0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rast5 nasvetov za boljši partnerski odnos

5 nasvetov za boljši partnerski odnos

MORDA VAS ZANIMA

Celo v najstabilnejših odnosih lahko nastopijo obdobja, ko partnerja preprosto ne znata najti stika drug z drugim. Tovrstne težave se najpogosteje pojavljajo takrat, ko sta partnerja pretirano zaposlena oziroma pod hudim stresom. Posledično se kopičijo komunikacijski šumi, kar nato vodi do vedno pogostejših sporov. Pomembno je, da presekata ta vzorec. Na srečo lahko drobne spremembe oziroma navade, ki ne zahtevajo veliko časa in truda, poskrbijo za bistveno boljši partnerski odnos.

- Oglas -

1. Prisluhnite tistemu, kar vam partner govori

Med poslušanjem pogosto razmišljamo predvsem o tem, kako se bomo odzvali na povedano, zato besede – predvsem pa nianse – spolzijo mimo nas. To je lahko posebno problematično v partnerskem odnosu. Partnerja imata lahko tako vseskozi občutek, da govorita drug mimo drugega. Če želite prekiniti ta vzorec, preizkusite preprosto tehniko: ko vam partner pove, kako se počuti, poskusite povedano najprej povzeti s svojimi besedami (»Če prav razumem, praviš, da …«). To vas bo prisililo, da se med poslušanjem resnično osredotočite na partnerjeve besede.

2. Če zavrnete preživljanje časa v dvoje, predlagajte alternativni termin

Čas v dvoje je izjemno pomemben za kakovosten partnerski odnos. Če si partnerja ne znata vzeti časa drug za drugega, postajata postopoma vse bolj odtujena, dokler nekega dneva ne ugotovita, da se v resnici ne poznata več. Seveda je popolnoma razumljivo, da ste v določenih obdobjih precej bolj zaposleni kot običajno, vendar je pomembno, da partnerjevih pobud ne odpravite zgolj s tem, da trenutno nimate časa. Če morate partnerja zavrniti, predlagajte alternativni termin ali alternativno obliko preživljanja časa v dvoje.

3. Zahvalite se za tisto, kar sicer dojemate kot samoumevno

Poskrbite za to, da partner ne bo imel nikoli občutka, da je za vas samoumeven. Beseda »hvala« ima lahko precej večji učinek, kot si običajno predstavljamo. Predvsem v daljši zvezi postane pogosto samoumevno, da na primer eden od partnerjev kuha, drugi pa pomiva posodo, vendar je partnerjeva zahvala pogosto posebno dragocena prav pri tovrstnih nalogah, ki so del »stalnega repertoarja«. Če znata partnerja opaziti doprinos drug drugega, je partnerski odnos precej boljši, saj nima nihče od njiju občutek, da se zdi partnerju samoumeven.

- Oglas -

4. Opravičila naj bodo iskrena

Mimogrede izrečena opravičila lahko povzročijo dodatno škodo. Če želite, da bo vaš partnerski odnos resnično trden, je zelo pomembno, da se znate za svoje napake iskreno opravičiti. Prevzemite odgovornost za svoje dejanje, namesto da se takoj zatečete k izgovorom oziroma k prelaganju odgovornosti. Seveda lahko razložite, zakaj ste ravnali, kot ste ravnali, toda to ni bistveni del opravičila. Če je opravičilo resnično iskreno, bo vaša pozornost usmerjena predvsem k temu, kako se počuti vaš partner in kako lahko vsaj deloma odpravite škodo, ki ste jo povzročili (in ne k racionalizaciji vašega ravnanja ali dejanja). Pri tem ne pozabite, da dejanja na koncu štejejo precej več kot besede. Če je vaše opravičilo resnično iskreno, boste naredili vse za to, da se v prihodnje izognete podobnim napakam.

5. Občasno poskušajta odmisliti pragmatičnost

Odraslost prinaša številne skrbi in odgovornosti. Po eni strani je pomembno, da sta partnerja zrela in odgovorna ter da se po svojih najboljših močeh trudita za to, da poskrbita za povsem praktični vidik (stroški, gospodinjska opravila ipd.), vendar pri tem ne smeta zanemariti stvari, ki sicer nimajo praktične vrednosti, vendar so lahko dragocene prav zaradi tega. Tudi odrasli potrebujejo igro oziroma aktivnosti, ki so »same sebi namen«. Poiščita aktivnosti, med katerimi bosta lahko v čim večji meri odmislila siceršnje skrbi in se osredotočila na tukaj in zdaj. To vaju lahko poveže precej bolj, kot si morda predstavljata.

.

NAJNOVEJŠE