Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Ekologija & okoljeBliža se tudi prepoved prodaje bleščic, ker onesnažujejo morja

Bliža se tudi prepoved prodaje bleščic, ker onesnažujejo morja

MORDA VAS ZANIMA

Kot vemo, znanstveniki napovedujejo, da bo do leta 2050 v oceanu več plastike kot rib. Prav zato je vsak, tudi najmanjši, onesnaževalec pomemben.

PET plastika v bleščicah

- Oglas -

Vseeno pa je malokdo pomislil, da so pomemben onesnaževalec morja majhne, »nedolžne« bleščice. A te so narejene iz aluminija in plastike, imenovane PET – ko se ta razgradi, sprosti kemikalije, ki delujejo kot motilci ​​hormonov pri živalih in ljudeh ter so povezane z različnimi oblikami raka in nevrološkimi boleznimi. Podobno kot mikro delci plastike, ki jih najdemo v kroglicah za kopanje in pilingih za obraz, se tudi bleščice za telo na koncu znajdejo v odtoku. Zaradi svoje velikosti jih večina uspe obiti slabše sisteme za filtriranje vode, zato ponavadi končajo prav v oceanu.

Jedci morskih jedi zaužijejo ogromne količine mikroplastike

Mikroplastika je, kljub velikosti, z več vidikov najnevarnejša vrsta plastike, saj jo je težje očistiti in je zanjo tudi bolj verjetno, da jo po nesreči zaužijejo morska bitja. Študije ocenjujejo, da mikroplastika predstavlja približno tretjino celotne plastike v oceanu, tisti, ki pogosto uživajo morsko hrano, pa z njo zaužijejo približno 11 tisoč kosov mikroplastike na leto. Prav zato so številne države po svetu prepovedale uporabo mikro delcev plastike v produktih za osebno higieno, znanstveniki in okoljevarstveniki pa zdaj pozivajo, da se v te prepovedi vključi tudi bleščice.

Bleščice v kozmetiki so problematične

Dr. Trisia Farrelly, okoljska antropologinja na univerzi Massey, je za revijo The Independent povedala, da bi morala biti prepovedana uporaba vseh bleščic, ki vsebujejo plastiko. »Ko ljudje razmišljajo o bleščicah, pomislijo na zabave in lepe obleke,« je povedala Farrellyjeva. »Vendar so bleščice pogosto uporabljene tudi v kozmetične namene, zato so zelo problematične,« je še dodala.

»Posredovati bi morale vlade«

Nekateri kot rešitev predlagajo okolju prijazne, biološko razgradljive bleščice. Veriga kozmetike Lush je, na primer, vse bleščice v svojih izdelkih zamenjala z biološko razgradljivimi alternativami, ki jih je pohvalila tudi dr. Sue Kinsey iz Društva za ohranjanje morja. Toda dr. Ferrelly ne verjame, da bodo druga podjetja sledila zgledu, zato poziva k posredovanju vlade. »Dovolj imam tega, da so samo potrošniki odgovorni za to, da je nek produkt na trgu. Proizvajalci bi morali prevzeti odgovornost in začeti proizvajati varnejše, nestrupene in trajnostne produkte,« pravi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×