0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPripravite vloženo rdeče zelje – hrustljavo in zdravo!

Pripravite vloženo rdeče zelje – hrustljavo in zdravo!

MORDA VAS ZANIMA

Rdeče zelje je eno najbolj zdravih živil na planetu. Vsebuje ogromno antioksidantov, predvsem antocianov. Hkrati gre za odličen vir vitamina C in A. Tako lahko uživanje rdečega zelja pomaga pri preprečevanju številnih težav z zdravjem. Vključiti ga je mogoče v različne recepte. Zelo okusno je lahko na primer tudi vloženo rdeče zelje, s katerim hitro popestrimo številne jedi – sendviče, falafle ipd. V sezoni, ko je svežega rdečega zelja na pretek, se torej splača misliti tudi na ozimnico. Lepo okrašen kozarec vloženega rdečega zelja pa je lahko na primer tudi domiselno praznično darilo za znance. Kako ga pripraviti? Preverite v nadaljevanju!

- Oglas -

Rdeče zelje

Pozitivni vplivi rdečega zelja na naše zdravje

Zaradi velikih količin vitamina C, ki jih vsebuje, je rdeče zelje odlično za krepitev našega imunskega sistema. Vitamin K bo prispeval k zdravju vaših kosti in preprečevanju osteoporoze, vitamin A pa vas bo ščitil pred težavami z vidom. Uživanje rdečega zelja bo obenem močno zmanjšalo tveganje za oksidativni stres v telesu in s tem za številne kronične bolezni, tudi za raka in srčno-žilna obolenja. Rdeče zelje seveda vsebuje tudi veliko vlaknin, zato bo nedvomno koristilo tudi vaši prebavi. Še posebej blagodejen vpliv pa ima fermentirano oziroma vloženo kislo zelje, saj gre za odličen vir probiotikov.

Sestavine

  • 500 gramov rdečega zelja (na tanko narezanega)
  • 140 gramov soli
  • 500 mililitrov jabolčnega kisa
  • 200 mililitrov rdečega vina
  • 400 gramov sladkorja
  • ½ žličke popra in
  • 6 lovorovih listov.

Postopek priprave

Na tanke rezine narezano rdeče zelje posujte s soljo. Počakajte 2–3 ure, nato pa izperite sol in zelje osušite. V velik lonec zlijte kis in vino ter dodajte sladkor, poper in lovorove liste. Segrevajte toliko časa, da izhlapi približno polovica tekočine. Odstavite in počakajte 10 minut. Nato mešanico precedite skozi gosto cedilo. Zelje stresite v veliko posodo in ga prelijte s tekočino. Nato ga premestite v sterilizirane kozarce, ki jih zaprite s pokrovčkom.

.

NAJNOVEJŠE