Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Dom & energija7 nasvetov za manj energetskih izgub v najemniškem stanovanju

7 nasvetov za manj energetskih izgub v najemniškem stanovanju

MORDA VAS ZANIMA

Najemniki so precej omejeni, ko gre za posege v stanovanje. Po dogovoru z lastnikom so sicer običajno dovoljene manjše prilagoditve, vendar večinoma niso možni večji posegi – vključno s tistimi, ki bi lahko na dolgi rok prispevali k znižanju stroškov, s tem pa tudi k razbremenitvi okolja. Toda čeprav imate v najemniškem stanovanju precej manj svobode, kot bi je imeli v lastniškem, to še ne pomeni,  da morate povsem pozabiti na ekološko osveščenost. Z določenimi navadami in manjšimi spremembami lahko namreč precej zmanjšate energetske izgube, kar bo koristilo tako vaši denarnici kot okolju.

1. Halogenske žarnice zamenjajte z LED-žarnicami

- Oglas -

Eden najpreprostejših ukrepov za zmanjšanje energetskih izgub je zamenjava starih žarnic z varčnejšimi LED-žarnicami, ki porabijo bistveno manj energije – poraba je lahko celo do 80 odstotkov nižja! Obenem pa se lahko LED-žarnice pohvalijo z nadpovprečno dolgo življenjsko dobo. Čeprav so običajno nekoliko dražje, se torej menjava vsekakor izplača, še posebej ker vam bo vzela le nekaj minut.

2. Namestite nastavke za pipo  počasnejšim pretokom

Kot najemniki lahko poskušate energetske izgube zmanjšati tudi s pomočjo nastavkov za pipe, in sicer takšnih, pri katerih je pretok vode nekoliko počasnejši. Tako boste brez posebnega razmišljanja porabili precej manj vode, predvsem pa manj vroče vode, s tem pa tudi energije, potrebne za njeno segrevanje.

3. Priskrbite si kakovosten termostat

Kakovosten termostat, ki vam omogoča enostaven nadzor nad temperaturo v stanovanju, je nedvomno zelo dragocen. Pri tem je seveda še posebej koristna možnost programiranja oziroma nadzora na daljavo. Tako lahko v najemniškem stanovanju karseda optimizirate stroške ogrevanja, ne da bi se morali na ta račun odpovedati udobju.

4. Investirajte v debelejše zavese

V najemniškem stanovanju se seveda ne boste lotili menjave oken ali nakupa žaluzij. Če najemodajalec nima pretiranega posluha za izgube, povezane z dotrajanim stavbnim pohištvom ali neustreznimi senčili, vaša situacija zagotovo ni najbolj ugodna. Vendar tudi v tem primeru niste popolnoma nemočni. Čeprav učinek morda ne bo tako izrazit, kot bi želeli, da bi bil, lahko energetske izgube vsaj nekoliko zmanjšate z debelejšimi zavesami, ki jih boste lahko ob morebitni selitvi vzeli s seboj. V poletnih mesecih boste lahko tako podnevi zagrnili zavese in s tem preprečili pretirano segrevanje zraka v stanovanju. Posledično pa se bo zmanjšala potreba po uporabi klimatskih naprav ali ventilatorjev.

5. Izogibajte se prepogosti uporabi sušilnega stroja

- Oglas -

Kadar je mogoče, dajte prednost naravnemu sušenju perila na stojalu – ne le zaradi stroškov in okolja, ampak lahko tako obenem podaljšate obstojnost svojih oblačil. Če v stanovanju ni balkona ali če nimate dovolj prostora za sušenje oblačil v zimskih mesecih, preverite, ali je v stavbi morda na voljo skupna sušilnica, kjer boste lahko vsaj občasno posušili svoja oblačila.

6. Za pranje perila izberite nekoliko nižjo temperaturo

Za precej nižje stroške v najemniškem stanovanju lahko poskrbite tudi z malce bolj premišljeno uporabo pralnega stroja. Če perete oblačila, ki niso posebej umazana, lahko brez težav izberete nekoliko nižjo temperaturo kot običajno. Največji del energije, ki jo porabi pralni stroj, je namreč povezan prav z vročo vodo. Tudi tu pa si lahko poleg prihrankov in zmanjšanega ogljičnega odtisa obetate še počasnejšo obrabo oblačil.

7. Izklapljajte naprave, ki se ne uporabljajo

Za konec pa vam svetujemo še, da dosledno izklapljate naprave, ki jih v tistem hipu ne uporabljate – vključno s polnilniki za mobilne telefone. Morda se zdijo prihranki pri tem praktično zanemarljivi, vendar morate upoštevati, da so lahko na dolgi rok razlike precejšnje. Ker so možnosti za zmanjševanje energetskih izgub v najemniškem stanovanju precej omejene, je še posebej pomembno, da ste kot najemniki pozorni na tovrstne vidike.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×