Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
ŽivaliUtrinki z vseslovenskega shoda za pravice živali: »Srce bije vsem enako!«

Utrinki z vseslovenskega shoda za pravice živali: »Srce bije vsem enako!«

MORDA VAS ZANIMA

Minulo soboto, 3. 11. 2018, je v Ljubljani potekal vseslovenski shod za pravice živali, ki se ga je udeležilo približno 150 ljudi vseh generacij. Med njimi je bilo mogoče opaziti celo najmlajše borke in borce za pravice živali. Šlo je za prvi tovrstni shod v Sloveniji po kar 7 letih.

- Oglas -

Shod 1

Aktivistke in aktivisti so s transparenti in s skandiranjem opozarjali na številne krivice, povezane z našim odnosom do drugih živali. Tako je bilo mogoče med drugim zaslediti napise, kot so: »Živalim pravico do lastnega telesa!«; »Izberi sočutje, ne krutosti!«, »Nobeno nasilno dejanje ne more biti izvedeno humano!« in »Srce bije vsem enako.«

Vsem živalim pravico do življenja in zaščite pred bolečino

Za izjavo o glavnem namenu shoda smo poprosili tudi organizatorke, Majo Kralj, Katarino Radaljac, Pio Ganc, Špelo Vdovič in Anjo Radaljac. Povedale so, da »specizem in karnizem danes določata naš odnos do nečloveških vrst. Shod je opozoril, da je treba specizem in karnizem izkoreniniti ter čutečim nečloveškim vrstam dodeliti pravne (in ne le moralne) pravice, konkretno: pravico do življenja, pravico do razpolaganja z lastnim telesom, pravico do zaščite pred bolečino in pravico, da niso lastnina.«

Shod 2

- Oglas -

Za tiste, ki se prvič srečujete z izrazoma specizem in karnizem, so dodale še, da »specizem definiramo kot zatiranje na podlagi vrste zaradi vrste, ki se utemeljuje v človekovi domnevni superiornosti, karnizem pa kot prevladujočo ideologijo, po kateri je uživanje živalskih produktov nujno, nasladno, naravno in normalno«.

V Sloveniji, podobno kot marsikje v tujini, je sicer mogoče v zadnjih mesecih opazovati močan porast podobnih aktivističnih dogodkov (»kocke resnice« oziroma Cube of Truth, vigili pred klavnicami v okviru gibanja Save Movement ipd.).

Veganstvo kot prvi in temeljni korak do drugačne prihodnosti

Se sprašujete, kaj lahko sami naredite za boljšo prihodnost drugih živali? Eden izmed glavnih poudarkov shoda je bil, po besedah organizatork, da je »prvi, temeljni korak k preoblikovanju odnosa do drugih vrst privzemanje veganskega načina življenja«. Tako ob pretresljivih podobah živali ni manjkalo niti napisov, kot so: »Nisem sestavina, sem živo bitje.«, »Ko kupiš, jaz umrem.« in »To ni tvoja mama – to ni tvoje mleko.«

Shod 3

Organizatorke so opozorile še na povezavo med veganstvom in drugimi osvobodilnimi gibanji, ki se borijo za pravice zatiranih: »Obenem želimo poudariti, da je boj proti specizmu eden izmed bojev proti nasilju, ki se morajo, po našem mnenju, danes toliko bolj zavedati skupnega boja – boja za bolj solidaren in nenasilen svet – ter stopiti skupaj.«

Shod je minil mirno. Tudi tisti, ki jih zagovorniki in zagovornice pravic živali pogosto zmotijo, pa so morda vsaj za hip obnemeli, ko so prebrali besede na enem izmed transparentov: »Če mislite, da so vegani glasni, prisluhnite krikom v klavnici.«

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×