Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.
Dom & energijaBolnišnica, ki ima na strehi svoj lasten vrt

Bolnišnica, ki ima na strehi svoj lasten vrt

MORDA VAS ZANIMA

Hipokrat je nekoč dejal: »Hrana naj bo vaše zdravilo in vaše zdravilo naj bo hrana«. Pomena te mogočne misli se zaveda tudi David Maffeo, direktor bostonskega medicinskega centra, na vrhu katerega se bohoti bogat zelenjavni vrt. Pridelki vrta nahranijo bolnike, osebje in okoliško prebivalstvo z nizkimi dohodki.

- Oglas -

Za vrt na strehi skrbi več kot 100 prostovoljcev. To je prava zelena oaza v mestnem okolju, ki meri 2500 kvadratnih metrov in letno proizvede 2700 kilogramov svežega pridelka. Med pridelki so ohrovt, listnati ohrovt, kitajsko zelje, paradižnik, korenje, kumare, paprike, jajčevci, fižol, buče in različna naravna zelišča.

Vrt na strehi je postavilo podjetje oz. kmetijo Higher Ground Farms, ki se v Bostonu ukvarja prav s postavitvijo vrtov na strehah različnih institucij. Bolnišnice nas običajno asociirajo na neokusne in slabe prehranske obroke. Lindsay Allen, vodja podjetja, pravi, da se ji zdi zanimivo, da je prav hrana v bolnišnicah tako osiromašena, saj so prav bolniki tisti, ki so ranljivi in ki potrebujejo kar največ mineralov in vitaminov: »Hrana je zdravilo. To, kar ljudje dajejo v svoje telo, je neposredno povezano z njihovim zdravjem. Bolnišnice so odgovorne za boljšo hrano svojih bolnikov.« Lindsay z vrtom na vrhu bolnišnice upravlja od samega začetka. Pridelke gojijo v certificiranih organskih tleh, ki ne vsebujejo sintetičnih dodatkov in gnojil, uporabljajo tudi reciklirane zaboje, na strehi pa imajo tudi čebelnjake, ki oprašujejo vrt in zagotavljajo tudi med.

Lindsay upravlja tudi s sistemom kompostiranja, ki ohranja gnojenje tal in sadi različne pridelke, ki naravno odganjajo škodljivce in privabljajo koristne hrošče. »O vrtu poskušam čimbolj razmišljati kot o ekosistemu,« pravi. »Kako porabiti ostanke ali lupine hrane, da bomo lahko še naprej ustvarjali zemljo in kompost?« Poleg vodenja podjetja oz. kmetije Allen organizira številne delavnice za izobraževanje pacientov, zaposlenih in njihovih družin o načinu pridelave lastne hrane. Bolnišnica je opremljena s poučevalno kuhinjo, v kateri so zaposleni številni prehranski strokovnjakii in dietetiki, ki pacientom ponujajo svoje strokovno znanje o tem, kako lahko pripravljajo obroke z lokalnimi izdelki, ki jih dobijo. Cilj je bolnikom ne samo dati dobro hrano, temveč jim tudi zagotoviti orodja, informacije in izobraževanje za zdravo življenje. Upajmo, da ta zgodba vpliva na druge bolnišnice, da zasadijo in posejejo svoje lastne zelenjavne vrtove in tako oskrbijo bolnike in prebivalstvo z zdravo in hranilno hrano.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×