Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.
Zdravje & prehranaBreskve – sočne, sladke in zelo zdrave

Breskve – sočne, sladke in zelo zdrave

MORDA VAS ZANIMA

Breskve (Prunus persica) so eden najbolj tipičnih poletnih sadežev. Če tudi sami uživate v sočnem in sladkem okusu breskev, vas bo zagotovo razveselilo dejstvo, da je to obenem izjemno zdravo sadje. Gre za odličen vir betakarotenov, ki jih naše telo pretvori v vitamin A, ter vitaminov C, K in različnih vitaminov iz skupine B. Seveda pa vsebujejo tudi precej pomembnih mineralov: kalcij, kalij, magnezij, mangan, železo, cink, baker in še mnoge druge. Preverite, kateri so tisti pozitivni učinki breskev na zdravje, ki še posebej izstopajo.

Antioksidanti za zaščito pred kroničnimi boleznimi

- Oglas -

V breskvah najdemo specifično kombinacijo antioksidantov, med njimi tudi nekatere izjemno močne. Antioksidanti se bojujejo proti prostim radikalom v telesu, ki lahko povzročijo ogromno škode. Prav prosti radikali predstavljajo največje tveganje za t. i. oksidativni stres, katerega posledica so številne kronične bolezni. Več breskev v vaši prehrani tako vsekakor pomembno prispeva k boljšemu zdravju, tako kratkoročno kot na dolgi rok.

Preprečite pomanjkanje kalija v telesu

Kot že omenjeno, veljajo breskve med drugim za dober vir kalija. To je mineral, ki je ključen za nemoten prenos živčnih signalov, vzdrževanje elektrolitskega ravnovesja in za močne mišice. Pomanjkanje kalija lahko povzroči precej težav, na primer neenakomeren srčni utrip ali oslabelost mišic.

Uživajte breskve za lepo kožo

Koža breskev je sicer res hrapava, vendar je to sadež, ki bo imel povsem drugačen vpliv na vašo kožo. Zaradi velikih količin vitamina C, ki je med drugim tudi odličen antioksidant, obenem pa je nujen za tvorbo kolagena, breskve poskrbijo, da bo vaša koža precej bolj napeta, elastična in mladostna. Preprečujejo prezgodnje staranje, zmanjšujejo negativne vplive UV-žarkov in blažijo vnetja. Tako ni presenetljivo, da so prav breskve pogosta sestavina kozmetičnih izdelkov za nego kože.

Betakaroteni ščitijo vaše oči

Zelo pomembna snov, ki jo najdemo v breskvah, so betakaroteni, nekakšna predstopnja vitamina A. Zaradi tega je uživanje breskev zelo koristno tudi za vaše oči. Zmanjša tveganje za številne težave z vidom, povezane s staranjem.

Naravno zniževanje ravni holesterola

- Oglas -

Zagotovo veste, da je povišan holesterol eden glavnih dejavnikov tveganja za številna srčno-žilna obolenja. Pri tem imamo seveda v mislih t. i. škodljivi holesterol, za katerega se pogosto uporablja kratica LDL. Študije kažejo, da breskve pomagajo pri zniževanju ravni omenjenega holesterola, obenem pa pomagajo pri dvigu dobrega oziroma koristnega holesterola (HDL).

Bazično delovanje in izboljšana prebava

Uživanje breskev je zelo koristno tudi za vašo prebavo, predvsem zaradi obilja vlaknin in bazičnega vpliva na organizem. Še posebej priporočljivo je, da breskve vključite v prehrano, če imate pogosto težave z zaprtjem. Breskve pomagajo pri razstrupljanju prebavil, s tem pa pri odstranjevanju strupenih snovi iz celotnega telesa.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×