Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Ekologija & okoljeDogovorili so se o vzpostavitvi največjega naravnega rezervata na Antarktiki

Dogovorili so se o vzpostavitvi največjega naravnega rezervata na Antarktiki

MORDA VAS ZANIMA

Rossovo morje je eden zadnjih prvinskih morskih ekosistemov na svetu. Tam so doma številni pingvini, tjulnji, številne vrste rib, pa tudi endemitska vrsta ubijalskega kita. Države so danes na konferenci v avstralskem Hobartu dosegle dogovor o vzpostavitvi naravnega rezervata na Antarktiki, da bi zaščitili prvinsko morsko naravo na tem območju. Dogovor je bil dosežen po več letih pogajanj in potem, ko je Rusija umaknila dolgoletne zadržke, saj je skušala ščititi interese svojih ribičev.

- Oglas -

Rossovo morje

Zaščiten vsaj 35 let

Na območju Rossovega morja naj bi vzpostavili največji naravni rezervat na svetu, ki bo velik več kot 1,55 milijona kvadratnih kilometrov – toliko kot Velika Britanija, Nemčija in Francija skupaj. Od tega bo 1,12 milijona kvadratnih kilometrov morja območje brez ribolova, na ostalih območjih pa bo mogoč ribolov v znanstvene namene. Območje bo zaščiteno najmanj 35 let. V Zavezništvu za antarktični ocean so dogovor ocenili kot zgodovinski in veliko zmago pri zaščiti antarktičnega morja.

Prizadevanja za zaščito še večjih območij

Rossovo morje je eden zadnjih prvinskih morskih ekosistemov na svetu. Čeprav zajema le 2% Južnega oceana je dom 38% svetovne populacije pingvinov in 6% populacije kitov. Okoljevarstveniki poudarjajo, da je antarktično ledeno morje ključno za zagotavljanje zdravja v vseh svetovnih oceanih in si prizadevajo za zaščito še večjih območij. Tako si želijo zaščititi tudi območje na vzhodu Antarktike, ki bi obsegalo milijon kvadratnih kilometrov in za kar se Avstralci zavzemajo skupaj s Francozi, ter še Weddellovo morje jugovzhodno od Južne Amerike. To območje bi obsegalo okoli 2,8 milijona kvadratnih kilometrov. Dogovora glede zaščite teh območij še ni bilo mogoče doseči.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×