0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

AromaterapijaAromaterapija z rožmarinom za zdrave možgane

Aromaterapija z rožmarinom za zdrave možgane

MORDA VAS ZANIMA

Rožmarin poznamo predvsem kot začimbo, ki poživi okus številnih jedi. Skorajda nepogrešljiv je na primer na pečenem krompirju. Vendar pa rožmarin ni uporaben le v kulinariki, ampak ima zelo pomembno mesto tudi v naravnem zdravilstvu, in to že več stoletij. Poleg samega zelišča se uporablja tudi eterično olje rožmarina, ki je lahko še posebej učinkovito pri odpravi različnih težav. Ena izmed pozitivnih lastnosti rožmarina je med drugim tudi ta, da pripomore k boljšemu zdravju naših možganov …

- Oglas -

Boljši spomin s pomočjo rožmarina

Znanstveniki so ugotovili, da je mogoče s pomočjo rožmarina občutno izboljšati naše kognitivne sposobnosti. Pri tem je treba še posebej izpostaviti pozitiven vpliv rožmarina na spomin. V okviru ene izmed raziskav, ki se je osredotočala na povezavo med rožmarinom in našim spominom, je ena skupina učencev opravljala test spominskih sposobnosti v sobi, odišavljeni z eteričnim oljem rožmarina, druga pa v klasični učilnici. Učenci, ki so opravljali test, medtem ko so vdihovali vonj rožmarina, so v povprečju dosegli precej boljše rezultate.

Preberite tudi: Rožmarin – dišeča začimba in zdravilna rastlina

Zmanjšano tveganje za nevrodegenerativne bolezni

Zdravila, ki se najpogosteje predpisujejo ljudem z različnimi oblikami demence, delujejo na podobna območja v možganih kot vonj rožmarina. V obeh primerih se poveča količina nevrotransmiterja, imenovanega acetilholin. Prav nizke količine acetilholina v možganih pa so na primer eden najbolj tipičnih znakov Alzheimerjeve bolezni. Tako lahko vdihovanje vonja eteričnega olja rožmarina zmanjša nevarnost za demenco oziroma za različne nevrodegenerativne bolezni, pomaga pa lahko tudi pri ublažitvi simptomov pri tistih, pri katerih se je bolezen že pojavila.

- Oglas -

Rožmarin za jasnejše misli in večjo zbranost

Se pogosto težko zberete ali oblikujete svoje misli v besede? Tudi pri tem vam lahko pomaga aromaterapija, ki vključuje rožmarin. Ko so izvedli raziskavo, so na primer udeleženci poročali, da so imeli po vdihovanju vonja rožmarina precej več energije in da so bile njihove misli jasnejše oziroma manj zmedene.

.

NAJNOVEJŠE