DomovZdravje & prehranaAli vas po rdečem vinu boli glava?

Ali vas po rdečem vinu boli glava?

Alkoholni »maček«, za katerega je med drugim značilen glavobol, je pogosta posledica popivanja. Vendar pa nekatere ljudi glavobol preseneti tudi po zaužitju relativno majhne količine alkohola. Tovrstne težave so posebno pogoste pri rdečem vinu. Študija, ki je bila pred nedavnim objavljena v reviji Scientific Reports, prinaša znanstveno razlago tega pojava …

- Oglas -

V nadaljevanju povzemamo, kaj je krivo za glavobol po zaužitju relativno majhne količine rdečega vina, obenem pa vam ponujamo nekaj koristnih napotkov, s pomočjo katerih lahko preprečite tovrstne težave.

Problematična kombinacija kvercetina in alkohola

V primerjavi z drugimi alkoholnimi pijačami vsebuje rdeče vino nadpovprečno veliko flavonolov, predvsem kvercetina. Ta vpliva na presnovo alkohola, kar lahko privede do glavobola. Pri tem je zanimivo, da je kvercetin v osnovi zelo koristen antioksidant, ki ga lahko najdemo v različnih vrstah sadja in zelenjave, ne samo v grozdju (med dobre vire kvercetina med drugim spadajo tudi čebula, ohrovt, paradižnik, brokoli, borovnice in jabolka). Toda čeprav je kvercetin sam po sebi koristen, se njegov vpliva na telo spremeni, če je kombiniran z alkoholom. V tem primeru se lahko pojavijo nezaželeni stranski učinki.

Rdeče vino pospeši kopičenje acetaldehida

Znano je, da rdeče vino vsebuje več taninov in histaminov kot belo vino, kar je eden izmed razlogov za pogostejše glavobole po uživanju rdečega vina. Izsledki najnovejše študije pa osvetljujejo doslej neznano dejstvo, povezano z negativnimi učinki kombinacije kvercetina in alkohola. Raziskovalci so odkrili, da se kvercetin med presnavljanjem alkohola pretvori v drugo obliko, in sicer v kvercetin glukuronid. Posledično se v telesu nakopiči veliko etanala, za katerega se uporablja tudi poimenovanje acetaldehid. Gre za strupeno snov, ki povzroča simptome, kot so glavobol, slabost in rdečica. Količina kvercetina v vinu je sicer deloma odvisna tudi od procesa pridelave grozdja. Tako lahko izpostavljenost grozdja večji količini sončne svetlobe privede do večje koncentracije kvercetina.

- Oglas -

Derivat kvercetina učinkuje podobno kot genska variacija

Telo se poskuša alkohola čim prej znebiti, zato ga razgradi na snovi, ki jih je lažje odstraniti. Ena izmed teh snovi je tudi acetaldehid, ki je glavni krivec za alkoholnega mačka. Na srečo lahko človeško telo sintetizira aldehid-dehidrogenazo – encim, ki poskrbi za razgradnjo acetaldehida. Pri ljudeh, ki prenesejo bistveno manj alkohola od večine, je v ozadju najverjetneje genska variacija, ki zmanjša učinkovitost aldehid-dehidrogenaze. Posledično se acetaldehid v telesu nakopiči nadpovprečno hitro.

Kot se zdi, lahko kvercetin-3-glukuronid, derivat kvercetina, prisoten v rdečem vinu, učinkuje zelo podobno kot opisana genska variacija. Uvodoma omenjena študija je namreč razkrila, da gre za snov, ki blokira delovanje aldehid-dehidrogenaze. Za ljudi z gensko variacijo vrsta alkoholne pijače ni bistvena. Ker je učinkovitost aldehid-dehidrogenaze že v osnovi zmanjšana, posledično pa se v krvi hitro nakopiči veliko acetaldehida, jih že po manjši količini alkohola pogosto boli glava, ne glede na to, ali pijača vsebuje večjo količino derivata kvercetina.

Kako zmanjšati tveganje za glavobol?

Če opažate, da vas po rdečem vinu pogosto boli glava, vam svetujemo, da se raje odločite za belo vino oziroma za drugo vrsto alkoholne pijače. Obenem je pametno, da ste pri pitju zmerni – tudi v prazničnem času. Če boste pregloboko pogledali v kozarec, se boste precej težko izognili glavobolu – ne glede na vrsto alkoholne pijače. Pri izbiri pijače naj ima prednost kvaliteta. Izogibajte si vinom in drugim pijačam, ki vsebujejo veliko sladkorja. Pazite, da ne boste nikoli pili na tešče oziroma na prazen želodec. Poleg tega pa je dobro, da pri pitju vina upoštevate načelo »1 : 1«. Po vsakem kozarcu vina morate tako popiti najmanj en kozarec vode.

- Oglas -
Karmen Jordan
Karmen Jordan
Karmen Jordan je naša dolgoletna sodelavka, novinarka, literarna komparativistka, slovenistka in kritičarka/recezentka. Je veganska in avtorica številnih člankov in receptov. Njena področja so zdrav življenjski slog ter nasveti za zdravje.

NAJNOVEJŠE