0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeAmeriški slamnik lahko gojite tudi sami!

Ameriški slamnik lahko gojite tudi sami!

MORDA VAS ZANIMA

Po nekaterih podatkih so daleč najbolje prodajana prehranska dopolnila tista, katerih osnovna sestavina je ameriški slamnik. To nikakor ni presenetljivo, če veste, kako vsestransko koristna rastlina je lahko ameriški slamnik. Zagotovo najbolj znan je po tem, da okrepi vaš imunski sistem in s tem zmanjša tveganje za gripo, prehlade in druge težave z zdravjem.

- Oglas -

Medtem ko smo priča temu, da mnogi antibiotiki z zelo ozkim spektrom delovanja zaradi pretirane uporabe niso več učinkoviti, se mnogi ljudje ponovno zatekajo po pomoč k rastlinam oziroma zeliščem. Če se vam zdijo prehranska dopolnila iz ameriškega slamnika predraga, bi bilo morda smiselno razmisliti o tem, da bi rastlino gojili kar sami. Ameriški slamnik lahko namreč krasno uspeva tudi na vašem vrtu!

Kdaj posejati ameriški slamnik in kako skrbeti zanj?

Ameriški slamnik lahko posejete že februarja oziroma ko ni več nevarnosti za zmrzal, setev pa je možna vse do junija. Običajno so potrebni približno 3 tedni, da začne seme kaliti. Če se sejanje lotimo malce kasneje, bo sicer rastlina cvetela šele naslednje leto. Med rastlinami naj bo približno pol metra razmika. Ameriškemu slamniku ustrezajo lege, kjer ima na voljo dovolj sončne svetlobe, ugajajo pa mu tudi vlažna tla. Z nabiranjem lahko začnete, ko prične rastlina cveteti, kar se običajno dogaja med junijem in septembrom. Nabira se lahko celotna rastlina oziroma zel.

Blagodejni učinki ameriškega slamnika

V ameriškem slamniku se nahaja ogromno zdravju koristnih snovi, med drugim tudi inulin, polisaharide, glikoproteine, alkimide, eterična olja, betain in flavonoide. Ameriški slamnik so zelo cenili že prvotni prebivalci Amerike, ki so ga uporabljali za lajšanje številnih zdravstvenih težav. Najpogosteje se je ameriški slamnik uporabljal za pospeševanje celjenja ran, turov in izpuščajev, z njim pa so si pomagali celo v primeru kačjih pikov. Obstajata sicer devet različnih vrst te rastline, najbolj pozitiven vpliv na zdravje pa naj bi imeli vrsti, imenovani Echinacea angustifolia in Echinacea purpurea.

- Oglas -

Danes so nam na voljo tudi rezultati mnogih znanstvenih študij, ki potrjujejo učinkovitost ameriškega slamnika pri lajšanju različnih zdravstvenih težav. Rastlina lahko omili bolečine in vnetja, uničuje viruse ter škodljive proste radikale, poleg tega pa ima tudi pozitiven vpliv na hormonsko ravnovesje v telesu.

Kako uporabljati ameriški slamnik?

Iz ameriškega slamnika si lahko zelo enostavno pripravite čaj. Za eno skodelico uporabite približno 2 grama posušene korenine ali rastline. Ena od možnosti uporabe ameriškega slamnika pa je tudi ta, da iz njega pripravite tinkturo. Nadzemni del rastline prelijte s koncentriranim alkoholom. Kozarec, v katerem ste pripravili mešanico, nato za približno 3 tedne postavite na okensko polico, kjer je čez dan dovolj sonca. Vsakodnevno pretresite. Na koncu mešanico precedite in tinkturo uporabljajte po potrebi, razredčeno s primerno količino vode. Tinkturo shranjujte na hladnem, temnem mestu. V primeru resnejših zdravstvenih težav se pred uporabo vedno posvetujte tudi z osebnim zdravnikom ali s specialistom.

.

NAJNOVEJŠE