0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaParadižnikov »čaj« – učinkovita rešitev za poletne prehlade

Paradižnikov »čaj« – učinkovita rešitev za poletne prehlade

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav so prehladi precej pogostejši pozimi, pa se mnogim zgodi, da zbolijo tudi poleti – po možnosti tik pred odhodom na dopust. Namesto običajnih rešitev lahko v tem primeru za lajšanje simptomov preizkusite paradižnikov »čaj«. Gre za napitek, ki je postal v zadnjem času zelo priljubljen, saj se je izkazalo, da je izjemno učinkovit pri spopadanju s prehladom, morda celo bolj od klasične kombinacije limone in medu.

- Oglas -

Napitek je kot nalašč za premagovanje poletnih prehladov tudi zato, ker je prav poletje sezona paradižnikov. Če boste imeli torej letos poleti nesrečo in se vas bo polotil prehlad, vam ni treba obupovati. Namesto tega si raje pripravite paradižnikov »čaj«!

Recept za napitek iz paradižnika

Sestavine:

  • 2 srednje velika paradižnika,
  • 2 stroka česna,
  • ščepec kajenskega popra,
  • 2 žlici limoninega soka.

Postopek priprave:

Najprej stresite paradižnika v mešalnik in mešajte, da dobite gosto tekočino. Nato drobno sesekljajte česen ter ga skupaj z limoninim sokom, paradižnikovo mezgo in kajenskim poprom stresite v kozico. Segrevajte in odstavite tik pred tem, preden mešanica zavre. Prelijte v skodelico in pijte po požirkih. Po želji lahko napitku dodate še malce (himalajske) soli, sveže bazilike in dodatno žlico limoninega soka. Za najboljše rezultate si napitek pripravite večkrat dnevno in ga popijte, dokler je še topel.

- Oglas -

Paradižnik – zakladnica antioksidantov

Se sprašujete, zakaj je prav paradižnikov »čaj« idealen za blaženje simptomov prehlada, med drugim tudi težav z zamašenim nosom? Eden glavnih razlogov za to je zagotovo dejstvo, da je paradižnik odličen vir antioksidantov. Pri tem še posebej izstopata likopen in vitamin C. Znano je, da je vitamin C izjemno pomemben za močan imunski sistem, podobno funkcijo pa ima tudi likopen. Z okrepitvijo imunskega sistema boste lažje in hitreje premagali prehlad, obenem pa tudi zmanjšali možnost, da se prehlad ponovi. Zaradi dodatka limoninega soka, ki prav tako vsebuje veliko vitamina C, bo učinek napitka še boljši.

Protimikrobno delovanje česna

Česen je živilo, ki je znano po svojem protimikrobnem delovanju. Med drugim je zelo uspešen prav pri uničevanju virusov, kar je povezano predvsem z alicinom, izjemno pomembno sestavino česna. Tako ni naključje, da paradižnikov napitek vsebuje tudi precej česna. Če vas ne moti nekoliko močnejši okus svežega česna, vam priporočamo, da ga dodate šele tik pred koncem segrevanja napitka, saj se bo tako ohranilo največ koristnih snovi.

Kajenski poper za lažje dihanje

Pomembno vlogo v napitku ima tudi kajenski poper. Ta bo namreč v hipu sprostil vaše dihalne poti in vam omogočil, da boste lažje dihali. V kajenskem popru poleg tega najdemo tudi snov, imenovano kapsaicin. Gre za močan antioksidant, poleg tega pa je kapsaicin znan tudi po svojem protimikrobnem delovanju. Skrbno izbrana kombinacija sestavin v napitku bo tako poskrbela, da bo vaš (poletni) prehlad že kmalu preteklost, vi pa boste lahko brezskrbno uživali v dopustu!

.

NAJNOVEJŠE