Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.

To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.
Dom & energija7 nasvetov za manj energetskih izgub v najemniškem stanovanju

7 nasvetov za manj energetskih izgub v najemniškem stanovanju

MORDA VAS ZANIMA

Najemniki so precej omejeni, ko gre za posege v stanovanje. Po dogovoru z lastnikom so sicer običajno dovoljene manjše prilagoditve, vendar večinoma niso možni večji posegi – vključno s tistimi, ki bi lahko na dolgi rok prispevali k znižanju stroškov, s tem pa tudi k razbremenitvi okolja. Toda čeprav imate v najemniškem stanovanju precej manj svobode, kot bi je imeli v lastniškem, to še ne pomeni,  da morate povsem pozabiti na ekološko osveščenost. Z določenimi navadami in manjšimi spremembami lahko namreč precej zmanjšate energetske izgube, kar bo koristilo tako vaši denarnici kot okolju.

1. Halogenske žarnice zamenjajte z LED-žarnicami

- Oglas -

Eden najpreprostejših ukrepov za zmanjšanje energetskih izgub je zamenjava starih žarnic z varčnejšimi LED-žarnicami, ki porabijo bistveno manj energije – poraba je lahko celo do 80 odstotkov nižja! Obenem pa se lahko LED-žarnice pohvalijo z nadpovprečno dolgo življenjsko dobo. Čeprav so običajno nekoliko dražje, se torej menjava vsekakor izplača, še posebej ker vam bo vzela le nekaj minut.

2. Namestite nastavke za pipo  počasnejšim pretokom

Kot najemniki lahko poskušate energetske izgube zmanjšati tudi s pomočjo nastavkov za pipe, in sicer takšnih, pri katerih je pretok vode nekoliko počasnejši. Tako boste brez posebnega razmišljanja porabili precej manj vode, predvsem pa manj vroče vode, s tem pa tudi energije, potrebne za njeno segrevanje.

3. Priskrbite si kakovosten termostat

Kakovosten termostat, ki vam omogoča enostaven nadzor nad temperaturo v stanovanju, je nedvomno zelo dragocen. Pri tem je seveda še posebej koristna možnost programiranja oziroma nadzora na daljavo. Tako lahko v najemniškem stanovanju karseda optimizirate stroške ogrevanja, ne da bi se morali na ta račun odpovedati udobju.

4. Investirajte v debelejše zavese

V najemniškem stanovanju se seveda ne boste lotili menjave oken ali nakupa žaluzij. Če najemodajalec nima pretiranega posluha za izgube, povezane z dotrajanim stavbnim pohištvom ali neustreznimi senčili, vaša situacija zagotovo ni najbolj ugodna. Vendar tudi v tem primeru niste popolnoma nemočni. Čeprav učinek morda ne bo tako izrazit, kot bi želeli, da bi bil, lahko energetske izgube vsaj nekoliko zmanjšate z debelejšimi zavesami, ki jih boste lahko ob morebitni selitvi vzeli s seboj. V poletnih mesecih boste lahko tako podnevi zagrnili zavese in s tem preprečili pretirano segrevanje zraka v stanovanju. Posledično pa se bo zmanjšala potreba po uporabi klimatskih naprav ali ventilatorjev.

5. Izogibajte se prepogosti uporabi sušilnega stroja

- Oglas -

Kadar je mogoče, dajte prednost naravnemu sušenju perila na stojalu – ne le zaradi stroškov in okolja, ampak lahko tako obenem podaljšate obstojnost svojih oblačil. Če v stanovanju ni balkona ali če nimate dovolj prostora za sušenje oblačil v zimskih mesecih, preverite, ali je v stavbi morda na voljo skupna sušilnica, kjer boste lahko vsaj občasno posušili svoja oblačila.

6. Za pranje perila izberite nekoliko nižjo temperaturo

Za precej nižje stroške v najemniškem stanovanju lahko poskrbite tudi z malce bolj premišljeno uporabo pralnega stroja. Če perete oblačila, ki niso posebej umazana, lahko brez težav izberete nekoliko nižjo temperaturo kot običajno. Največji del energije, ki jo porabi pralni stroj, je namreč povezan prav z vročo vodo. Tudi tu pa si lahko poleg prihrankov in zmanjšanega ogljičnega odtisa obetate še počasnejšo obrabo oblačil.

7. Izklapljajte naprave, ki se ne uporabljajo

Za konec pa vam svetujemo še, da dosledno izklapljate naprave, ki jih v tistem hipu ne uporabljate – vključno s polnilniki za mobilne telefone. Morda se zdijo prihranki pri tem praktično zanemarljivi, vendar morate upoštevati, da so lahko na dolgi rok razlike precejšnje. Ker so možnosti za zmanjševanje energetskih izgub v najemniškem stanovanju precej omejene, je še posebej pomembno, da ste kot najemniki pozorni na tovrstne vidike.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×