0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana6 pomembnih živil za zdravje oči in vid (poleg korenja)

6 pomembnih živil za zdravje oči in vid (poleg korenja)

MORDA VAS ZANIMA

Ko gre za zdravje naših oči, večina izmed nas pomisli na korenček. Res je, da vsebuje veliko vitamina A, ki je ključnega pomena za dober vid, vendar ni edino živilo, ki lahko koristi našim očem. Preverite, katerih šest drugih pomembnih živil, ki jih moramo vključiti v našo prehrano za ohranjanje zdravja oči in ostrine vida.

- Oglas -

1. Listnata zelena zelenjava

Zelenolistna zelenjava, kot sta špinača in ohrovt, je bogata z luteinom in zeaksantinom – antioksidantoma, ki igrata ključno vlogo pri zaščiti oči. Te snovi lahko pomagajo zmanjšati tveganje za razvoj starostne degeneracije rumene pege in sive mrene. Vključevanje zelene listnate zelenjave v vašo prehrano ni le dobro za oči, ampak podpira tudi splošno zdravje.

2. Mastne ribe

Omega-3 maščobne kisline so ključne za zdravje oči, zlasti za zmanjšanje možnosti za razvoj suhega očesa in degeneracije rumene pege. Mastne ribe, kot so losos, skuša in sardine, so ene izmed najboljših virov teh maščobnih kislin. Vključitev rib v tedensko prehrano lahko prispeva k boljšemu zdravju oči.

3. Jajca

Jajca so še ena odlična izbira za podporo zdravju oči. Rumeno v jajcih vsebuje lutein in zeaksantin, poleg tega pa so jajca tudi dober vir vitamina D, ki prav tako lahko igra vlogo pri zmanjševanju tveganja za določene očesne bolezni.

- Oglas -

4. Jagodičevje in citrusi

Vitamin C je še en antioksidant, ki je ključen za zdravje oči. Pomanjkanje vitamina C ima lahko velik vpliv na naše celostno zdravje. Jagodičevje, kot so borovnice, maline in jagode, ter citrusi, kot so pomaranče in limone, so odlični viri vitamina C. Redno uživanje teh živil lahko pomaga pri zaščiti pred starostno degeneracijo rumene pege in pri zmanjšanju tveganja za razvoj sive mrene.

5. Oreščki in semena

Oreščki in semena vsebujejo vitamin E, ki je še enden izmed antioksidantov, pomemben za ohranjanje zdravja očesnih celic. Mandlji, orehi in lanena semena so samo nekatera izmed živil, ki jih lahko vključite v prehrano za dodaten vnos vitamina E.

6. Polnozrnata žita

Glikemični indeks prehrane lahko vpliva na zdravje vaših oči. Prehrana z nizkim glikemičnim indeksom, ki vključuje polnozrnata žita, lahko zmanjša tveganje za razvoj starostne degeneracije rumene pege. Poleg tega so polnozrnata žita tudi dober vir niacina in vitamina E.

.

NAJNOVEJŠE