Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljeBomo poleg sončnih dobili še »dežne celice«?

Bomo poleg sončnih dobili še »dežne celice«?

MORDA VAS ZANIMA

Izkoristek alternativnih virov energije, ki ne obremenjujejo okolja, je področje, s katerim se ukvarja ogromno raziskovalcev z vsega sveta. Tako lahko praktično vsak dan spremljamo napredek in nove, inovativne rešitve. Ena najbolj zanimivih dilem je zagotovo ta, kako poskrbeti za nadgradnjo sončnih celic in povečati njihovo učinkovitost. Zdi se, da smo vse bližje funkcionalnim sončnim celicam, ki bodo brez težave proizvajale energijo tudi takrat, ko bo deževalo. Ekipa znanstvenikov s kitajske univerze je namreč predstavila zelo izvirno rešitev za nadgradnjo klasičnih sončnih celic.

- Oglas -

Dežne celice

Rešitev naj bi se skrivala v grafenu

V dežju pogosto najdemo tudi soli, ki vsebujejo pozitivno in negativno nabite ione, torej katione ter anione. Znanstveniki so zato izkoristili potencialno možnost kemijske reakcije in za izdelavo celic oziroma panelov uporabili plast iz grafena (alotrop ogljika). Ioni s pozitivnim nabojem se tako vežejo na grafen, kar poskrbi za dodatno dvojno plast oziroma za nekakšen »kondenzator«. Tovrstna sestava sončnih celic je nato osnova za generiranje električnega toka.

Grafen vse bolj zelo cenjen tudi v drugih panogah

Grafen tudi sicer velja za enega najbolj cenjenih materialov oziroma snovi. Pridevnik, ki se najpogosteje omenja v povezavi z grafenom, je tako »čudežni«. V številnih panogah se pojavljajo nove rešitve, ki presenečajo s svojo inovativno zasnovo, njihov nepogrešljivi del pa je prav grafen. Očitno bo imel odslej grafen pomembno oziroma še pomembnejšo funkcijo tudi znotraj alternativnih virov energije, kar je danes vsekakor zelo privlačno področje tako za raziskovalce kot za investitorje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×