Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.
Ekologija & okoljeDrevesa rastejo hitreje?

Drevesa rastejo hitreje?

MORDA VAS ZANIMA

Študija gozdov je pokazala, da je v enem izmed opazovanih gozdov, v enem letu zrastlo za kar 1.8 ton lesa na 0,5 hektarja gozda. Drevesa v tem gozdu, ki se nahaja na območju Maryladna v ZDA, rastejo hitreje, kot pa so kdaj koli v zadnjih 225 letih.

- Oglas -

Razlog za to pa naj bi bile višje temperature, povišanje ogljikovega dioksida v zraku ter daljše sezone, v katerih drevesa rastejo.

To spremembo so odkrili raziskovalci, ki so več kot 20 let spremljali rast petinpetdesetih dreves v gozdu. Ta drevesa so nato primerjali s tistimi, ki so stara 225 let in več in rezultati te primerjave so pokazali da je kar 90% dreves v zadnjih letih zrastlo dva do štirikrat hitreje, kot leta poprej.


Tukaj se postavlja vprašanje, ali je to redek pojav, ali pa je kakor pravijo znanstveniki: najbolj verjetna razlaga za ta fenomen pa je povezana s klimatskimi spremembami. V zadnjih 22 letih se je nivo ogljikovega dioksida v zraku povišal za 12%, povprečna temperatura se je dvignila za prbl. 2 stopinji, sezona rasti pa je daljša za 7,8 dni.

Sicer je malo čudno, da bi en teden več rasti na leto ravno enormno pripomogel k takšnemu povečanju rasti, saj se to obdobje po vsej verjetnosti iz leta v leto spreminja. Zadnje čase je vse več takih ‘odkritij’, ki se na koncu izkažejo za domneve ali pa da je bil opazovalni čas znatno krajši kot je zapisano. Kaj je resnično vplivalo na rast dreves bo verjetno pokazal čas in še več preverjenih raziskav.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×