Drevesa rastejo hitreje?

Študija gozdov je pokazala, da je v enem izmed opazovanih gozdov, v enem letu zrastlo za kar 1.8 ton lesa na 0,5 hektarja gozda. Drevesa v tem gozdu, ki se nahaja na območju Maryladna v ZDA, rastejo hitreje, kot pa so kdaj koli v zadnjih 225 letih.

Razlog za to pa naj bi bile višje temperature, povišanje ogljikovega dioksida v zraku ter daljše sezone, v katerih drevesa rastejo.

To spremembo so odkrili raziskovalci, ki so več kot 20 let spremljali rast petinpetdesetih dreves v gozdu. Ta drevesa so nato primerjali s tistimi, ki so stara 225 let in več in rezultati te primerjave so pokazali da je kar 90% dreves v zadnjih letih zrastlo dva do štirikrat hitreje, kot leta poprej.


Tukaj se postavlja vprašanje, ali je to redek pojav, ali pa je kakor pravijo znanstveniki: najbolj verjetna razlaga za ta fenomen pa je povezana s klimatskimi spremembami. V zadnjih 22 letih se je nivo ogljikovega dioksida v zraku povišal za 12%, povprečna temperatura se je dvignila za prbl. 2 stopinji, sezona rasti pa je daljša za 7,8 dni.

Sicer je malo čudno, da bi en teden več rasti na leto ravno enormno pripomogel k takšnemu povečanju rasti, saj se to obdobje po vsej verjetnosti iz leta v leto spreminja. Zadnje čase je vse več takih ‘odkritij’, ki se na koncu izkažejo za domneve ali pa da je bil opazovalni čas znatno krajši kot je zapisano. Kaj je resnično vplivalo na rast dreves bo verjetno pokazal čas in še več preverjenih raziskav.