Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Ekologija & okolje8 idej za uporabo sadnih in zelenjavnih olupkov

8 idej za uporabo sadnih in zelenjavnih olupkov

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje ste vsaj okvirno seznanjeni s problematiko vedno večjih količin zavržene hrane. Pogosto gre za hrano, ki ji je potekel rok uporabnosti (kar bi bilo seveda možno v večini primerov preprečiti), nemalokrat pa se zavržejo tudi povsem užitna živila.

- Oglas -

Čeprav morda pazite, da je količina hrane, ki jo zavržete sami, čim manjša, pri tem najverjetneje ne upoštevate olupkov različnih vrst sadja in zelenjave. Ti seveda niso glavna težava, vendar pa je kljub temu dobro spremeniti pogled na te olupke. Večinoma gre namreč za užitne olupke, seveda pa je njihova varnost povezana z načinom pridelave določenega živila. Če gre za živila, katerih pridelava je bila povezana z uporabo večjih količin pesticidov in drugih škodljivih snovi, zaužitje olupkov seveda ni najboljša ideja. Vendar pa imate tudi v tovrstnih primerih kar precej zanimivih možnosti uporabe. Preden zavržete olupke, se tako vedno vprašajte, ali gre res za povsem nekoristen odpadek …

1. Čistilni pripomoček za odstranjevanje maščobe

Olupki različnih vrst citrusov – še posebej olupki limone, ki so vam ostali po stiskanju soka – so lahko odličen pripomoček za čiščenje mastnih površin in posode. Po območju, ki ga želite očistiti, najprej posujte malce sode bikarbone ali soli. Površino nato zdrgnite s pomočjo ožete polovice citrusa. Pri tem upoštevajte, da opisani postopek ni primeren za malce bolj občutljive površine, na primer za marmor.

2. Naravno barvilo za barvanje oblačil

Nekatere olupke lahko uporabite tudi za barvanje oblačil. Še posebej uporabni so na primer olupki granatnega jabolka, pese ali avokada, dodate pa lahko celo čajne vrečke. Uporabite velik lonec iz nerjavečega jekla, ki ga napolnite z vročo vodo. Dodajte olupke po izbiri in pustite stati čez noč. Zjutraj zavrite vodo skupaj z olupki, ki jih nato odstranite. V tekočino namočite kos oblačila, ki ga želite pobarvati. Kuhajte približno eno uro pri nizki temperaturi, nato pa počakajte, da se tekočina povsem ohladi. Ko ste zadovoljni z odtenkom, oblačilo odstranite in ga operite ločeno. Priporočamo, da ga kasneje perete s kosi podobnih barv.

3. Vlaženje kože na obrazu

Na notranji strani avokadove lupine običajno ostane tudi nekaj delcev samega sadeža. Preden zavržete lupino, jo lahko uporabite tako, da z notranjostjo nežno zdrgnete kožo na obrazu. Avokado je namreč odličen za naravno vlaženje kože, obenem pa jo bo oskrbel s pomembnimi hranili.

Bananini olupki uporaba

4. Pomoč pri podočnjakih/zabuhlosti okoli oči

- Oglas -

Je okolica vaših oči pogosto zabuhla? V tem primeru si lahko zelo uspešno pomagate s krompirjevimi olupki. Lezite in olupke za približno 15 minut položite na problematična območja (kože naj se dotika notranja stran olupkov krompirja).

5. Začimbna mešanica

Olupke citrusov lahko posušite in zmeljete. Tako dobite aromatično mešanico, ki jo lahko uporabite v najrazličnejših receptih – tako v sladicah kot v slanih jedeh. Seveda pa morate paziti, da boste uporabljali izključno organsko oziroma ekološko pridelane citruse, katerih lupina ne vsebuje nevarnih snovi.

6. Jušna osnova

Iz zelenjavnih olupkov lahko pripravite tudi okusno jušno osnovo. Uporabite lahko olupke najrazličnejših vrst zelenjave – čebulne, krompirjeve, ostružke korenja ipd. Tekočini za jušno osnovo pa lahko dodate tudi druge navidezno odpadne dele, na primer spodnji del pora.

7. Bananini olupki za piling obraza

Na notranjo stran bananinega olupka nasujte malce sladkorja. Z olupkom nato zdrgnite obraz in kožo na drugih delih telesa. To bo poskrbelo za nežen piling, ki bo odstranil delce odmrle kože in različne nečistoče.

8. Naravni »tonik« za obraz

Olupki pa so lahko ne nazadnje koristni tudi za osvežitev kože na obrazu, kar pomeni, da jih lahko uporabljate namesto tonika. Dobra izbira sta na primer pomarančna lupina ali lupina granatnega jabolka.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×