Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaDihalne vaje za tek

Dihalne vaje za tek

MORDA VAS ZANIMA

Tek je aerobična vaja. Z besedo aerobična mislimo dejansko na kisik. Da pa bi dobili zadostno količino kisika v pljuča med tekom, pa morate pravilno dihati. Veliko tekačev ima med tekom plitvo dihanje, kar lahko na koncu lahko privede do krčev, bolečin, slabe vaje ali prehitre utrujenosti.

Globoko dihanje

- Oglas -

Večino tekačev uporablja le zgornjo tretjino kapacitete pljuč, vendar pa lahko z diafragmatičnim dihanjem zmanjšamo stress ter preprečimo morebitne krče.Takšno dihanje lahko vadimo pred ali po teku. Razlika je le v tem, da pred tekom delamo globoke vdihe skozi nos, držimo pet sekund in potem počasi izdihnemo skozi usta. Med tekom pa držanje diha ni potrebno.Veliko tekačev se tudi ne zaveda, da imajo napeta ramena, zapestja in čeljust medtem, ko tečejo. Z omenjeno tehniko dihanja to napetost sprostimo.

Enakomerno dihanje

Takšno dihanje je po navadi težko osvojiti, vendar je lahko zelo učinkovito, ko ga enkrat obvladate. Profesionalni tekači pogosto uporabljako takšno dihanje, da dosežejo željeni ritem. Po navadi uporabljajo 2-krat-2 dihanje, kar pomeni, da naredijo dva koraka pri vdihu in dva pri izdihu. Proti koncu pa preidejo na 2-krat-1 dihanje, kjer pri izdihu naredijo en korak.Lahko pa takšno dihanje pri začetniku povzroči omotico.

Očiščevalno dihanje

Če se zbudite in se počutite napeto, potem verjetno to ni pravi dan za tek. Očiščevalno dihanje pa lahko to napetost sprosti.
Ta vrsta dihanja izvira iz dihalnih vaj joge. Z sredinskima prstoma na levi roki zapremo desno nosnico. Nato štirikrat vzdihnemo skozi levo nosnico. Nato pa z palcem zapremo nosnici in zadržimo dih za štiri sekunde. Ko so te štiri sekunde pretekle, odmaknemo roko in izdihnemo osemkrat.Postopek ponovimo še na levi nosnici z desno roko.

Prejšnji članekMoč plime
Naslednji članekKratki nasveti za hitrejši spanec

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×