0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaRazdražene gube - debelost prizadene tudi kožo

Razdražene gube – debelost prizadene tudi kožo

MORDA VAS ZANIMA

Debelost je po vsem svetu vse večji zdravstveni problem. Kopičenje čezmerne maščobe ne vpliva le na telesno podobo, ampak tudi resno ovira zdravje. Njegove posledice so številne. Med drugimi debelost povzroča spremembe na koži, ki sicer niso usodne, a so včasih med prvimi, ki so za prizadeto osebo moteče.

- Oglas -

Maščobno tkivo je pravzaprav velik endokrini organ, saj se v njem tvorijo številni posredniki, mediatorji, vnetja (citokini) in hormoni. Tako debelost znatno prispeva k nastanku sladkorne bolezni tipa 2, k povišanemu krvnemu tlaku, povišanim maščobam v krvi in aterosklerozi, motnjam menstrualnega ciklusa, določenim oblikam raka in degenerativnim boleznim gibal.

Vendar debelost ni le dejavnik tveganja za različna resnejša obolenja, povzroča tudi zadrege, povezane s telesno podobo, ki lahko delujejo frustrirajoče, zmanjšujejo samozavest in lahko vodijo celo v depresijo. Med vidnimi telesnimi spremembami, povezanimi z debelostjo, so tudi nekatere lepotne in bolezenske spremembe kože. Najpogostejše naštevamo v nadaljevanju.

Intertriginozni dermatitis
Intertriginozni dermatitis

Gube se vnamejo

Zaradi mehanskega draženja kože v kožnih gubah (pod dojkami, v dimljah, pazduhah … ) in čezmernega potenja se koža vname, postane pordela, otekla in včasih se pojavijo tudi razjede. Pogosto pride do okužbe z glivicami, najpogosteje s kvasovkami. K nastanku intertriginoznega dermatitisa, kot se obolenje imenuje, lahko prispevajo tudi nezračna oblačila in pomanjkljiva telesna higiena.

- Oglas -

Za zdravljenje je pomembna ustrezna higiena. Na vlažno in zmehčano kožo z razjedami dajemo obkladke s fiziološko raztopino. V primeru glivične okužbe svetujemo, da na mesta kožnih sprememb nanesemo ustrezna sredstva (antimikotike) v kremah in pršilih. Oboleli naj prizadeti predel kože vzdržuje čim bolj suh, tudi s pomočjo posipov, navadnih ali antimikotičnih.

Otekline nog

Osebam s čezmernim telesnim maščevjem pogosto otečejo noge. Do otekanja lahko pride zaradi motenega odtekanja venske krvi (flebedem) ali limfe (limfedem), lahko pa se kopiči tudi maščevje okoli gležnjev in na golenih (lipedem). V teh primerih nam lahko največ pomaga gibanje (hoja, kolesarjenje, plavanje) in ustrezno stisnjenje z elastičnimi povoji oziroma kompresijskimi nogavicami. V primeru nastanka razjed se le-te slabše celijo. Tudi druge rane, na primer po kirurških posegih, se slabše celijo.

Vzbrsti v pazduhah

Acanthosis nigricans so žametne rumenorjave ali črne vzbrsti na predelih, kjer prihaja do vnetja kože zaradi zastoja znoja in kjer zrak ne pride do kože, najpogosteje v pazduhah. Poleg najočitnejše oblike pomoči, torej zmanjšanja telesne teže, včasih pomagajo tudi retinoidi (analogi vitamina A), ki jih nanesemo na prizadeti predel.

Mehki fibromi
Mehki fibromi

Pecljati tumorčki

Drobni, pecljati kožni tumorčki, sestavljeni iz rahlega veziva, se imenujejo mehki fibromi. So kožne barve in se najpogosteje nahajajo okoli vratu, v pazduhah in drugod v pregibih. Motijo nas iz lepotnih razlogov, poleg tega pa se zaradi nenehnega drgnjenja lahko tudi vnamejo. Odstraniti jih je mogoče z električnim tokom (elektrokoagulacija), zamrzovanjem ali laserjem.

Zadebeljeni podplati

Plantarna hiperkeratoza
Plantarna hiperkeratoza

Podplatna (plantarna) hiperkeratoza je zadebeljena rožena plast kože podplatov. Odstranjujemo jo mehanično z drgnjenjem ali s keratolitičnimi mazili.

- Oglas -

Strije

Strije nastanejo zaradi raztegovanja kože, ki poškoduje vezivno tkivo v koži. Natančen mehanizem nastanka strij še ni povsem pojasnjen. Gre za rožnate ali rožnatorjave podolgovate atrofične brazgotine na mestu raztegovanja kože. Ne predstavljajo bolezenskega stanja, vendar so z lepotnega vidika lahko zelo moteče in frustrirajoče. Odstranjevanje strij je nehvaležna naloga. Poskusimo lahko s kremami, ki vsebujejo retinoide. Včasih so uspešni posegi z laserji.

Poraščenost

Pogost pojav pri čezmerni telesni teži je tudi povečana poraščenost telesa. Pri ženskah lahko pride tudi do poraščenosti, ki je sicer značilna za moške (hirzutizem), in sicer se pojavijo brada, brki, porastejo lahko tudi prsi in linea alba. Če so prisotne tudi hormonske spremembe, je potreben pregled pri endokrinologu. Hirzutizem zdravimo s snovmi, ki delujejo proti učinkom moških spolnih hormonov (antiandrogeni, na primer ciproteronacetat). Lahko jih odpravljamo tudi z lasersko epilacijo in depilacijskimi kremami.

Celulit

Naslednja težava lepotne narave je celulit – grudice in vdolbine v podkožnem maščevju na stegnih, zadnjici in trebuhu. Natančen mehanizem njihovega nastanka še ni pojasnjen. Verjetno sodelujejo hormoni, predvsem estrogen, in način življenja. Nastane lahko tudi pri vitkih osebah, vendar pri debelejših postane izrazitejši. Za zmanjšanje celulita je najpomembnejša sprememba prehrane z veliko vitamini, sadjem in zelenjave. Prepovedani so koncentrirani enostavni sladkorji in koncentrirane maščobe. Priporočljivo je pitje veliko vode in drugih nesladkanih brezalkoholnih pijač, veliko gibanja in izogibanje stresu. Pomaga tudi limfna drenaža in liposukcija.

Vnetja dlačnih mešičkov

Ljudje s čezmerno telesno težo in z njo povezano odpornostjo na inzulin imajo pogostejša vnetja dlačnih mešičkov (folikulitis), ki so lahko gnojna (furunkel). V primerih, da gre za bakterijske okužbe, pomagajo antibiotične kreme.

Najpogostejši vzrok: preobilica hrane

Hipertrihoza
Hipertrihoza

Debelost nastane, kadar vrednost zaužitih kalorij presega vrednost porabljenih kalorij. Nekateri ljudje sicer nagnjenost h kopičenju telesne maščobe res podedujejo, a tudi to se lahko izrazi le v primeru čezmernega vnosa hrane. K nastanku debelosti prispeva predvsem način življenja in razmišljanja v določenem družbenem okolju. Hormonski vzroki so prisotni le pri približno odstotku debelosti, ko gre lahko za zmanjšano delovanje ščitnice, pomanjkanje rastnega hormona ali Cushingov sindrom. K nastanku debelosti lahko prispeva tudi uživanje nekaterih zdravil, na primer antipsihotikov, nekaterih antidepresivov, kontracepcijskih sredstev in steroidnih hormonov. Preveliko uživanje hrane je včasih odraz psihiatrične motnje.

Najboljša rešitev je zmanjšanje teže

Kožne spremembe, ki so povezane s čezmerno težo, seveda najučinkoviteje obvladujemo, če nam uspe težo zmanjšati, kar nikakor ni lahka naloga. Za njeno uspešnost je ključna sprememba načina življenja, razmišljanja in prehranjevanja, pri čemer je pogosto potrebna tudi strokovna pomoč.
Prehrana naj vsebuje 500 do 700 kilokalorij manj od dnevnih potreb posameznika. Obrokov naj bi bilo štiri do pet na dan. Zajemajo naj čim manj hrane z visokim glikemičnim indeksom. Priporočljivo je 30 do 90 minut gibanja na dan, pri čemer je treba paziti, da izberemo ustrezno obliko vadbe in da jo prilagajamo postopnemu znižanju teže, saj lahko sicer preveč obremenimo sklepe. Le v redkih primerih naj bi dodatno ob omenjenih ukrepih uporabljali tudi zdravila.
Kirurško preoblikovanje telesa je smiselno le v skrajnih primerih debelosti oziroma po izgubi velike količine telesnega maščevja in posledične preobilice kože. Vendar le pri bolnikih, ki so že sprejeli nov način razmišljanja, življenja in prehrane ter vzdržujejo indeks telesne mase znotraj normalnih vrednosti vsaj eno leto.

Mateja Lisjak, dr. med., foto: arhiv avtorice, arhiv Zdravja

.

NAJNOVEJŠE