5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Zdravje & prehranaZavajajoče deklaracije na hrani: Porcije

Zavajajoče deklaracije na hrani: Porcije

MORDA VAS ZANIMA

Pol litrska pločevinka verjetno kar dobro sede v dlan, še lažje pa v držalo avtomobila ali sedež v kino dvorani. Vendar pa nam zdrava pamet pove, da takšna pločevinka, ki je namenjena eni ‘porciji’, dejansko v sebi zadržuje veliko več – za kar 2 normalni porciji.

- Oglas -

To pomeni 100 kalorij na porcijo … in kar 250 na pločevinko! Na žalost je tako, da veliko označb še vedno temelji na standardih, ki so bili razviti pred več desetletji. Dobro je, da se spomnimo kakšne porcije so bile normalne kako desetletje ali dve nazaj, in kakšne so sedaj.


Večini ni več dovolj ‘normalen’ meni v restavracijah s hitro prehrano, ampak vzamejo t.i. veliki ali super meni. Velikokrat pa se zgodi, da se nekateri ne zavedamo, da kalorije, ki so napisane na embalaži ne dajejo prave informacije na prvi pogled. Tako mnogi mislimo, da dejansko nismo pojedli veliko, čeprav smo dejansko pojedli dva ali trikrat toliko, kot bi naj bilo normalno, ker se ne počutimo siti takoj po obroku oziroma med obrokom.

Dejstvo je, da so današnje porcije že skoraj presegle meje (nekoč) normalnega. Danes bi se nam verjetno zdelo smešno, če bi se kdo držal omejitev in bi pojedel na primer 11 krompirčkov ali pa polovico kepice sladoleda, kar je bilo včasih normalno.
Proizvajalci bi zato morali več desetletij stare standarde zapisati na novo, da bi kupci imeli vpogled v to, kako kalorično hrano dejansko uživamo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×