0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaOkolju prijaznejša kuhinja

Okolju prijaznejša kuhinja

MORDA VAS ZANIMA

Vse več ljudi se odloča za ekološko prijazen dom. Kuhinja pa je po navadi eden izmed prvih prostorov, kjer se lahko lotimo prenove.

- Oglas -

Reciklirajte in uporabite ponovno – če imate možnost dobiti kuhinjo, ki se je želi nekdo znebiti, je to odličen začetek. Seveda se je potrebno najprej prepričati, ali je ta kuhinja v dobrem stanju. S tem boste prihranili, prav tako pa preprečili, da bi čisto uporabna kuhinja pristala na odlagališču zaradi modne muhe. Potrebno je tudi vedeti, da niso vse kuhinje narejene iz okolju prijaznih materialov, zato je to odličen način, kako reciklirati okolju nevarne materiale.

Tla
– kuhinjska tla morajo biti trpežna, odporna in lahko vzdržljiva, poleg tega pa morajo vseeno izgledati lepo. Na srečo na trgu obstaja obilica izbire, ekološko prijaznih in hkrati trpežnih materialov. Pluta je eden izmed takšnih materialov, saj je poleg že naštetega tudi dokaj cenovno ugodna. Prav tako pa danes obstaja že tudi ekološko prijazen linolej (topli pod), ki je prav tako cenovno zelo ugoden. Seveda pa obstajajo tudi tradicionalne možnosti v ekološko prijaznejših izvedbah, vendar pa so le-te ponavadi dražje.

Kuhinjske omarice
– prav tako kot pri izbiri tal, obstaja tudi ogromno možnosti, kar se tiče izbire omaric. Babmus je trenutno ena izmed ekološko najbolj prijaznih izbir, prav tako pa je nerjaveče jeklo in steklo trenutno zelo moderno. Priporočeno pa je, če se odločate za lesene omarice, da se pozanimate, ali so bile le te obdelane z hitro hlapljivimi snovmi, saj lahko odsotnost teh pripomore k čistejšemu zraku v vaših prostorih.

Kuhinjski pult
– Količina različnih stilov pultov, ki so ekološko prijazni, se vsak dan povečuje. Na izbiro imamo pulte iz kamna, recikliranih ploščic, betona, (verjeli ali ne) papirja, recikliranega stekla, aluminija, …


Barve in laki – večino barv in lakov vsebue kemikalije, katere se sproščajo v zrak tudi več let po tem, ko je bila kuhinja že končana. To pa seveda nikakor ni dobro ne zazdravje in ne za okolje. Zato pri nakupu iščite proizvode, ki vsebujejo malo ali pa nič hitro hlapljivih spojin in so čim manj agresivni.

Kuhinjski aparati – nakup aparatov z oznako EnergyStar lahko bistveno pripomore k znižanju vašega računa za elektriko. Prav tako pa lahko razmislite tudi o nakupu ne tako tradicionalnih aparatov, kot na primer vodni grelci brez rezervoarja, »sivi« vodni sistemi, ki reciklirajo vašo vodo in jo ponovno uporabijo, ter ostale naprave, ki so uporabne tudi na vašem vrtu in okolici hiše.

- Oglas -

Vsekakor pa se velja vedno prepričati, kako je določen kos pohištva nastal, kakšni materiali so bili uporabljeni, kakšne barve in obdelava, skratka zelo važno je da poznamo ves proces od začetka do končnega izdelka, prav tako pa kašne so možnosti recikliranja, kajti le tako lahko ocenimo, koliko je in bo to res vplivalo na okolje.

.

NAJNOVEJŠE