Zdravilne rastlineNavadni plešec: Antiseptik in diuretik

Navadni plešec: Antiseptik in diuretik

MORDA VAS ZANIMA

Navadni plešec (Capsella bursa-pastoris) je do 40 cm visok plevel, ki raste na travnikih, pašnikih, njivah in ob cestah po vsej Evropi. Na krhkih pokončnih steblih so nanizani drobni beli cvetovi, iz katerih se razvijejo semenski plodovi, luščki značilne srčaste oblike. Rastlina cveti vse leto.

- Oglas -

Navadni plešec

Uporabni deli navadnega plešca so nadzemni deli, nabiramo pa jih od marca do novembra. Uporabljamo jih za čaje in tinkture, iz njih pa izdelujejo tudi farmacevtske proizvode. Sicer pa rastlina vsebuje zelo učinkovito eterično olje, holin, acetilholin, tiramin in flavonoide. Učinkovine med shranjevanjem izgubijo nekaj svoje moči, zato se priporoča uporaba sveže nabrane rastline.

Krvavitve

V ljudskem zdravilstvu so navadni plešec uporabljali za ustavljanje krvavenja po porodu in pri vseh oblikah notranjih krvavitev.

V enake namene so ga uporabljali tudi med 1. svetovno vojno, kadar je zmanjkalo drugih zdravil za krčenje perifernih žil, kot so na primer ergotalkaloidi. Danes ga priporočajo kot blago sredstvo proti močnim menstruacijam, uporabljamo pa ga tudi za ustavljanje krvavenja iz nosu.

- Oglas -

Rastlina je antiseptik in diuretik in zaradi tega koristno dopolnilno sredstvo pri zdravljenju vnetja mehurja. Poleg tega krči tkiva in učinkuje proti vnetjem.

Navadni plešec lahko povzroči tudi krčenje maternice. To sposobnost je potrdila raziskava leta 1969, med katero so opazovali spodbujevalni učinek vsebovanih alkaloidov na maternico.

Dobro je vedeti, da navadni plešec zaustavlja tudi krvavenje iz želodca, črevesja, ledvic, pljuč in ran, ter da uravnava tako visok kot nizek krvni tlak.

Čaj iz navadnega plešca

Menstruacije in hemoroidi

Proti močnim ali bolečim menstruacijam in hemoroidom uporabljamo poparek ali tinkturo na osnovi navadnega plešca. Poparek pripravimo tako, da 1 do 4 posušene rastline prelijemo s skodelico vrele vode. Namakamo od 10 do 15 minut, nato precedimo. Popijemo 3 skodelice dnevno.

Tinkturo (1:4 v 25-odstotnem alkoholu) pa uporabljamo tako, da 15 kapljic nakapamo v kozarec vode in pijemo po jedi trikrat na dan.

Za zaustavljanje notranjih krvavitev si lahko pripravimo tudi svež sok na osnovi plešca, in sicer tako, da dve pesti zelišča zmeljemo skupaj s 100 ml vode. Tekočino odcedimo. Tako pripravljen sok nato jemljemo trikrat na dan, in sicer po eno do dve jedilni žlici soka z malo vode.

- Oglas -

Proti krvavenju iz nosu izvajamo inhalacije. Pripravimo si poparek (kot je opisano zgoraj) in ga ohladimo. Uporabimo ga za izpiranje nosu, tako da povlečemo v nosnice in izpihamo.

Navadni plešec tudi pomirja

Doslej ne poročajo o stranskih učinkih uporabe, vedeti pa moramo, da ima navadni plešec lahko pomirjevalni učinek. Rastline ne smemo uporabljati hkrati z zdravili proti strjevanju krvi. Če jemljete zdravila proti visokemu krvnemu tlaku, težavam s srcem ali ščitnico, se pred uporabo plešca posvetujte z zdravnikom. Navadni plešec ni primeren za nosečnice, ker lahko povzroči splav. Nekdaj so namreč to rastlino v te namene tudi uporabljali.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×