0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZavajajoče deklaracije na hrani: Porcije

Zavajajoče deklaracije na hrani: Porcije

MORDA VAS ZANIMA

Pol litrska pločevinka verjetno kar dobro sede v dlan, še lažje pa v držalo avtomobila ali sedež v kino dvorani. Vendar pa nam zdrava pamet pove, da takšna pločevinka, ki je namenjena eni ‘porciji’, dejansko v sebi zadržuje veliko več – za kar 2 normalni porciji.

- Oglas -

To pomeni 100 kalorij na porcijo … in kar 250 na pločevinko! Na žalost je tako, da veliko označb še vedno temelji na standardih, ki so bili razviti pred več desetletji. Dobro je, da se spomnimo kakšne porcije so bile normalne kako desetletje ali dve nazaj, in kakšne so sedaj.


Večini ni več dovolj ‘normalen’ meni v restavracijah s hitro prehrano, ampak vzamejo t.i. veliki ali super meni. Velikokrat pa se zgodi, da se nekateri ne zavedamo, da kalorije, ki so napisane na embalaži ne dajejo prave informacije na prvi pogled. Tako mnogi mislimo, da dejansko nismo pojedli veliko, čeprav smo dejansko pojedli dva ali trikrat toliko, kot bi naj bilo normalno, ker se ne počutimo siti takoj po obroku oziroma med obrokom.

Dejstvo je, da so današnje porcije že skoraj presegle meje (nekoč) normalnega. Danes bi se nam verjetno zdelo smešno, če bi se kdo držal omejitev in bi pojedel na primer 11 krompirčkov ali pa polovico kepice sladoleda, kar je bilo včasih normalno.
Proizvajalci bi zato morali več desetletij stare standarde zapisati na novo, da bi kupci imeli vpogled v to, kako kalorično hrano dejansko uživamo.

.

NAJNOVEJŠE