0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

AromaterapijaDišeče praznično vzdušje z eteričnimi olji

Dišeče praznično vzdušje z eteričnimi olji

MORDA VAS ZANIMA

Decembra se veliko ukvarjamo s tem, kakšna darila bomo kupili, na katere zabave bomo odšli in kaj posebnega bomo počeli na božični in na novoletni večer. Kot nori zapravljamo cekinčke in se drenjamo v trgovinah. Malo manj ali sploh nič energije pa ne vložimo v to, kako bo naš december dišal. Pa lahko s tako malo sredstvi in nekaj izbranimi eteričnimi olji poskrbimo tudi za vonjavni pečat prazničnega vzdušja.

- Oglas -
Ana Ličina za vas pripravlja omamno dišeče aroma pripravke

Čutilo za voh

Čutilu za voh v modernem času pripisujemo izredno majhen pomen. Naši dnevi so nasičeni z vizualnimi in slišnimi dražljaji. Na vsakem koraku so napisi, podobe. Povsod hreščijo zvoki, bodisi iz radijskega sprejemnika bodisi iz televizije ali s ceste. Vidimo in slišimo ves čas, tudi nehote. Kolikokrat na dan pa se vprašamo, kaj tisti hip vohamo?

Poskusite se večkrat ustaviti ter pustiti čutilu za voh, da vas odnese v svoje širne planjave. Zavohajte vonj mrzlega zimskega jutra ali vonj vroče bučne juhe? Sveže opranega perila? Prijatelja, ki ga objamete? Poskusite prepoznati razliko med naravnimi in sintetičnimi vonji. V svetu kozmetike in čistil boste žal našli bolj ali manj le agresivne sintetične dišavne koktajle, polne konzervansov. Če pa postanete pozornejši na aromatične snovi v hrani in na sprehodu, boste lahko užili nežno in večplastno lepoto vonjev, ki jih ustvarja narava.

- Oglas -

Ko postanemo senzibilnejši za vonj, se nam dejansko in znanstveno dokazano začnejo spreminjati možgani in ustvarjajo se nove povezave. Čutilo za voh je neposredno povezano z našimi možgani, in sicer voh vpliva na našo podzavest, čustva in spomine. Kar naenkrat se nam lahko zgodi, da se ob vdihavanju določene arome začnemo počutiti drugače kot prej (na primer, se umirimo ali se počutimo osvežene) ali pa se nečesa spomnimo.

Odišavite prostor

Ko pridejo vaši prijatelji na obisk, bodo vsekakor navdušeni, če bodo vstopili v oblak prijetne dišave naravnega izvora. To lahko dosežete preprosto, in sicer tako, da izdelate razpršilo za zrak, ki je enostavno za izdelavo in za uporabo. Razpršila izdelujemo iz vode in eteričnih olj, priporočljivo pa je, da dodamo še malo alkohola ali kisa, ker se potem eterična olja lažje disperzirajo v vodi. V vsakem primeru moramo razpršilo močno pretresti pred vsakim pršenjem. Ne pršite se po koži.

Razpršilo z božičnim vonjem

- Oglas -
 • 100-ml razpršilka,
 • 90 ml prekuhane vode,
 • 10 ml alkohola ali kisa,
 • 30 kapelj eteričnega olja sladke pomaranče,
 • 10 kapelj eteričnega olja cimeta – skorja,
 • 7 kapelj eteričnega olja klinčkov.

Eterična olja klinčkov in cimeta zasedajo posebno mesto v aromaterapiji. Kljub temu, da sta nam v obliki posušenih začimb v kuhinji zelo domača, ju moramo v obliki 100-% eteričnih olj obravnavati s skrajno pazljivostjo. Kot je že pred dva tisoč leti dognal Dioskorid, imajo izredno zdravilne snovi ob nepravilni uporabi tudi možne neželene učinke. In to vsekakor velja za eterični olji klinčkov in cimeta, katerih vonj nam je tako domač v božičnem času.

Ker lahko dražita kožo, se jima v kožnih pripravkih izogibajte ali pa ju dodajajte v izredno majhnih koncentracijah. Zato ti olji nista zelo primerni za začetniške kopeli, dišeče soli, masažna olja in kreme. Če pa ju uporabite v razpršilu za prostor, boste vseeno prejeli blagodejen učinek in se izognili se boste neželenim posledicam in možnemu draženju.

Če se vam ne ljubi izdelovati razpršila, lahko eterična olja nakapljate tudi v izparilnik ali difuzer. V tem primeru bo primeren ta recept:

Razprševanje v prostoru

 • 5 kapelj eteričnega olja pomaranče,
 • 1 kaplja eteričnega olja klinčkov,
 • 1 kaplja eteričnega olja cimeta – skorja.

Praznične dišave in aromaterapija

Izdelava pomandra

Če pa nimate eteričnih olj, vam je na voljo tudi blažja različica: izdelava pomandra iz pomaranče in klinčkov. Gre za starodavno tehniko odišavljenja, ki je bila zelo popularna v srednjem veku. Imeti svoj pomander je bila prava dragocenost, izdelani so bili iz lesa, srebra, zlata ter napolnjeni z dišečimi snovmi, kot je ambra, pa tudi iz spornih dišečih snovi živalskega izvora, ki so zdaj prepovedane (na primer mošusa in cibeta).

Danes boste vse potrebno za izdelavo pomandra našli že v shrambi. V primerno pomarančo zapičite večje število klinčkov in razstavite v prostoru. Igrajte se z otroki in ustvarite pomandre z različnimi motivi. S klinčki lahko »narišete« sonček, zapletene mandale in še marsikaj. V prostoru bo prijetno dišalo, ker je eterično olje pomaranče v lupini sadeža. Ko lupino preluknjate, sprostite v zrak aromo pomaranče. Izberete lahko tudi kak drug citrus – limono, grenivko itd.

Romantična kopel v dvoje

Če poteka praznični čas bolj v intimi dvojine, se vam morda zahoče pobegniti od vrveža in se potopiti v kopel, polno vroče vode. Še tisočkrat prijetnejša bo, če si boste vzeli pičlih 5 minut in pripravili še »aromatično piko na i«. Nujno je, da imate na voljo nekaj eteričnih olj ter malo medu ali smetane. Nikoli ne kapljajte eteričnih olj neposredno v vodo ter brez uporabe emulgatorja (medu ali smetane). V kad nalijete vodo in medtem v lončku zmešajte med in eterična olja. Tik preden se uležete v kad, nalijte v vodo medeno dišavo ter dobro premešajte. Voilà! Zdaj je čas za kraljevski trenutek.

Dišeča pika na i

 • 1 žlica medu ali smetane,
 • 5 kapelj petitgraina,
 • 5 kapelj bergamotke ali mandarine ali pomaranče,
 • 3 kaplje vetiverja ali pačulija.

Odišavite dom med prazniki 

Praznično odišavljanje daril

Pol poti do dobrega darila je, da ga lepo zavijete. No, prva polovica pa gre seveda modri izbiri darila. V vsakem primeru ga lahko še malo odišavite in obdarovana oseba bo že ob odpiranju doživela srečanje s prijetnim vonjem. Niso sicer vsa darila enako primerna za dišečo nadgradnjo. Najprimernejši so materiali, ki vpijejo vonj: knjige, čestitke, ovojni papir, tkanina. Vse našteto lahko odišavite tudi z eteričnimi olji. Zgornje razpršilo lahko uporabite za to, da na primer odišavite voščilnice, preden jih zaprete v kuverto. Ali popršite knjigo, preden jo zavijete. Seveda ne pretiravajte, ker se lahko papir preveč zmoči ali pa lahko razpršilo povzroči kakšen madež.

Naj vam aromatične rastline polepšajo december. Zanalašč smo v receptih uporabili le nekaj eteričnih olj, ki jih morda imate že tako ali tako doma. Ni vam treba imeti 50 eteričnih olj, da bi lahko ustvarili kaj zanimivega. Neverjetno je, kaj vse je mogoče početi že z majhno kolekcijo eteričnih olj. Igrajte se s tem, kar imate. Tako in drugače. V Šoli aromaterapije vam v prihajajočem letu želimo vse lepo in kar je dobro za vas.

.

NAJNOVEJŠE