0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAlkohol: tihi ubijalec in družbeno sprejemljiva droga

Alkohol: tihi ubijalec in družbeno sprejemljiva droga

MORDA VAS ZANIMA

Alkohol ima dva obraza, prijetnega pokaže po nekaj spitih kozarčkih, tistega gršega pa že takoj naslednji dan v obliki »mačka«, še kasneje pa lahko v obliki zasvojenosti. Alkohol je eno najstarejših in najbolj razširjenih drog.

- Oglas -

Alkohol

Razpoloženje v družbi, ki pije, je zelo živahno, zato velja zmotno prepričanje, da alkohol sprošča. V resnici pa omami osrednji živčni sistem, in sicer predvsem tiste dele možganov, ki nadzorujejo vaše vedenje. To je razlog, da alkohol pomaga pri navezovanju stikov, saj sprošča napetost, hkrati pa lahko pod vplivom alkohola ravnamo izredno nepremišljeno. Po domače, četudi se boste po parih spitih kozarčkih počutili, kot najboljši ljubimec ali ljubimka, poizkusite vsaj malo razmisliti, preden »ukrepate«.

Kdaj začne alkohol delovati in koliko časa njegov učinek traja, je odvisno od količine popitega alkohola in od tega ali pijemo na prazen želodec ali ne.

- Oglas -

Z glavo na zabavo

Če radi hodite na zabave, kjer se pije alkohol pa si ga vseeno ne želite preveč, lahko uporabite tudi par trikov in si pomagate na več razčičnih načinov.

  1. Celo noč pijte pomarančni sok ali kakšno drugo brezalkoholno pijačo. Če boste pri svoji odločitvi trdni, vas bodo vsi občudovali, četudi vas bodo prej morda sililiv pitje.
  2. V kolikor boste pili, že prej razmislite o prevozu domov.
  3. Ne mešajte različnih alkoholnih pijač in predvsem spijte veliko vode.
  4. Pred pitjem popijte kozarec mleka ali pojejte malo mesa in sira, saj ta hrana ovira vsrkavanje alkohola iz želodca v kri

Kako pozdraviti »mačka«?

Pomagale vam bodo pijače in snovi, ki vsebujejo vitamin C, predvsem pa veliko sladkorja. Vedno traja okoli 18 ur, da se alkohol izloči iz krvi.

Škodljivi učinki alkohola

Alkohol človeka sprosti, mu pomaga zaspati ter lajša tako telesne, kot tudi duševne bolečine. Ampak prav tako povzroča tudi hudo zasvojenost. Poleg tega je zelo bogat z energijo, saj 1 gram alkohola vsebuje dvakrat toliko kalorij kot 1 gram čokolade. Dolgotrajno pitje povzroča gastritis, vnetje želodčne sluznice, zaradi česar alkoholiki velikokrat nimajo teka. Takrat ko alkohol nadomesti hrano, pride do pomanjkanja vitaminov, podhranjenosti in ciroze jeter.

Alkoholizem

Sem in tja kakšen kozarček seveda ni škodljiv, da pa si ne znamo privoščiti zabave brez alkohola pa na žalost postaja trend, že med mladostniki. Do alkoholizma človeka privede huda čustvena stiska. Če imate občutek, da preveč pijete, morda zaradi številnih družabnih obveznosti, poskušajte alkohol vsaj zmanjšati. Če vas skrbi, da je že prepozno in da ste od alkohola odvisni, se posvetujte s svojim zdravnikom.

.

NAJNOVEJŠE