Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljeAzbest – še vedno potrebna izjemna previdnost

Azbest – še vedno potrebna izjemna previdnost

MORDA VAS ZANIMA

Močan veter je nedavno v neurjih po Sloveniji odkrival strehe, med katerimi so mnoge še vedno azbestne. Ker azbest lahko negativno vpliva na zdravje, moramo biti pri ravnanju z njim izjemno previdni. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje znova opozarjajo, da je azbest v našem okolju prisoten še marsikje, saj je, preden se je izkazalo, da je nevaren in je prodaja takšnih izdelkov z zakonom prepovedana že dvajset let, dolgo veljal za poceni čudežni material.

- Oglas -

Azbest

»Azbest, ki se nahaja v stanovanjih in stanovanjskih hišah, postane nevaren, ko se material, ki vsebuje azbest dotraja, se poškoduje ali pa se zaradi neprimernega ravnanja z njim začnejo azbestna vlakna sproščati v zrak. Vlakna, ki se sproščajo, lahko predstavljajo nevarnost za zdravje tistega, ki jih vdihava. Nevarni so predvsem tisti izdelki, ki se pri uporabi ali delu z njimi drobijo ali spreminjajo v prah,« pojasnjujejo na NIJZ. Azbestni izdelki se v naših domovih najpogosteje nahajajo v azbest cementnih strešnikih, fasadnih ploščah in talnih oblogah.

Azbest je daleč najbolj nevaren, če ga vdihavamo. Azbestna vlakna, ki pridejo v pljuča, povzročajo vnetje in brazgotinjenje (fibrozo) pljuč in poprsnice (plevre). Azbest povzroča tudi raka pljuč in raka poprsnice in potrebušnice (mezoteliom), raka grla in jajčnikov, povezujejo ga tudi z rakom žrela, želodca in danke. Med izpostavljenostjo azbestnim vlaknom in boleznijo običajno mine zelo dolgo, 10 do 40 let in več.

Kako ravnati z azbestnimi materiali?

Azbest, ki se nahaja v teh materialih in izdelkih, je varen, dokler so ti nepoškodovani. Njihova življenjska doba pa se izteka. Materiali postanejo nevarni, ko se zaradi dotrajanosti, poškodovanosti ali zaradi neprimernega ravnanja začnejo luščiti, drobiti, razpadati v prah in se azbestna vlakna začnejo sproščati v zrak.

- Oglas -

Najbolje je, da materiale, ki vsebujejo azbest (izolacija okoli cevi za vročo vodo in paro), ki niso dotrajani ali poškodovani, pustite pri miru in jih po možnosti na površini še zaščitite. Ljudi in okolje ogrožajo šele, ko se iz njih začnejo sproščati azbestna vlakna. Materiale, ki vsebujejo ali pa mislite, da vsebujejo azbest, morate redno pregledovati, da pravočasno opazite poškodbe. Pri tem se jih ne smete dotikati ampak le natančno pregledati, če so opazni znaki dotrajanosti ali poškodb. To velja še posebno za azbestno izolacijo okrog cevi, grelcev za vodo, azbestne vrvice in trakove ter azbestne plošče v vratcih peči in dimnikov.

V njih je čisti azbest, ki se ob najmanjšem poseganju v material sprošča v zrak. Material, ki ga pogosteje čistite, močite, krtačite, grejete ali pa je izpostavljen stalnim tresljajem in vetru, se hitreje obrabi in poškoduje. Če imate doma izdelke, kot so azbestne plošče, rokavice in podloge za likanje, jih kar takoj odstranite in odvrzite kot azbestni odpadek. Tudi tesnilne vrvice zamenjajte z brezazbestnimi izolacijskimi vrvicami, če se nahajajo na vratcih, ki jih pogosto odpirate. Če imate azbestno izolacijo na kotlih, grelcih, toplovodnih ceveh, odstranjevanje prepustite delavcem, ki so za to usposobljeni.

Predmetov in materialov, ki vsebujejo azbest, ne smete nikoli nezaščitenih vreči v smetnjake: Na vsako vrečo z odpadki, ki vsebujejo azbest, morate nalepiti opozorilo, da vsebuje azbest.

Kam varno odvržemo azbest?

Če ste se odločili, da boste izdelke, ki vsebujejo azbest (rokavice, podloge za likanje, zelo stari sušilci za lase) odvrgli, jih položite v primerno močne, nepoškodovane, polietilenske vreče (PE vreče) debeline 0,4 mm na tak način, da se vreče ne morejo predreti in jih nepropustno zalepite. Vsako vrečo položite v še eno PE vrečo in tudi to nepropustno zalepite. Označite jo z nalepko Azbestni odpadek. Položite jo na vidno mesto ob smetnjaku.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×