0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeAmeriške borovnice na našem vrtu - slastni in zdravi sadeži

Ameriške borovnice na našem vrtu – slastni in zdravi sadeži

MORDA VAS ZANIMA

Ameriške borovnice so znane kot najbolj zdravo in zdravilno sadje, saj urejajo prebavo, pomagajo pri slabokrvnosti, urejajo vrednost sladkorja v krvi in vašemu organizmu vračajo vitalnost in moč.

- Oglas -
Ameriške borovnice

Ameriške borovnice poskrbijo za naše zdravje

Ameriške borovnice so nasičene z vitamini in minerali. Poleg tega so bogate s sladkorjem, kislinami, rudninami, vlakninami in s številnimi organskimi barvili. So nizkokaloričen sadež, ki vzpodbuja izločanje sline in, kot že omenjeno, pomagajo pri prebavi. Visoka vsebnost kalija v njih, vpliva na izločanje vode iz telesa. Ker vsebujejo tudi čreslovino, delujejo razkuževalno in varujejo stene ožilja. Zdravilni učinki omenjenega sadeža so znanstveno dokazani, kar dokazuje tudi okoli 200 farmacevtskih izdelkov z izvlečki borovnic, katere uporabljajo za zdravljenje različnih težav.

Najpomembnejše zdravilne lastnosti ameriških borovnic:

 • Zavirajo razvoj degenerativnih bolezni možganov (bolezni povezane s staranjem)
 • Pomagajo izboljšati psihomotorične sposobnosti (ravnotežje, koordinacija)
 • Spodbujajo širjenje krvnih žil, ter zavirajo strjevanje krvi in posledično preprečujejo nastanek krvnih strdkov
 • Delujejo protivnetno
 • Zavirajo nastanek raka, saj njihova kislina ovira nastajanje metaboličnih reakcij v telesu
 • Pomagajo pri driski in zaprtju (odpravljajo napenjanje in krče)
 • Ščitijo pred negativnimi vplivi UV žarkov in ohranjajo zdrav izgled kože ter upočasnjujejo njeno staranje.
 • Izboljšujejo vid, še zlasti nočni.
Beli cvetovi borovnic

Ameriške borovnice lahko opazujemo skozi vse 4 letne čase – z zvitimi stebli pozimi, belimi ali rožnatimi cvetovi spomladi, okusnimi modrimi sadeži poleti in v bogatih barvah rdečega vina jeseni.

Če je jeseni dovolj sonca, listi še dolgo krasijo rastlino in ne odpadejo zelo hitro. Najboljši pridelek ameriških borovnic boste imeli, če posadite vsaj dve rastlini, ki bosta hkrati cveteli, saj s tem  zagotovite tudi navzkrižno opraševanje.

Ameriška borovnica

 • Latinsko ime: Vaccinium corymbosum
 • Splošno ime: Ameriška borovnica
 • Cvetje: belo, skoraj neopazno
 • Sadeži: modre jagode
 • Višina: do 2 metra
 • Vrsta: listopadni grm
 • Stopnja rasti: zmerna
 • Svetloba: polno sonce za delno senco
 • Vlaga: Srednje
 • Tla: vlažna, kisla, ph 3,5 – 5,2
 • Izvor: Vzhodne Združene države Amerike

Značilnosti ameriške borovnice

Ameriška borovnica je listopadni grm, ki običajno zraste nekje od 2 do 3 metre visoko (odvisno od pogojev in prostora, ki ga ima na voljo). Najbolje uspeva v vlažnih in dovolj kislih tleh. Ameriške borovnice cvetijo v začetku meseca maja z majhnimi belimi cvetovi, ki jih na začetku skoraj ne opazimo. V poletnih mesecih nato sledijo užitni in okusni modri plodovi ameriške borovnice, ki bodo privabile tako vaše otroke kot tudi divjad, zato jih ustrezno zavarujte, če živite blizu gozda. Jeseni se listi spreminjajo v rdeče-vijolično oziroma vinsko barvo, v zimskem času pa se tudi stebla obarvajo rdeče. Ameriška borovnica je lahko uspeva v hladnejšem podnebju in prezimi tudi hladnejše zime, kot večina drugih borovnic.

- Oglas -

Sajenje ameriških borovnic na vrtu

Ameriška borovnica najbolje uspeva v srednje vlažnih ali mokrih tleh – takšnih, ki vodo zadržujejo dlje časa in ni zelo odporna na sušo. Zemlja mora biti tudi dovolj kisla pH vrednosti od 3,5 do 5,2. Posaditi ga je treba na sončni legi, čeprav je delno senčna lega tudi še sprejemljiva in bo uspevala tudi tam, kjer je sonce le del dneva. Ameriške borovnice imajo rade dovolj prostora, da se grm razraste navzven, zato ni priporočljivo, da se jo pretirano obrezuje.

Skrb, zalivanje in gnojenje ameriške borovnice

Ko jo presajate na vrt, naj bo krošnja grmička na ravni tal, korenino in steblo pa dobro zakopljite in zadelajte z zemljo. Pri presajanju korenine in okolico počasi in globoko zalijte. Ohranjajte kar precej vlažno zemljo, dokler se rastlina dobro ne vkorenini na novi lokaciji. Ameriške borovnice zalivajte temeljito, tako, da bo področje okrog korenin vedno imelo dovolj vlage, še posebej, če vidite, da je zemlja suha ali med sušo. Ob obilnih padavinah poskrbite za odvodnjavanje.  Okrog rastline lahko naredite tudi zastirko iz smrekovih vej ali iglic. Le-te bodo pomagale ohranjati vlago v zemlji, pa še plevel ne bo rastel.

Kaj pa škodljivci?

Ameriške borovnice so relativno odporne na škodljivce, če se držite navodil, ki ste jih lahko prebrali zgoraj. Koreninska gniloba ali okužba stebla so redke bolezni, ki se lahko pojavijo, še posebej, če rastlina ne raste v zelo dobrih pogojih. Borovnice rade pozobajo tudi ptice, zato jih je dobro zaščititi s kakšno mrežo, če opazite, da se zbirajo okrog njih.

Morda vas zanima tudi: Sibirska borovnica, jagoda večne mladosti

NAJNOVEJŠE