0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeNa Švedskem nakupovalno središče z izključno recikliranimi izdelki

Na Švedskem nakupovalno središče z izključno recikliranimi izdelki

MORDA VAS ZANIMA

V teh dneh je mnoge zajela nakupovalna mrzlica. Trend množičnih predprazničnih nakupov se je v zadnjih letih močno zasidral tudi pri nas. Tako so nakupovalna središča polna ljudi, ki iščejo darila za svoje bližnje in počasi že razmišljajo tudi o vseh živilih, ki jih morajo nakupiti za praznične pojedine. Seveda pa polna nakupovalna središča niso samo nekaj, kar lahko opazujemo v veselem decembru, ampak praktično vse leto. Žal pa množična potrošnja ni brez posledic. Da bi se lahko vsi tisti bleščeče novi izdelki po »neverjetnih cenah« znašli na trgovinah polic, je pogosto nujna precejšnja okoljska škoda, velikokrat pa je v ozadju tudi precej izkoriščanja delavcev.

- Oglas -

Na Švedskem so tako našli zanimivo alternativo klasičnemu nakupovalnemu središču. V letošnjem letu so namreč tam odprli nakupovalno središče, ki ponuja zgolj reciklirane in popravljene izdelke – tiste, ki bi sicer zelo verjetno končali v smeteh.

Trgovski center z recikliranimi izdelki na Švedskem

Na voljo pohištvo, tehnologija, kolesa, obleke in še mnogo več

Omenjeno nakupovalno središče je postavljeno v švedskem mestu Eskilstuna, po katerem je tudi dobilo ime – ReTuna Återbruksgalleria. Nakupovalno središče je tu pravzaprav združeno s centrom za recikliranje. Kupci, ki obiščejo nakupovalno središče, lahko tako pred samim nakupom donirajo stvari, ki jih ne potrebujejo več, ki so poškodovane ipd. Nato zaposleni pregledajo te donacije in jih razporedijo v več skupin – na tiste, ki jih je mogoče ponovno uporabiti, reciklirati ali popraviti. Tako so stvari na koncu razporejene po posameznih trgovinah v nakupovalnem središču. Tisti zavrženi izdelki, ki jih v trgovinah ne bi mogli uporabiti, se pošljejo v lokalni center za recikliranje.

- Oglas -

Nakupovalno središče sicer sestavlja 14 trgovin, ki prodajajo zelo različne izdelke – od pohištva, oblačil in igrač do računalnikov oziroma tehnologije, koles ter materiala za gradnjo in vrtnarjenje. Seveda so vsi artikli »iz druge roke«, čeprav so videti skorajda kot novi. V nakupovalnem središču ReTuna Återbruksgalleria najdemo tudi kavarno in restavracijo, katere ponudba je osredotočena predvsem na ekološko pridelana živila. Poleg tega pa nakupovalno središče sestavljajo še razstavni in konferenčni prostori, kjer potekajo tudi izobraževanja o možnostih recikliranja.

Razbremenitev okolja in nova delovna mesta

Prednosti nakupovalnega središča ReTuna Återbruksgalleria se zdijo skoraj samoumevne. Prebivalstvu se tako ni treba povsem odpovedati strasti do nakupovanja, obenem pa imajo lahko pri tem precej manj slabe vesti. Tovrstna ponovna uporaba predmetov namreč pomeni bistveno razbremenitev okolja. Ne le ker ni potrebna proizvodnja novih izdelkov, ampak ker je s tem rešeno tudi vprašanje, kam z odpadki. Dandanes dnevno zavržemo ogromno stvari – in kot lepo kaže primer švedskega ekološkega in trajnostno naravnanega nakupovalnega središča, so to nemalokrat stvari, ki bi jih bilo mogoče ponovno uporabiti. Pogosto namreč potrebujejo le nekaj manjših popravkov. Obenem pa je tu še ena pomembna prednost, ki jo ima nakupovalno središče z izključno recikliranimi artikli.

- Oglas -

Omogočilo je ustvarjanje novih delovnih mest – tako za prodajalce kot za tiste, ki se ukvarjajo s predelavo podarjenih predmetov. Ni sicer presenetljivo, da se je tovrstno nakupovalno središče odprlo prav na Švedskem. Tamkajšnja politika je močno naklonjena recikliranju. Med drugim so nedolgo tega sprejeli tudi zakone glede davčnih olajšav za popravila koles, oblačil, čevljev ipd. Tako so prebivalci tudi s finančnimi razlogi spodbujeni k temu, da dobro premislijo, ali je določen predmet res smiselno zavreči že ob drobni pomanjkljivosti in se odpraviti v trgovino po novega.

.

NAJNOVEJŠE