- Oglas -
Beluši z bearneško omako so lahko zdrava samostojna jed, ali pa poleg pripravite še nekaj kuhanega krompirja, ki se odlično poda k belušem z omako.
SESTAVINE (4 porcije)
- 250 g belih belušev
- 250 g zelenih belušev
- sol
- 1 limona
- 4 žlice masla
Bearneška omaka:
- 2 žlici belega vinskega kisa
- mleti črni poper
- 2 vejici pehtrana
- 2 rumenjaka
- sol
- 100 g beluševe juhe
- limonin sok iz 1/2 limone
- 100 g masla
- 1/4 šopka drobnjaka
- tabasco omaka po okusu
PRIPRAVA
- Bele beluše olupimo in odrežemo olesenele dele. Beluše zvežemo z vrvico in jih damo v vrelo slano vodo s sokom ene limone in žlico masla. Kuhamo 4 minute, nato pa jih ohladimo v mrzli vodi. Prihranimo vodo, v kateri so se kuhali.
- Pokuhamo bel vinski kis, poper in sesekljan pehtran. Dodamo beluševo juho. V vodni kopeli v tekočino vtepemo rumenjake s ščepcem soli, dodamo sok limone, in stepamo, da se speni. Odstavimo in v maso vtepemo stopljeno mlačno maslo, da nastane gosta omaka. Dodamo sesekljan drobnjak. Začinimo s soljo in po okusu s pekočo omako Tabasco.
- Ostalo maslo stopimo v ponvi, stresemo vanjo beluše in počakamo, da se segrejejo. Začinimo po okusu. Razdelimo jih na krožnike in prelijemo z omako. Postrežemo s kuhanim krompirjem.
- oglas -