Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Vrt & VrtnarjenjeKako izboljšati prst na vrtu

Kako izboljšati prst na vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Če želite izboljšati prst na svojem vrtu, morate najprej ugotoviti, za kakšen tip prsti gre. Le malo prsti ima idealne lastnosti za gojenje rastlin.

Kako spoznati njen tip in jo izboljšati?

- Oglas -

Med tri osnovne tipe prsti uvrščamo glineno, peščeno in ilovnato prst.

Suha glinena prst je zbita, medtem ko je mokra preveč razmočena. Zračnost in odtekanje vode pri tem tipu prsti nista dobri, zato se korenine mladih rastlin v njej le stežka primejo. Kljub vsemu pa ta vrsta prsti dobro ohrani hranilne snovi.

Peščena prst ni sposobna zadrževanja vlage in hranilnih snovi, je pa zračna in voda dobro oteka z nje, saj se pesek ne more sprijeti.

Ilovnata prst je pravzaprav mešanica obeh zgoraj opisanih tipov. Ta prst je idealna za gojenje rastlin, saj je globoka, prhka in drobljiva, a se z njo ponaša le malo vrtov.

Kako prepoznati tip prsti?

- Oglas -

Tip prst boste najlaže prepoznali s prijemanjem. Zajemite vlažno zemljo na površini in jo nežno stisnite v grudo. Glinena prst bo oblikovala lepljivo in trdo kepo, peščena pa se bo kot pesek stresla iz roke. Ilovnata prst bo sicer ohranila obliko, a jo boste zlahka ponovno zdrobili.

Kako izboljsati prst ali zemljo na vrtu?

Sadra izboljšuje glineno prst

Če ugotovite, da se na vašem vrtu nahaja glinena prst, lahko njeno zračnost in odtekanje vode izboljšate z dodajanjem minerala sadre, ki bo povzročil sprijemanje drobnih koščkov v večje.

Če je glinena zemlja primerna za uporabo sadre, testirajte na sledeč način: nekaj suhe prsti stresite v kozarec deževnice ali destilirane vode. Vsebine kozarca ne mešajte ali pretresajte. Po 24 urah opazujte barvo vode: bolj, kot je motna, bolj bo dodatek sadre koristil zemlji.

Kaj pa, če voda ostane čista? V tem primeru test ponovite, a tokrat z vlažno zemljo, podobno plastelinu. Če bo voda po 24 urah motna, bo dodajanje sadre preprečilo škodo na prsti zaradi deževja.

In koliko sadre dodati? Na kvadratni meter zadostuje 400 gramov tega minerala. Stresite ga na površino, brez zakopavanja.

Izboljšanje pH-vrednosti zemlje

Nekaterim rastlinam ustreza kisla zemlja, druge bolje uspevajo v bazični. Od pH-vrednosti prsti je odvisno, koliko hranilnih snovi bo dobila rastlina, ki raste v njej. Če pH-vrednost zemlje ne ustreza rastlini, bo rast počasna, listi bodo rumeneli in morda celo odmirali.

Kamelije, azaleje, rododendroni in magnolije imajo najraje kislo zemljo (pH-vrednost med 4,5 in 5,5). Zelo malo rastlin prenese zelo kislo prst s pH-vrednostjo 4 ali manj. Prst, v kateri gojite rastline, ki raje uspevajo v bazičnem okolju, mora imeti pH-vrednost med 7 in 8.

- Advertisement -

Če želite znižati pH-vrednost bazične zemlje, ji dodajte kavne usedline prave kave. Preveč bazični prsti lahko dodate tudi elementarno žveplo, prekisli zemlji pa apno.

Na kvadratni meter zemlje posujte pest elementarnega žvepla, ga nežno zakopljite, nato pa dobro zalijte. Apno potresite enakomerno po celotni površini zemlje, jo pograbite, pokrijte ter je ne gnojite vsaj 6 mesecev.

Ne pozabite …

Izjemnega pomena za prst so organizmi v njej, kot so npr. deževniki. Ti organske snovi spreminjajo v humus – naravno hrano rastlin, ki obenem rahlja zemljo. Deževniki kopljejo rove, kar omogoča prenos organskih snovi, prodiranje zraka in vode.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×