0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija7 nasvetov za manjšo porabo vode

7 nasvetov za manjšo porabo vode

MORDA VAS ZANIMA

Pitna voda je izjemno dragocena, kot vse kaže, pa bo dostop do nje vse težji in težji. Čeprav je vprašanje dostopa do čiste, neoporečne pitne vode nekaj, kar nedvomno zahteva sistemski pristop in sistemske rešitve, lahko tudi kot posamezniki vsaj deloma prispevamo k zaščiti tega izredno dragocenega vira, brez katerega si ni mogoče zamišljati življenja. Z bolj premišljeno porabo pitne vode oziroma s preprečevanjem nepotrebnih izgub lahko storite nekaj dobrega za planet in druga bitja, ki živijo na njem, obenem pa bo to seveda koristno tudi za vašo denarnico. Tako vam ponujamo nekaj idej, s pomočjo katerih lahko predvsem na dolgi rok prihranite nemalo vode.

- Oglas -

1. Zalivanja vrta se lotevajte v zgodnjih jutranjih urah

Ta nasvet je aktualen predvsem v poletnih mesecih. Ko zalivate vrt, poskušajte to narediti čim bolj zgodaj. Zelo visoke temperature namreč povzročijo hitro izhlapevanje vode. Tako lahko voda izhlapi, preden doseže korenine rastlin, posledično pa bo zalivanje zahtevalo precej več vode. Seveda pa je še bolje, če za zalivanje rastlin na svojem vrtu uporabite deževnico.

2. Preverite, v kakšnem stanju so vaše cevi in pipe

Tista kapljica, ki občasno pricurlja iz pipe, se morda ne zdi pretirano problematična, vendar pa običajno ne ostane le pri nekaj kapljicah. Na dolgi rok lahko tako zapravimo vse prej kot zanemarljive količine vode. Vsekakor je torej smiselno redno pregledovanje pip in cevi. Če opazite puščanje, slabše tesnjenje ipd., je pametno, da težavo čim prej odpravite – tudi zato, ker so sicer možne resnejše okvare sistema, kar bi bilo najverjetneje povezano s precej višjimi stroški.

3. Med umivanjem zob naj bo pipa vedno zaprta

Ogromno ljudi med umivanjem zob pozabi zapreti pipo. Glede na to, da naj bi si zobe ščetkali vsaj dvakrat dnevno in da naj bi posamezno ščetkanje trajalo vsaj dve minuti, je najbrž jasno, da lahko s tem zapravimo precej vode. Če se ne morete nikakor rešiti te navade, vam svetujemo, da nad umivalnik v kopalnici prilepite opomnik. Tako bo postajalo zapiranje vode med ščetkanjem zob postopoma vse bolj samoumevno.

- Oglas -

4. Omejite čas prhanja

Prhe so praviloma bolj ekološka in varčnejša izbira od kopeli, a le če ne trajajo predolgo. Če med prhanjem pogosto pozabite na čas, vas svetujemo, da nastavite alarm, ki vas bo opomnil, da bo treba počasi zapreti vodo. To bo za povrh dobro za vašo kožo; prhe, ki trajajo predolgo, lahko namreč kožo močno izsušijo, še posebej če uporabljate zelo vročo vodo.

5. V hladilniku imejte vedno vrč z vodo

Puščanje odprte pipe, ker želite, da je voda čim bolj mrzla, zagotovo ni najbolj ekološka in denarnici prijazna metoda. Svetujemo vam, da raje poskrbite za to, da boste imeli v hladilniku vedno vrč, napolnjen z vodo. Ko si boste zaželeli zelo mrzle vode, jo boste lahko tako preprosto vzeli iz hladilnika.

6. Razmislite o kotličku s funkcijo polovičnega izplakovanja

Boste morali v kratkem zamenjati straniščni kotliček? Svetujemo vam, da izberete takšnega, ki omogoča tudi »polovično izplakovanje«. Tako boste za izplakovanje školjke po opravljanju male potrebe porabili bistveno manj vode, kot bi je sicer.

7. Posodo vedno vsaj odmočite

Ponve in drugo posodo, ki ste jo uporabljali za pripravo hrane, je dobro pomiti čim prej, preden se ostanki hrane zasušijo. Tudi ko nimate časa za to, pa je pametno, da posodo vsaj odmočite v topli milnici. Pomivanje bo nato precej lažje, poraba vode pa bo manjša.

.

NAJNOVEJŠE