Clinton je veganski lisjak

Kar priznajte, v vseh letih, odkar je Bill Clinton znano ime, smo slišali že veliko imen, s katerimi so ga obkladali ali dražili. Večina jih ni bila prijaznih, saj so se veselo nanašali na njegovo afero z Monico Lewinsky, a je od tedaj vedno znova dokazoval, da je bilo tisto le spodrsljaj v pomembni mednarodni karieri, v kateri kljub temu, da ni več predsednik ZDA, še vedno nabira točke tako, da pomaga okolju, živalim in ljudem, ki ne morejo povzdigniti glasu.

Medtem ko se v ZDA pripravljajo na nove volitve, je Clinton tokrat seveda podprl predsednika Obamo in na Demokratski konvenciji navdušil tako s svojim govorom kot s svojo pojavo. CNN je celo zapisa,l da je Američane opomnil, zakaj je še vedno najbolj priljubljen in naravno nadarjen politik njihove dežele.  A to še zdaleč ni bilo vse.

Bill Clinton

Lisjak

Najverjetneje je velik plaz na medmrežju povzročila igralka Olivia Wilde (prav tako veganka), ki je zapisala le kratek zapis na družbenem omrežju Twitter: »Bill, dobro si videti.« Dodala je še označbo #veganfox (veganski lisjak), ki pa se je nanašala na njegov videz, ne prebrisanost. Vsi tisti, ki so sledili, so pobrali njeno idejo in jo razširili. Med drugim naj bi tudi Anderson Cooper priznal, da ga je ob Clintonovem nastopu zamikalo, da bi poskusil z vegansko dieto. Mnogi so opozarjali, da je videti mlajši kot tedaj, ko je bil prvič izvoljen za predsednika in mu čestitali za zapeljiv videz.

Clinton zasluge za svojo spremembo pripisuje raziskovalcem, kakršen je tudi dr. Caldwell Esselstyn, priznan srčni kirurg, ki mu je pomagal spremeniti njegove nevarne življenjske navade. Ko je naredil preobrat, je izgubil več kot deset kilogramov in pravi, da se zdaj počuti veliko bolje kot kdajkoli prej v svojem življenju. »V bistvu sem ugotovil, da sem igral rusko ruleto, saj kljub temu, da sem deloma spremenil svoj način prehranjevanja in zmanjšal skupno količino kalorij ob vsakem obroku ter tudi zmanjšal količino holesterola v hrani, ki sem jo jedel, sem v svoje telo še vedno vnašal preveč holesterola, ne da bi vedel, če bo moje telo proizvedlo dovolj encima, ki bi to podprl. A očitno ga ni, saj v nasprotnem primeru ne bi imel te blokado,« je povedal lani.

Učimo že otroke!

Ko se je odločil za spremembo, je hitro opazil rezultate. Njegov apetit je bil skorajda legendaren, ob vstopu v Belo hišo je bil njegov jedilnik sestavljen iz samih zrezkov, hamburgerjev in piščancev, občasno pa tudi rib. Ni bilo mesa, ki ga Bill ne bi vključil na svoj jedilnik. Potem pa je v dveh desetletjih iz vsejedca, ki je oboževal mastne pleskavice, postal vegetarijanec, ki se je počutil bolje in lažje, potem pa še vegan, ki obožuje vso zdravo hrano, ki jo poje in se počuti najbolje do zdaj in kot kaže, žanje več pohval kot kdajkoli prej.

Od leta 2004 je utrpel srčne težave, ki so vodile v štiri žilne obvode (bypass) in dilatacijo ven (angioplastika). Sprva je občasno jedel ribe in priznaval, da je imel veliko srečo, da ni umrl zaradi infarkta. Clinton zdaj uživa prehrano brez mesa in mlečnih izdelkov, brez jajc in skoraj brez olja. »Rad imam zelenjavo, sadje, fižol, stvari, ki jih zdaj rad jem.« Pravi, da ima poleg manjše količine kilogramov tudi več energije. Njegova neprofitna organizacija Clinton Foundation se je povezala z Ameriškim združenjem za srce in spodbuja vadbene programe in zdrava kosila za otroke. Njegov cilj je pomagati otrokom zdravo jesti zdaj, da ne bodo imeli takih zdravstvenih težav kot jih je imel on v prihodnosti.