0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastAli vas partner nenehno podcenjuje?

Ali vas partner nenehno podcenjuje?

MORDA VAS ZANIMA

Odnos z osebo, za katero se zdi, da vas ne spoštuje zares, je lahko zelo naporen in boleč. Podcenjujoč odnos se ne kaže nujno samo eksplicitno, na primer v obliki žalitev. Včasih je lahko celo bolj boleča pasivna agresija, ki je zaznavna v tonu glasu, kretnjah, pogledu in drugih neverbalnih gestah. Znak nespoštovanja pa so lahko tudi nenehne sarkastične opazke, pri čemer vas poskuša partner vsakič znova prepričati, da je šlo zgolj za nedolžno šalo.

- Oglas -

Podcenjujoč odnos do partnerja je nemalokrat posledica lastne negotovosti. Oseba, ki se sramuje svojih šibkih točk in ki si težko dovoli ranljivost, bo poskušala samozavest zbiti tudi partnerju. Nespoštovanje pa je lahko povezano tudi z željo po nadzoru ali z narcistično osebnostno motnjo.

Če imate že dolgo občutek, da vas partner podcenjuje, je čas za ukrepanje.

1. Eksplicitno izrazite, kaj vas moti

Prvi korak naj bo neposredno soočenje s partnerjem. Nekateri ljudje se niti ne zavedajo, da so podcenjujoči. Ker gre za vzorec obnašanja, ki jim je tako dobro poznan, se jim zdi podcenjujoč odnos do partnerja popolnoma naraven in neproblematičen. Včasih celo zares verjamejo, da gre za nedolžne šale, ki jih partner ne jemlje pretirano resno. Ignoriranje podcenjujočih, nespoštljivih opazk torej ni rešitev. Nujno je, da partnerju eksplicitno poveste, ko vas določena opazka zmoti. Pri tem se osredotočite na svoja čustva. Partnerju ne pripisujte skritih namenov, ampak preprosto povejte, kako določene izjave in geste vplivajo na vas.

- Oglas -

2. Partnerja vprašajte, kakšni so vzroki za tovrstno obnašanje

Kot omenjeno, je podcenjujoč odnos do partnerja (pa tudi do drugih oseb) za nekatere ljudi tako naraven, da mu ne pripisujejo posebnega pomena. Verjamejo, da gre za popolnoma običajno obnašanje, ki je značilno tudi za druge partnerske odnose. Svetujemo vam, da partnerja vprašate, zakaj čuti potrebo po podcenjujočih opazkah, tonu itn. Pomembno je, da partner začuti, da ne gre zgolj za retorično, napadalno vprašanje, ampak je v ozadju odkrita želja, da bi izvedeli, kaj ga žene v tovrstno obnašanje. Vprašanje bo partnerja najverjetneje ujelo nepripravljenega. Tako bo moral vsaj za hip razmisliti o vedenjskih vzorcih, ki so sicer skorajda popolnoma avtomatični.

3. Razmislita o partnerski terapiji

Pogosto je zelo koristen zunanji pogled, saj se lahko partnerja sicer ujameta v krog nenehnega medsebojnega obtoževanja, ki ga je težko prekiniti. Strokovno usposobljen terapevt, ki ni neposredno vpleten v vajin odnos, vama lahko pomaga pri tem, da zares prisluhnita drug drugemu in ozavestita problematične vzorce. Obenem vama lahko predstavi metode, ki pripomorejo k uspešnejši komunikaciji.

4. Zaščitite svoje duševno zdravje

Tudi če veste, da je partnerjevo podcenjujoče obnašanje najverjetneje posledica njegovih lastnih travm in negotovosti, vam lahko nenehno podcenjevanje pride do živega in sesuje vašo samozavest. Ko poskušate reševati odnos, ne pozabite na sebe. V osnovi je pomembno predvsem to, da zaščitite svoje duševno zdravje – z dejavnostmi, ki gradijo vašo samozavest, z iskanjem podpore pri bližnjih, z individualno psihoterapijo itn.

5. Priznajte si, če je razmerje zavilo v slepo ulico

Ljudje si zaslužijo priložnost za to, da se spremenijo, vendar to ne pomeni, da je čas, ki je na voljo za spremembe, neomejen. Če ste partnerja že večkrat soočili z njegovim problematičnim obnašanjem, mu povedali, kako se ob tem počutite, mu predlagali partnersko terapijo itn., vendar se ni spremenilo praktično nič, je najverjetneje čas, da si priznate, da ta odnos nima prihodnosti. Odnos z osebo, ki vas nenehno podcenjuje, vas lahko povsem uniči. Če ugotovite, da ni možnosti za spremembe, je zato pomembno, da čim prej odidete.

- Oglas -

Preberite tudi: 5 nasvetov za boljši partnerski odnos

.

NAJNOVEJŠE