0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaBodite eko tudi pri barvanju pirhov

Bodite eko tudi pri barvanju pirhov

MORDA VAS ZANIMA

Tik pred vrati so velikonočni prazniki, katerih zaščitni znak so seveda pisani in igrivi pirhi. Ne glede na to, ali ta verski praznik na veliko praznujete ali ne, zagotovo ste se že kdaj poigrali z barvami in ustvarili pisanice. Ste vedeli, da lahko pirhe pobarvate tudi brez umetnih jedilnih barvil, za katera velikokrat ne veste, iz česa so narejena? V naravi se namreč skriva ogromno naravnih barvil v najrazličnejših mavričnih odtenkih. 

- Oglas -

OSNOVA: V loncu ali kozici zmešamo 2 skodelici vode z 1 žlico kisa, zavremo in dodamo izbrano barvilo. Na zmanjšanem ognju kuhamo 30 minut. Zatem ohladimo, precedimo in v barvno mešanico previdno položimo trdo kuhana jajca. Namakati jih pustimo vsaj 30 minut, za bolj intenzivno barvo pa dlje, lahko tudi čez noč. V tem primeru posodo z barvo in jajci postavimo v hladilnik.

  • Za rožnate pirhe osnovi dodamo 2 skodelici grobo naribane rdeče pese.
  • S pomočjo kurkume bodo bela jajca postala živo rumeni, rjava pa bogato zlati pirhi. Osnovi dodamo 2 veliki žlici kurkume in jajca namakamo do želene intenzivnosti barve.
  • Za oranžne pirhe potrebujemo 2 zvrhani skodelici olupkov rumene čebule. Za intenzivno oranžno bo treba jajca namakati dalj časa.
  • Bogato temno modro barvo pirhov bomo ustvarili s pomočjo borovnic. V osnovo enostavno vmešamo 2 skodelici borovnic in sledimo postopku.
  • 2 skodelici vijoličnega zelja bosta bela jajca spremenili v nežno modre, rjava pa v zelene pirhe. Jajca pustimo namakati čez noč.
  • Bela jajca lahko s pomočjo špinače spremenimo v čudovite nežno zelene pirhe. Uporabimo 2 zvrhani skodelici špinače, vendar tokrat iz osnove obvezno izpustimo kis.
.

NAJNOVEJŠE