[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeArktični led

Arktični led

MORDA VAS ZANIMA

Arktični led se topi z vedno večjo hitrostjo in medtem, ko znanstveniki na raziskovalni ladji »Arctic Sunrise« delajo vse, da bi to katastrofo rešili, svetovni voditelji ne delajo nič.

- Oglas -

Znanstveniki na ladji Arctic Sunrise že več tednov zbirajo podatke, vzorce in snemajo ugotovitve taljenja ledenika Peterman. Velika razpoka na tem ledeniku se je ustvarjala zadnih nekaj let, vendar pa grozi, da se bo zaradi tega del ledenika kaj kmalu odkrušil.


Glavni problem je v tem, da se je na ledeniku ustvarila reka, ki teče s hitrostjo 50 m2/sek (takšna hitrost reke, bi olimpijski bazen napolnila hitreje kot v minuti!). To pa pomeni, da se ledenik tali vedno hitreje in s tem ustvarja globok vrtinec, v katerem pa so našli sledi slane vode – to pomeni, da topli morski tokovi še dodatno pospešujejo taljenje ledu. Lani se je že zgodilo, da se je od lednika odkrušil del, ki meri kar 37 kilometrov. Vsakič, ko se od ledenika odkruši del pomeni, da lahko vedno več nekdaj ‘prizemljenega’ dela ledenika zdrsne v morje. Ta učinek so poimenovali učinek zamaška, saj lahko taljenje ledenikov Grenlandije odpre pot zalogam sveže vode, katere pokrivajo Grenlandijo, da se te izlijejo v ocean.

Dvig gladine morja pa ni edina težava. Tu so še stalni prebivalci arktičnega podnebja – polarni medvedi, tjulni, pingvini, … ki bodo postali ogrožena vrsta, če se bo taljenje ledu nadaljevalo s takšno hitrostjo. Taljenje ledu pa ogroža tudi Inuite, kateri se zanašajo na ledeno pokrajino, saj se živalske vrste, od katerih so Inuiti odvisni selijo na sever.

Raziskave NASE odkrivajo tudi nove podatke o snežni prevleki, ki ne le, da se manjša, temveč se tudi tanjša in postaja vse ‘mlajša’. Debelina ledu se je med letoma 2004 in 2008 dramatično stanjšala, kar bi naj po nekaterih podatkih pomenilo, da lahko do leta 2030 pričakujemo poletja na arktičnem polu brez ledu!

- Oglas -

Vir: https://www.greenpeace.org/international/news/urgent-action-needed-as-arctic
foto: sxc

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×