- Oglas -
Pripravek za kvašeno testo, ki vam bo v pomoč pri domači peki.
Sestavine (Za 1 kozarec kvašenega testa):
- 500 g polnozrnate ržene moke,
- 500 ml mlačne prekuhane vode
Priprava:
- Kozarec in žlico, ki jo boste uporabljali samo za kvasni nastavek, zavrite v vroči vodi. Kozarec prekrijte s folijo za živila in vanjo naredite luknje.
- V kozarec dajte 100 g moke in jo prelijte z mlačno vodo. Premešajte, pokrijte in pustite vzhajati 24 ur. Nato premešajte, dodajte 100 g moke in 100 ml vode.
- Zmešajte in pustite vzhajati 24 ur. Tako nadaljujte 5 dni. Kvas je nato pripravljen za peko kruha ali drugih kvašenih izdelkov.
- Ko začenjate nov kvasni nastavek, vzemite nekaj pripravljenega nastavka in izvedite enak postopek. Dober kvasni nastavek prepoznate po tem, da v hladni vodi plava na površini.
- oglas -