Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.

Aplikacija za domačo uporabo za zgodnje odkrivanje nevroloških motenj

Kalifornijski raziskovalci so razvili aplikacijo, namenjeno odkrivanju nevroloških obolenj, ki jo lahko uporablja praktično kdor koli.

Pomanjkanje spanja vpliva na to, kako vidimo druge – in to dobesedno!

Pomanjkanje spanja lahko povsem dobesedno vpliva na to, kako vidimo druge. Obrazno mimiko, ki bi jo sicer dojemali kot pozitivno oziroma vsaj nevtralno, vidimo kot sovražno, posledično pa je sovražen tudi naš odziv.
ŽivaliCepljenje mačke

Cepljenje mačke

MORDA VAS ZANIMA

Cepljenje je za zdravje mačke izjemnega pomena, z rednimi cepljenji pa se zelo zmanjša tveganje za katero od mačjih bolezni. V Sloveniji cepljenje ni obvezno, je pa priporočljivo. Proti katerim boleznim lahko cepimo mačko in kdaj se odločiti zanj?

- Oglas -

Ko razmišljate, proti kateri bolezni bi bilo dobro cepiti mačko, se vselej posvetujete z veterinarjem. Vseh mačk ni treba cepiti – veterinar se za cepljenje odloči na podlagi starosti in zdravja mačke ter njenih življenjskih razmer.

Cepljenje mačke

Cepljenje vsake tri leta

Navadno se mačje mladičke cepi s kombiniranim cepivom pri starosti 8 do 9 tednov ter nato ponovno pri 12 tednih. Naslednje cepljenje sledi čez eno leto, z njim pa se zagotovi dobro raven odpornosti. Še nedavno se je obnovitvena cepljenja izvajalo redno, a so se pojavili številni dokazi o tem, da učinek cepiva traja več kot leto dni. Prav zato za večino mačk zadostuje cepljenje vsake tri leta (z izjemo cepljenja proti steklini).

Stranski učinki cepljenja

Cepljenje prinaša tveganje za nekatere stranske učinke, vendar je slednje zanemarljivo v primerjavi s koristmi cepljenja. V ZDA so v zadnjih letih večkrat zabeležili razvoj tumorja na mestu, kjer je bila mačka cepljena. Gre za zaplet, ki ni tako pogost v Evropi in ga povezujejo s cepivom proti levkozi in steklini (FeLV). Če vas skrbi glede stranskih učinkov cepljenja vaše kosmatinke, se obrnite na veterinarja, ki vam bo pojasnil, s katerimi ukrepi se lahko zmanjša tveganje za stranske učinke.

Priporočljiva cepljenja

- Oglas -

Mačko je priporočljivo cepiti proti mačji kugi, ki je zelo nalezljiva virusna bolezen. Povzroča jo hud gastroenetritis, posledica te bolezni pa je lahko smrt.

Naslednji bolezni, proti katerima je priporočljivo cepiti mačko, sta mačji nahod in mačji virus calici. Poljudno ju imenujemo tudi »mačja gripa«, saj so njuni simptomi kašelj, kihanje, izcedek iz nosu, ustne razjede, konjuktivitis (vnetje očesne veznice) in vročina. Tudi ti bolezni sta lahko usodni.

Steklina je navadno smrtna in se z lahkoto prenaša na človeka. Cepljenje proti steklini v Sloveniji sodi med nenujna cepljenja, razen v primeru, če z mačko potujemo v tujino. Mačke, ki živijo v bližini gozda, je priporočljivo cepiti proti steklini.

Mačke, ki živijo v gospodinjstvu z več mačkami, je priporočljivo cepiti proti mačji klamidiozi. Ta bakterija se namreč prenaša z neposrednim stikom med mačkami in povzroča konjuktivitis, lahko tudi nosni izcedek.

Če mačka hodi na prosto, se z veterinarjem posvetujte o cepljenju proti mačji levkozi. To bolezen povzroča virus mačje levkemije. Prenaša se z neposrednim stikom med mačkami, do smrti pa navadno pride tri leta po njeni diagnozi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×