Ekologija & okoljeAli je vodo na Zemljo prinesel asteroid?

Ali je vodo na Zemljo prinesel asteroid?

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki verjamejo, da je odkritje ledu in organskih molekul na asteroidu, ki kroži med Marsom in Jupitrom lahko izvor oceanov in življenja na Zemlji pred več kot štirimi milijardami let.

- Oglas -


Nedavne raziskave namreč namigujejo, da je asteroid, podoben omenjenemu, prinesel življenje našemu planetu. Nekatere teorije že nekaj časa pravijo, da je bil asteroid tisti, ki je prinesel vodo na Zemljo, sedaj pa je odkritje soli in vode v nekaterih asteroidih te teorije še bolj podprlo.

Raziskovalci z Univerze na Floridi so namreč zaznali tanek sloj ledu in organskih molekul na površini 24 Themisa, ki je eden izmed največjih asteroidov v asteroidnem pasu, ki se nahaja med Marsom in Jupitrom. Raziskovalci so si v ta namen sposodili NASINO infrardečo teleskopsko tehnologijo na Havajih, da so lahko izmerili gostoto sončnih žarkov, ki se odbijejo od 24 Themisa, ko se le-ta obrača.

Razlika v gostoti pri različnih valovnih dolžinah pa je pomagala raziskovalcem določiti sestavo površja asteroida. Seveda pa so bili izredno presenečeni, ko so odkrili na površju ogljik in led.

Sedaj pa raziskovalci upajo, da je led pod površjem asteroida ohranil žive fosile iz obdobja, ko se je naš sončni sistem šele rojeval.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×