0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeDogovorili so se o vzpostavitvi največjega naravnega rezervata na Antarktiki

Dogovorili so se o vzpostavitvi največjega naravnega rezervata na Antarktiki

MORDA VAS ZANIMA

Rossovo morje je eden zadnjih prvinskih morskih ekosistemov na svetu. Tam so doma številni pingvini, tjulnji, številne vrste rib, pa tudi endemitska vrsta ubijalskega kita. Države so danes na konferenci v avstralskem Hobartu dosegle dogovor o vzpostavitvi naravnega rezervata na Antarktiki, da bi zaščitili prvinsko morsko naravo na tem območju. Dogovor je bil dosežen po več letih pogajanj in potem, ko je Rusija umaknila dolgoletne zadržke, saj je skušala ščititi interese svojih ribičev.

- Oglas -

Rossovo morje

Zaščiten vsaj 35 let

Na območju Rossovega morja naj bi vzpostavili največji naravni rezervat na svetu, ki bo velik več kot 1,55 milijona kvadratnih kilometrov – toliko kot Velika Britanija, Nemčija in Francija skupaj. Od tega bo 1,12 milijona kvadratnih kilometrov morja območje brez ribolova, na ostalih območjih pa bo mogoč ribolov v znanstvene namene. Območje bo zaščiteno najmanj 35 let. V Zavezništvu za antarktični ocean so dogovor ocenili kot zgodovinski in veliko zmago pri zaščiti antarktičnega morja.

Prizadevanja za zaščito še večjih območij

Rossovo morje je eden zadnjih prvinskih morskih ekosistemov na svetu. Čeprav zajema le 2% Južnega oceana je dom 38% svetovne populacije pingvinov in 6% populacije kitov. Okoljevarstveniki poudarjajo, da je antarktično ledeno morje ključno za zagotavljanje zdravja v vseh svetovnih oceanih in si prizadevajo za zaščito še večjih območij. Tako si želijo zaščititi tudi območje na vzhodu Antarktike, ki bi obsegalo milijon kvadratnih kilometrov in za kar se Avstralci zavzemajo skupaj s Francozi, ter še Weddellovo morje jugovzhodno od Južne Amerike. To območje bi obsegalo okoli 2,8 milijona kvadratnih kilometrov. Dogovora glede zaščite teh območij še ni bilo mogoče doseči.

.

NAJNOVEJŠE