0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAli se v vrbovem lubju skriva najučinkovitejše protivirusno zdravilo doslej?

Ali se v vrbovem lubju skriva najučinkovitejše protivirusno zdravilo doslej?

MORDA VAS ZANIMA

Upravičeno lahko domnevamo, da narava skriva ogromno zdravilnih učinkovin, ki še niso bile odkrite oziroma ustrezno uporabljene. Tudi sodobna znanstvena odkritja se namreč pogosto navdihujejo v naravi. Eno izmed najnovejših je povezano s protivirusnim potencialom snovi v vrbovem lubju …

- Oglas -

Prelomno odkritje, povezano s protivirusnimi učinki vrbovega lubja

Vrbovo lubje je v naravnem zdravilstvu zelo cenjeno. Ljudje so že pred več stoletji odkrili, da lahko snovi, ki se skrivajo v vrbovem lubju, pomagajo pri blaženju bolečine in vnetij. Za protivnetne učinke vrbovega lubja je v največji meri zaslužen salicin, katerega odkritje je bilo zelo pomembno za razvoj aspirina (acetilsalicilna kislina).

Protivirusno učinkovanje izvlečkov vrbovega lubja ni povsem novo odkritje. Raziskovalci so namreč že pred časom ugotovili, da so lahko ti izvlečki zelo učinkoviti pri uničevanju enterovirusov. To odkritje je bilo zelo pomembno, saj vsaj za zdaj še ni na voljo zdravil, potrjenih za klinično uporabo, katerih neposredna tarča bi bila omenjena skupina virusov. Najnovejše odkritje, ki je bilo predstavljeno v študiji, objavljeni v znanstveni reviji Frontiers in Microbiology, je kljub temu prelomno. Raziskovalci so namreč odkrili, da izvlečki vrbovega lubja niso učinkoviti samo v boju z enterovirusi, ampak lahko pomagajo tudi pri uničevanju številnih drugih virusov s precej različnimi zgradbami.

Izvleček preizkušen na več virusih

Raziskovalci so do izvlečka prišli tako, da so vrbovo lubje zmleli in namočili v vročo vodo, nato pa so mešanico precedili. Sledil je preizkus učinkovitosti pri uničevanju virusov. Mešanico so dodali celicam, okuženim z enterovirusi, in sicer s coxsackievirusom A ali coxsackievirusom B (oba virusa spadata med enteroviruse), celicam, okuženim s sezonskimi koronavirusi, in celicam, okuženim z virusom SARS-CoV-2. Raziskovalce je zanimalo, kako hitro bo izvleček vrbovega lubja vplival na okužene celice in kako uspešno bo zavrl aktivnost virusov.

- Oglas -
Zdravilne učinkovine v vrbovem lubju

Učinkovitost v boju z različnimi tipi virusov

Učinkovito protivirusno delovanje izvlečka vrbovega lubja je bilo zaznano pri vseh virusih, ki so bili testirani. Kot se zdi, je izvleček vplival na zunanjo plast oziroma površino virusov in s tem zavrl širjenje okužbe, vendar znanstveniki za zdaj še ne razumejo povsem natančno mehanizma v ozadju protivirusnih učinkov. Zdi se, da se je način učinkovanja razlikoval od virusa do virusa in da je bil odvisen od strukture virusov. Nekateri virusi – na primer tisti, ki spadajo med koronaviruse – so obdani z ovojnico, ki med prenosom ščiti genetski material. Raziskovalci na podlagi opažanj sklepajo, da je izvleček vrbovega lubja razgradil koronaviruse, medtem ko je pri tistih brez ovojnice preprečil nadaljnje razmnoževanje.

Čeprav se je mehanizem v ozadju razlikoval, so bili pri vseh virusih, ki so bili uporabljeni, zaznani primerljivi protivirusni učinki. Učinkovitost izvlečka vrbovega lubja pri uničevanju virusov z zaščitno ovojnico je bila podobna kot učinkovitost pri uničevanju virusov brez zaščitne ovojnice.

Prizadevanja za izolacijo ključnih protivirusnih učinkovin

Del eksperimenta je bila tudi analiza kemijske zgradbe izvlečka vrbovega lubja. Znanstveniki so namreč poskušali ugotoviti, katere spojine so zaslužne za protivirusne učinke izvlečka, saj gre za pomemben korak pri razvoju novih zdravil. Za zdaj se jim sicer še ni uspelo dokopati do odgovora, vendar so izsledki študije odlična osnova za nadaljnje raziskave. Avtorji študije se trenutno ukvarjajo s frakcioniranjem in identificiranjem bioaktivnih molekul v izvlečku vrbovega lubja, čemur bo sledila natančna analiza izoliranih molekul. Uporaba izoliranih molekul, ki jih nameravajo raziskovalci preizkusiti na večjem številu virusov, bo olajšala razumevanje mehanizmov v ozadju protivirusnega delovanja. Ekipa je prepričana, da bodo njihova odkritja zelo pomembna pri spopadanju z izbruhi novih virusov.

.

NAJNOVEJŠE