0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeBomo poleg sončnih dobili še »dežne celice«?

Bomo poleg sončnih dobili še »dežne celice«?

MORDA VAS ZANIMA

Izkoristek alternativnih virov energije, ki ne obremenjujejo okolja, je področje, s katerim se ukvarja ogromno raziskovalcev z vsega sveta. Tako lahko praktično vsak dan spremljamo napredek in nove, inovativne rešitve. Ena najbolj zanimivih dilem je zagotovo ta, kako poskrbeti za nadgradnjo sončnih celic in povečati njihovo učinkovitost. Zdi se, da smo vse bližje funkcionalnim sončnim celicam, ki bodo brez težave proizvajale energijo tudi takrat, ko bo deževalo. Ekipa znanstvenikov s kitajske univerze je namreč predstavila zelo izvirno rešitev za nadgradnjo klasičnih sončnih celic.

- Oglas -

Dežne celice

Rešitev naj bi se skrivala v grafenu

V dežju pogosto najdemo tudi soli, ki vsebujejo pozitivno in negativno nabite ione, torej katione ter anione. Znanstveniki so zato izkoristili potencialno možnost kemijske reakcije in za izdelavo celic oziroma panelov uporabili plast iz grafena (alotrop ogljika). Ioni s pozitivnim nabojem se tako vežejo na grafen, kar poskrbi za dodatno dvojno plast oziroma za nekakšen »kondenzator«. Tovrstna sestava sončnih celic je nato osnova za generiranje električnega toka.

Grafen vse bolj zelo cenjen tudi v drugih panogah

Grafen tudi sicer velja za enega najbolj cenjenih materialov oziroma snovi. Pridevnik, ki se najpogosteje omenja v povezavi z grafenom, je tako »čudežni«. V številnih panogah se pojavljajo nove rešitve, ki presenečajo s svojo inovativno zasnovo, njihov nepogrešljivi del pa je prav grafen. Očitno bo imel odslej grafen pomembno oziroma še pomembnejšo funkcijo tudi znotraj alternativnih virov energije, kar je danes vsekakor zelo privlačno področje tako za raziskovalce kot za investitorje.

.

NAJNOVEJŠE