0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija7 pogostih napak pri čiščenju

7 pogostih napak pri čiščenju

MORDA VAS ZANIMA

Čiščenje stanovanja za večino ljudi ni najbolj prijetno opravilo. Tako seveda želimo, da bi bil čas, ki ga vložimo, čim bolje porabljen. Vendar pa lahko z določenimi napakami ustvarite še več dela – oziroma obstaja pri tem celo nevarnost, da bo stanovanje očiščeno le navidezno. Prav zato je dobro poznati tiste najbolj tipične napake, saj se jim boste tako lažje izognili. Posledično boste pri čiščenju uporabljali resnično najoptimalnejše tehnike, kar vam bo prihranilo kar nekaj časa in energije.

- Oglas -

1. Čiščenje »od spodaj navzgor«

Ne glede na to, kateri prostor čistite, je pomembno, da čiščenje začnete na pravem mestu. Praviloma to pomeni »zgoraj«, nato pa počasi napredujte navzdol. Tla pridejo torej na vrsto povsem na koncu. Če bi na primer najprej počistili kuhinjski pult, nato pa bi se lotili čiščenja kuhinjskih omaric, ne bi opravili kaj dosti, saj bi bil pult na koncu ponovno umazan. Pred čiščenjem je tako pametno pripraviti osnovni načrt oziroma določiti zaporedje korakov.

2. Uporaba omela za prah

Omelo za prah se zdi na prvi pogled zelo uporaben pripomoček. Vendar pa se drobni delci prahu večinoma ne morejo zares oprijeti omela. Med uporabo tega pripomočka tako povzročite pospešeno širjenje teh delcev po prostoru. Precej boljša izbira za odstranjevanje prahu s površin je zato krpa iz mikrovlaken.

3. Pozabljanje na to, da je treba očistiti tudi sesalnik

Verjetno je precej očitno, da je treba krpe, ki ste jih uporabljali med čiščenjem, na koncu dobro oprati. Po drugi strani pa pogosto pozabljamo, da je potrebno tudi čiščenje drugih pripomočkov. Eden takšnih pripomočkov, ki jih večkrat zanemarimo, je sesalnik. Če bomo uporabljali sesalnik, ki že dolgo ni bil očiščen, bo namreč delo opravljeno precej slabše, kot bi bilo sicer. Naprava namreč ne bo mogla posesati toliko umazanije, pride pa lahko celo do tega, da začne sesalnik vračati umazanijo nazaj v prostor.

- Oglas -
Katere napake delamo pri čiščenju

4. Uporaba iste krpe v vseh prostorih

Priporočamo, da pri čiščenju uporabljate več krp oziroma da nikoli ne uporabljate iste krpe v različnih prostorih. V nasprotnem primeru se namreč bakterije in drugi mikroorganizmi prenašajo z ene površine na drugo, na primer iz kopalnice na kuhinjski pult. Tudi če krpo sproti močite in ožemate, ne odstranite nujno vseh mikroorganizmov, zato je bolje, da imate krpe, ki se uporabljajo zgolj v enem prostoru.

5. Podcenjevanje umazanosti deske za rezanje

Čeprav je kuhinjska deska po pomivanju z milom in vodo navidezno čista, morate upoštevati, da med rezanjem nastajajo zelo drobne razpoke, v katerih se lahko začnejo kopičiti nevarne bakterije. Deska za rezanje je tako pogosto precej bolj umazana, kot si predstavlja večina ljudi. Pomembno je torej, da skrbite za njeno redno dezinfekcijo, na primer s pomočjo vodikovega peroksida.

6. Zanemarjanje pralnega stroja

Se spomnite, kdaj ste nazadnje očistili pralni stroj? Gre za nujno, a pogosto zanemarjeno opravilo. Posledica tega je povečana nevarnost za razmnoževanje bakterij, širjenje plesni, neprijeten vonj ipd. Svetujemo vam, da občasno v boben stresete sodo bikarbono ter dolijete vodo in kis. Nato zaženite pralni stroj. Na koncu zbrišite notranjost bobna, pozabiti pa ne smete niti na čiščenje predalčka za pralni prašek in detergent. Poleg tega pa je pomembno, da puščate vratca pralnega stroja med posameznimi pranji odprta oziroma priprta, da ne pride do kopičenja vlage v notranjosti.

7. Postavljanje mokre ščetke za školjko na podstavek

Po čiščenju metlice za WC-školjko morate vedno počakati, da se posuši, preden jo vrnete na podstavek (podobno pa seveda velja tudi za posamezno uporabo metlice). V nasprotnem primeru namreč ustvarite idealno okolje za razrast bakterij in plesni.

- Oglas -

Preverite tudi: Najboljše univerzalno eko čistilo za kuhinjo, katerega izdelava je zelo preprosta

.

NAJNOVEJŠE