0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiDo zdravja z uživanjem egipčanskih mumij

Do zdravja z uživanjem egipčanskih mumij

MORDA VAS ZANIMA

Zgodovina je polna nenavadnih metod za izboljšanje zdravja. Metode, ki so bile preteklosti povsem običajne, so zdijo z današnje perspektive zelo čudaške, včasih pa celo srhljive. V to kategorijo nedvomno spada tudi uživanje »mumij v prahu«. Praksa je bila v Evropi izjemno razširjena, in to celo več stoletij …

- Oglas -

Od glavobolov do kuge: pripravki iz mumij kot univerzalno zdravilo

Uživanje prahu, izdelanega iz egipčanskih mumij, ki se je med drugim uporabljal za pripravo tinktur, je bilo sprva povezano predvsem z zdravstvenimi razlogi. Ljudje so namreč verjeli, da gre za nekakšno univerzalno zdravilo, s pomočjo katerega je mogoče odpraviti praktično vse zdravstvene tegobe – od glavobolov do kuge. Pozneje, predvsem v viktorijanskem obdobju, pa so bile egipčanske mumije tudi oblika (morbidnega) razvedrila za bogataše …

Pripravki na voljo v praktično vsaki apoteki

Pripravki iz mumij so bili priljubljeni tako med bogataši kot med reveži. Dostop do njih ni bil pretirano težaven, saj so bili od približno 12. stoletja dalje na voljo v praktično vsaki apoteki. Predpisovanje tega nenavadnega zdravila je tako postala povsem običajna praksa, ki je bila v Evropi prisotna nadaljnjih 500 let. S perspektive sodobnega človeka se zdi to morda nenavadno, toda pri tem je treba upoštevati, da je šlo za svet brez antibiotikov in drugih zdravil, ki so nam na voljo danes. Tako ni posebej presenetljivo, da so se ljudje zatekali k nenavadnim »rešitvam« in da so v tovrstne pristope pogosto verjeli tudi zdravniki. Pri tem so seveda obstajale tudi izjeme. Nekateri zdravniki so bili glede uporabe egipčanskih mumij v zdravilne namene zelo skeptični. Obenem pa so opozarjali, da gre pogosto za »ponaredke«. Povečano povpraševanje po pripravkih iz egipčanskih mumij je spodbudilo takšne in drugačne prevare. Tako so se začela za izdelavo pripravkov uporabljati tudi »navadna trupla« nedavno umrlih ljudi.

V viktorijanskem obdobju se je razširilo »odvijanje mumij«

Kot omenjeno, so postale egipčanske mumije kasneje tesno povezane z razvedrilom, predvsem pri bogatejših slojih. Uživanje pripravkov iz mumij se je do 19. stoletja počasi poslovilo, vendar se je pojavila nova praksa, in sicer »odvijanje mumij«. Povod za to je mogoče najti v Napoleonovi ekspediciji v Egipt leta 1798. Tako je začelo številne Evropejce zanimati, kako je videti prava mumija. Evropski popotniki, ki so se v 19. stoletju odpravili v Egipt, so se s potovanj pogosto vračali z mumijami, ki jih je bilo mogoče kupiti kar na ulicah.

- Oglas -

Bahanje z bogastvom s kupovanjem egipčanskih mumij

Odvijanje mumij je bilo vsaj sprva predstavljeno kot raziskovalno-izobraževalni dogodek. Naloga je bila tako praviloma prepuščena zdravnikom oziroma kirurgom. Znano je na primer odvijanje mumije leta 1834, ki ga je vodil kirurg Thomas Pettigrew. Šlo je obdobje, ko so se obdukcije in operacije pogosto izvajale javno, zato javno odvijanje mumij ni bilo posebej šokantno. Toda postopoma se je stroka umaknila, odvijanje mumij pa je postalo le še ena od oblik zabave in znak prestiža – mumije navsezadnje niso bile poceni. Gostitelji, ki so se želeli subtilno pobahati s svojim bogastvom, so se tako pogosto odločili za popestritev večerij z odvijanjem mumij.

Reinkarnacija viktorijanskih zabav za 21. stoletje

Do 20. stoletja se je praksa počasi poslovila. Večina ljudi je začela razkošne zabave z odvijanjem mumij dojemati kot neokusne. Poleg tega pa je postajalo vse bolj očitno, da gre za uničevanje dragocene arheološke dediščine. Zadnje znano javno odvijanje mumije je tako potekalo leta 1908. Egiptolog John J. Johnston je sicer leta 2016 organiziral dogodek, ki je bil oglaševan kot »odvijanje mumije«, vendar seveda ni šlo za pravo mumijo, ampak za igralca, zavitega v povoje.

.

NAJNOVEJŠE