Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
ŽivaliAli ste vedeli: 7 zanimivih dejstev o mačkah

Ali ste vedeli: 7 zanimivih dejstev o mačkah

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno je med vami ogromno ljubiteljev mačk. Morda se vam celo zdi, da veste praktično vse, kar je mogoče vedeti o mačkah. Vendar pa so mačke skrivnostna bitja, ki nas pogosto presenetijo ravno v trenutku, ko imamo občutek, da smo jim končno prišli do dna.

- Oglas -

Za vas smo poiskali 7 zanimivosti, povezanih z mačkami. V nadaljevanju lahko tako preverite, kako dobro v resnici poznate mačke!

Mačke se lahko odžejajo s slano vodo

Medtem ko človek ne more preživeti s pitjem morske oziroma slane vode, pa bi se mačke precej lažje znašle, če bi jih naplavilo na otok sredi morja. Njihove ledvice lahko namreč prefiltrirajo sol, zato pitje slane vode ne privede do dehidracije. Takšna voda pa seveda ni optimalna za mačke, zato vam odsvetujemo razne eksperimente z vašimi štirinožnimi prijateljicami.

Mačke nimajo žlez znojnic po telesu

Žleze znojnice imajo izjemno pomembno vlogo pri ohlajanju našega telesa. Imamo jih praktično po vsem telesu, mačke pa le na tačkah. Zanimivo je tudi, da prav z znojem, ki ima poseben vonj, označujejo svoj teritorij.

Mačke prespijo približno 70 odstotkov svojega življenja

Verjetno vam je znano, da so mačke precej lenobne živali, ki zelo rade poležavajo in spijo. Vendar pa kljub temu mnoge preseneti podatek, da mačke v povprečju prespijo približno 70 odstotkov življenja, kar pomeni okrog 16 ur na dan.

Obstaja tudi mačja oblika Alzheimerjeve bolezni

- Oglas -

Starejše mačke pogosto doživljajo simptome, ki so podobni tistim, značilnim za Alzheimerjevo bolezen. Ti simptomi se začnejo običajno pojavljati okoli 8. leta starosti. Posledično lahko začne mačka zmedeno tavati naokoli in nenehno mijavkati. Če opazite kaj podobnega, pomeni, da potrebuje mačka še več pozornosti in ljubezni kot doslej, saj jo boste s tem najlažje pomirili ter ji dali občutek, da je na varnem.

Mačje brčice imajo zelo pomembno funkcijo

Običajno mačje brčice rastejo tako dolgo, da dosežejo širino, ki je enaka širini mačkinega trupa. Mačke si namreč z brčicami pomagajo pri ocenjevanju tega, ali je določen prehod dovolj širok, da bodo lahko šle skozi. Če se brčice upognejo, tako hitro ugotovijo, da zanje ne bo prostora.

Mačke imajo unikatne »nosne odtise«

Če boste pobliže pogledali smrček mačk, boste ugotovili, da lahko na njem opazimo drobne izboklinice in grebene. Razporeditev teh elementov je pri vsaki mački povsem unikatna, podobno kot so pri ljudeh unikatni prstni odtisi.

Mačke lažje preživijo padec iz višjih kot nižjih nadstropij

Zaradi zmožnosti prilagoditve telesa med padanjem mačke pogosto pristanejo na nogah, zaradi česar se je razširilo prepričanje, da imajo mačke več življenj, ki ga je seveda treba razumeti malce metaforično. Vendar pa so pri tem zanimivi podatki, da naj bi imele mačke več možnosti za preživetje, če je čas padanja nekoliko daljši. Če mačka na primer pade iz drugega nadstropja, nima dovolj časa, da bi prilagodila obliko oziroma položaj svojega telesa, zato obstaja večje tveganje, da so poškodbe zanjo usodne. Čeprav se zdi v tem primeru opozorilo sicer odveč, pa kljub temu dodajamo, da nikakor ne preizkušajte, ali to zares drži.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×