0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliAli ste vedeli: 7 zanimivih dejstev o mačkah

Ali ste vedeli: 7 zanimivih dejstev o mačkah

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno je med vami ogromno ljubiteljev mačk. Morda se vam celo zdi, da veste praktično vse, kar je mogoče vedeti o mačkah. Vendar pa so mačke skrivnostna bitja, ki nas pogosto presenetijo ravno v trenutku, ko imamo občutek, da smo jim končno prišli do dna.

- Oglas -

Za vas smo poiskali 7 zanimivosti, povezanih z mačkami. V nadaljevanju lahko tako preverite, kako dobro v resnici poznate mačke!

Mačke se lahko odžejajo s slano vodo

Medtem ko človek ne more preživeti s pitjem morske oziroma slane vode, pa bi se mačke precej lažje znašle, če bi jih naplavilo na otok sredi morja. Njihove ledvice lahko namreč prefiltrirajo sol, zato pitje slane vode ne privede do dehidracije. Takšna voda pa seveda ni optimalna za mačke, zato vam odsvetujemo razne eksperimente z vašimi štirinožnimi prijateljicami.

Mačke nimajo žlez znojnic po telesu

Žleze znojnice imajo izjemno pomembno vlogo pri ohlajanju našega telesa. Imamo jih praktično po vsem telesu, mačke pa le na tačkah. Zanimivo je tudi, da prav z znojem, ki ima poseben vonj, označujejo svoj teritorij.

- Oglas -

Mačke prespijo približno 70 odstotkov svojega življenja

Verjetno vam je znano, da so mačke precej lenobne živali, ki zelo rade poležavajo in spijo. Vendar pa kljub temu mnoge preseneti podatek, da mačke v povprečju prespijo približno 70 odstotkov življenja, kar pomeni okrog 16 ur na dan.

Obstaja tudi mačja oblika Alzheimerjeve bolezni

Starejše mačke pogosto doživljajo simptome, ki so podobni tistim, značilnim za Alzheimerjevo bolezen. Ti simptomi se začnejo običajno pojavljati okoli 8. leta starosti. Posledično lahko začne mačka zmedeno tavati naokoli in nenehno mijavkati. Če opazite kaj podobnega, pomeni, da potrebuje mačka še več pozornosti in ljubezni kot doslej, saj jo boste s tem najlažje pomirili ter ji dali občutek, da je na varnem.

Mačje brčice imajo zelo pomembno funkcijo

Običajno mačje brčice rastejo tako dolgo, da dosežejo širino, ki je enaka širini mačkinega trupa. Mačke si namreč z brčicami pomagajo pri ocenjevanju tega, ali je določen prehod dovolj širok, da bodo lahko šle skozi. Če se brčice upognejo, tako hitro ugotovijo, da zanje ne bo prostora.

Mačke imajo unikatne »nosne odtise«

Če boste pobliže pogledali smrček mačk, boste ugotovili, da lahko na njem opazimo drobne izboklinice in grebene. Razporeditev teh elementov je pri vsaki mački povsem unikatna, podobno kot so pri ljudeh unikatni prstni odtisi.

- Oglas -

Mačke lažje preživijo padec iz višjih kot nižjih nadstropij

Zaradi zmožnosti prilagoditve telesa med padanjem mačke pogosto pristanejo na nogah, zaradi česar se je razširilo prepričanje, da imajo mačke več življenj, ki ga je seveda treba razumeti malce metaforično. Vendar pa so pri tem zanimivi podatki, da naj bi imele mačke več možnosti za preživetje, če je čas padanja nekoliko daljši. Če mačka na primer pade iz drugega nadstropja, nima dovolj časa, da bi prilagodila obliko oziroma položaj svojega telesa, zato obstaja večje tveganje, da so poškodbe zanjo usodne. Čeprav se zdi v tem primeru opozorilo sicer odveč, pa kljub temu dodajamo, da nikakor ne preizkušajte, ali to zares drži.

.

NAJNOVEJŠE