žgočemu soncu, ukrepajte! Ponudite ji svežo vodo in opozorite lastnika. Če lastnik ravnanja z živaljo ne spremeni, se obrnite na veterinarsko inšpekcijo ali policijo in prijavite mučenje živali.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×