Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Zdravje & prehranaSte vedeli, da obstajata tudi avokado brez koščice in »dietni avokado«?

Ste vedeli, da obstajata tudi avokado brez koščice in »dietni avokado«?

MORDA VAS ZANIMA

Avokado je postal v zadnjih letih eden najbolj priljubljenih sadežev, čeprav ga marsikdo sploh ne povezuje s sadjem. Hranilna sestava avokada je seveda precej drugačna kot pri drugih sadežih – tisto, kar najbolj bode v oči, je precej visoka vsebnost maščob. V tem primeru gre sicer za zdrave maščobe, zato si avokado brez posebnih zadržkov pogosto privoščijo tudi tisti, ki so na dieti ali ki poskušajo uživati čim bolj zdravo hrano.

- Oglas -

Marsikdo bi celo dejal, da je avokado skoraj popolno živilo. Kljub temu pa se na tržišču pojavljajo alternative tega sadeža, ki naj bi pomenile »novo, še izboljšano verzijo«. Pa to zares drži? V zadnjem obdobju sta pozornost pritegnili predvsem dve različici – avokado brez koščice in z užitno lupino oziroma kožo ter t. i. dietni avokado brez maščob. Bi ju poskusili?

Avokado

Pazljivo pri pripravi avokada na zaužitje!

Avokado brez koščice naj bi predstavljal rešitev za naraščajoče število nezgod, povezanih z avokadom. Skupaj z naraščanjem priljubljenosti avokada, ki je postal tudi prava zvezda na malce bolj kulinarično obarvanem delu družbenih omrežij, se je namreč začelo povečevati tudi število nezgod, povezanih s tem sadežem. Predvsem v tujini zdravniki vse večkrat poročajo, da jih veliko ljudi obišče prav zaradi poškodbe, ki se je pojavila med odstranjevanjem koščice. Avokado brez koščice sicer ni popolna novost, saj ga v vrhunskih pariških restavracijah strežejo že kar nekaj časa. Zdaj pa si tudi vse več trgovcev prizadeva, da bi ga uvrstili v svojo ponudbo. Kupci so namreč nad avokadom brez koščice navdušeni. Še posebej zato, ker nima klasične lupine. Koža te različice avokada je gladka in užitna. Ker je sam sadež majhen, velik od približno 5 do 8 centimetrov, je torej zares izjemno pripraven za hitro zaužitje.

Dobavitelji težko zadostijo naraščajočemu povpraševanju po avokadu

- Oglas -

Vendar pa dobavljanje avokada brez koščice v velikih količinah ne bo tako zelo preprosto. Gre za sorto, ki jo vzgajajo v Španiji – na voljo pa je samo decembra. Tudi sicer imajo dobavitelji avokada precej težav pri zadovoljevanju naraščajočih zahtev potrošnikov. V mnogih državah, ki veljajo za glavne izvoznice avokada, se namreč soočajo s slabo letino, pojavljajo pa se tudi stavke delavcev oziroma gojiteljev avokada, ki so nezadovoljni s svojim zaslužkom. Ena takšnih je pred nedavnim izbruhnila v Mehiki, ki izvozi kar 70 odstotkov vsega avokada na svetovnem tržišču. Medtem ko je torej postala prodaja avokada za nekatere v zadnjih letih cvetoč posel, pa imamo na drugi strani, tako kot v mnogih podobnih primerih, tudi precej bede in izkoriščanja.

Avokado z manj maščobami – zares dobra ideja?

Iz Španije pa so nedolgo tega poročali o še eni, povsem novi različici klasičnega avokada, kot ga pozna večina izmed nas. Gre za avokado, ki vsebuje precej manj maščob kot običajna verzija tega sadeža – in sicer tudi do 30 odstotkov manj. Za to naj bi imele zasluge posebne razmere (prst, podnebje), v katerih ga gojijo. Čeprav gre za nekaj, kar bi lahko verjetno pritegnilo precej tistih, ki se poskušajo znebiti kakšnega kilograma ali dveh, pa se mnogi strokovnjaki sprašujejo, ali je »dietni avokado« res smiselna izbira. Določena količina zdravih maščob, katerih izvrsten vir je prav avokado, ima namreč pomembno mesto v naši prehrani, obenem pa je lahko celo koristna za hujšanje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×