0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeAli čips pušča večji ogljikov odtis kot cement?

Ali čips pušča večji ogljikov odtis kot cement?

MORDA VAS ZANIMA

Nedavna študija, ki jo je izvedlo podjetje Carbon Trust, je pokazala, da naj bi proizvodnja čipsa proizvedla več emisij kot pa proizvodnja cementa.

- Oglas -


To pa je seveda lahko velik problem, če te domneve držijo. Nekateri res da že sedaj opozarjajo, da so takšne proizvodnje velika težava, sedaj pa obstaja možnost, da so bolj nevarne za okolje, kot je bilo prvotno mišljeno. Vendar pa se kdaj pa kdaj izkaže tudi, da niso vse te raziskave tako natančne, kot bi se morda na prvi pogled zdelo.

Pri proizvodnji cementa se v povprečju proizvede namreč 1 tona ogljikovega dioksida (CO2) za proizvodnjo 1 tone cementa. Pri sami proizvodnji čipsa, pa se izloči kar 2.3-krat več CO2. Stvar je namreč takšna, da je proizvodnja CO2 v sorazmerju z težo samega proizvoda. Sicer je cement bolj gost in težji od čipsa, zato naj bi vseeno bil veliko bolj škodljiv, kot pa enakovredna količina čipsa.

Hkrati pa je treba tudi pomisliti, koliko se na leto proizvede čipsa in koliko cementa. Za ameriški trg je bilo izračunano povprečje, da se na leto proizvede v grobem okoli 3 milijone ton čipsa, kar na koncu nanese 7 milijonov ton CO2. Cementa pa se na leto v Ameriki proizvede za več kot 100 milijonov ton in ob enem tudi toliko CO2.

- Oglas -

Res je, da je še vseeno večje povprečje CO2 na enoto čipsa, vendar pa se letno proizvede petnajstkrat več cementa, zato dejansko cement še vedno predstavlja večji problem kot pa čips.

.

NAJNOVEJŠE